Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izgubljena baština jadranskog krajolika koju posjetitelji mogli vidjeti i istražiti

16.04.2021. 07:52


Sveučilište u Zadru kreiralo je kataloške kartice i smjernice s kriterijima i kategorijama za svakog partnera, što je pomoglo oblikovanju Digitalnog dokumentacijskog centra – interaktivne web stranice sa svim lokacijama i objektima u području projekta Revival, u Italiji i Hrvatskoj. Kataloške kartice osigurale su da će projektni partneri prikupiti osnovne informacije o svakom mjestu te dodati arhivsku dokumentaciju, sekundarne izvore (poput novina i publikacija), videozapise, fotografije i objašnjenja potencijalnih novih kulturnih turističkih ponuda na području odabranih građevina i lokaliteta, stoji na stranici Sveučilišta u Zadru.


Temeljite informacije o svakom mjestu
U svemu tome, kkao se dalje navodi o ovom projektu, Sveučilište u Zadru, kao znanstveni projektni partner, prvo je pripremilo detaljne smjernice koje su pomogle u izdvajanju i odabiru lokaliteta koji su pogodni za »oživljavanje«. Bilo je potrebno da su sagrađeni u 20. stoljeću, na mjestu gdje je nekad bila zgrada ili ruševni arhitektonski kompleks. Ti lokaliteti bili su pomalo zaboravljeni – bez sjećanja u lokalnoj zajednici, bez osobnih priča i uspomena pojedinaca, potpuno ili djelomično napušteni, preuređeni (poput bivših škola, zatvora i sakralnih zgrada), djelomično sačuvani ili nadograđeni, a trebali su biti korišteni za svečanosti, manifestacije, tradicionalnu umjetnost i druge procese nematerijalne kulturne baštine. Mitovi, narodne legende, priče i zanimljivosti također igraju veliku ulogu, jer bi se na temelju njih i drugih ranije spomenutih kriterija mogli kreirati poželjni turistički proizvodi. Budući da sami lokaliteti ne mogu privući turiste ili investitore, a bez odgovarajućeg konteksta nisu dovoljno zanimljivi niti za širu javnost.
Digitalni dokumentacijski centar sada online sadržava svu izgubljenu baštinu jadranskog krajolika kako bi ju posjetitelji mogli vidjeti i istražiti. Zahvaljujući Sveučilištu u Zadru, web stranica sadrži informacije o svakom zaboravljenom mjestu: od ljetnih kampova, škola i kina, do bunkera, utvrda i industrijskih kompleksa koji imaju arhitektonsko i povijesno značenje. Dok ukazuje na glavne ciljeve projekta Revival, web stranica ima 3 najvažnija segmenta – popis lokacija, zemljovid s lokacijama i video galerije, koji pružaju digitalnu šetnju u samo nekoliko klikova.
Popis lokacija podijeljen je u dvije glavne kategorije (Hrvatska i Italija), dok je svaki lokalitet zapuštene baštine povezan sa svojim zemljopisnim područjima – hrvatskim gradovima Zadrom, Splitom i Rijekom te talijanskim općinama Forlì, Cesenatico, Campobasso i Pesaro. Jednim klikom posjetitelji mogu pristupiti svakom mjestu i saznati glavne informacije poput tipologije, godine izgradnje, izvornog imena, stila gradnje, arhitekta i vlasnika, dok nakon toga slijede i temeljita objašnjenja tipologije i stila, arhitektonskog opisa, povijesnog i urbanog konteksta, te potencijala stvaranja nove turističke ponude. Za sve postoje i fotogalerije koje prikazuju lokalitete i daju vizualni prikaz izgubljene baštine.


Interaktivni pristup i nove mogućnosti
S druge strane, lokacijska karta omogućuje interaktivniji pristup pomoću kojeg se ​​projektna područja mogu istraživati putem satelitske slike, što daje percepciju blizine svakog mjesta. Otuda se klikom na lokaciju može doći do detaljnog opisa svake zgrade, područja i industrijskog kompleksa. Na kraju, svaki posjetitelj web stranice Revival može pregledavati i video galeriju koja je ispunjena sadržajem kreiranim u okviru projekta, dok oni koji žele znati više mogu ispuniti obrazac za kontakt kako bi stupili u kontakt s predstavnicima projekta.
Uskoro, Digitalni dokumentacijski centar predstavit će sjajnu novu značajku jer će se ​​video snimci glavnih lokacija prikazivati u obliku interaktivne virtualne šetnje. Ova web stranica prvi je korak prema oživljavanju zapuštenih područja, zgrada i industrijskih kompleksa u jadranskom području. Katalogiziranjem i predstavljanjem javnosti, ta se područja istražuju, a dok se o njima uči, ujedno ih se oživljava i u uspomenama lokalnog stanovništva. Na taj način dobivaju novu svrhu i spašavaju se od zaborava.
Sveučilište u Zadru pridonijelo je izgradnji Digitalnog dokumentacijskog centra, a sada upravlja njegovom mrežnom arhivom. Međutim, čak i kad projekt Revival završi, Sveučilište u Zadru nastavit će upravljati ovom web stranicom koja će se koristiti u znanstvene svrhe, dok će Digitalni centar ostati u rukama svih 8 partnera koji će ga koristiti kao strukturirani okvir kulturne rute zaboravljene baštine 20. stoljeća.