Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novi ravnatelj trebao bi otvoriti Grpašćak do ljeta

16.04.2021. 12:54


Zagrepčanin Krešimir Rašan novi je ravnatelj Parka prirode Telašćica izabran na natječaju na kojem je imao troje protukandidata, dok se dosadašnja ravnateljica Nikolina Baković, dipl. inž. biologije nije javila, kao ni nitko iz Sali – Dugog otoka.
Krešimir Rašan je diplomirani ekonomist, bio je i pomoćnik ministru znanosti Draganu Primorcu, ima preko 20 godina rada u turizmu, među ostalim i kao višegodišnji voditelj TIC-a Turističke zajednice Grada Zagreba, i saljski je zet.


Projekt Grpašćak
Kada su u pitanju bitni projekti ove se godine očekuje konačno otvaranje od 2017. godine aktivnog projekta – Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak. Riječ je o rekonstrukciji, adaptaciji te prilagodbi stare vojne infrastrukture koja je ustupljena PP Telašćica na korištenje još 2006. godine, a koja se prenamijenila za potrebe kvalitetnog upravljanja zaštićenim područjem, optimizacije posjećivanja, te poticanja lokalnog poduzetništva kako bi se doprinijelo održivom razvoju destinacije.
Uspostavom ovog Centra se osim optimizacije posjećivanja, uslijed preopterećenosti kritičnih zona Parka, također nastoji pružiti nove mogućnosti za provođenje edukacijskih i prezentacijskih sadržaja s ciljem podizanja svijesti javnosti o prirodnim i kulturnim vrijednostima i potrebi njihove zaštite i očuvanja. Također, stvorio bi se novi turistički proizvod i otvorila mogućnost prezentacije i ponude autohtonih proizvoda, kao i zapošljavanje novih kadrova, čime bi se dodatno investiralo u održivi razvoj, prvenstveno na dobrobit lokalne zajednice.


Razlozi i svrha projekta
Svrha zaštite Parka prirode Telašćica je očuvanje prirodnog i kulturnog krajobraza te kulturne baštine područja kao i očuvanje vrijednosti i njegove atraktivnosti obuhvaćajući odgojno-obrazovne, znanstvene te turističko-rekreacijske vrijednosti. U dokumentu Plan upravljanja jasno su naznačeni problemi s kojima se suočava ustanova prilikom upravljanja Parkom, među kojima se ističe i preopterećenost uvale Mir, kao zone s najviše posjetitelja tijekom turističke sezone, ali i nedostatak turističke ponude kao posljedica nedostatka adekvatne turističke posjetiteljske infrastrukture.
Nakon grubih građevinskih radova ide unutarnje uređenje i nabava autobusa i uspostavi linije od Sali i uvale Mir do vidikovca, te bi prezentacijski centar vrata posjetiteljima trebao otvoriti ove sezone.




I. Čarić: Nadamo se otvaranju kroz ljeto
– Građevinski su radovi pri kraju, a slijedi i opremanje, pa se kao rok spominje početak kolovoza ili rujan, a iskreno se nadamo da će objekt ipak biti u funkciji do početka kolovoza, da krene s ovim ljetom. Za nas je i izuzetno bitna nabava autobusa i uspostava redovnog prometa iz Sali do uvale Mir i vidkovca. Znamo da je javna nabava objavljena. Bilo bi nam jako važna ta linije što prije, pa i prije otvaranja Grapašćaka, jer posjetitelji Sali do sad za posjetiti Telašćicu moraju se snalaziti kako znaju, jer veza nije postojala. Time bi se unaprijedilo ovdašnju ponudu, a sigurno i povećalo posjećenost parka kao i izrazitije povezalo mjesto i otok sa parkom, kazala nem je Ivana Čarić direktorica TZ Dugog otoka, prenoseći informacije sa prethodne koordinacije.
Otvaranje atraktivnog i multifuncionalnog objekta u Parku prirode Telašćica zasigurno će obogatiti ponudu vrlo posjećenog parka kao i cijele zadarske turističke regije.


EU poticaj nacionalnim parkovima i parkovima prirode
Grpaščak je dio megaprojekta u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode za koji je EU osigurala 380 milijuna kuna, a provode se ili su provedeni i u ovdašnjim NP i PP pod nazivom – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Cilja na modernizaciju posjetiteljske infrastrukture kako bi se ostvario doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj/regionalnoj razini. Specifični cilj je povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima.