Plenković: Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zdravstvena reforma
Autor: 
Odlučno je opovrgnuo da je reforma zdravstva povezana s lokalnim izborima, istaknuvši kako mu nije jasno kako je ta teza uopće dospjela u eter
Patrik MAČEK/PIXSELL
Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković u petak je opovrgnuo bilo kakvu povezanost lokalnih izbora i reforme zdravstva ustvrdivši kako mu nije jasno otkud je u javnost došla takva teza, te ponovno istaknuo potrebu reforme, smanjivanja troškova, bolje kontrole i ušteda u zdravstvu.

Odgovarajući na jučerašnju izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša na saborskom odboru za zdravstvo da se s provedbom reforme čeka zbog lokalnih izbora, Plenković je tijekom posjeta Puli rekao da je takvu tezu Beroš "natuknuo, ali ona nije točna".

Odlučno je opovrgnuo da je reforma zdravstva povezana s lokalnim izborima, istaknuvši kako mu nije jasno kako je ta teza uopće dospjela u eter.

"Što se mene tiče, ako su spremni novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima spremio, možemo ih staviti na Vladu idući tjedan", ustvrdio je dodavši kako je u prethodnom i ovom mandatu Vlade već doneseno dosta zakona koji se tiču zdravstva.

Zdravstvenu reformu, istaknuo je, prije svega trebaju poduzeti oni koji rade u zdravstvu i učiniti napore u smanjivanju rashoda, koji su izrazito visoki i kontinuirano rastu.

Najlakše je, kaže, reći da je prosječno izdvajanje u članicama EU-a za zdravstvo oko 3100 eura, a kod nas oko 860 eura.

"'Ajmo još malo povećati izdvajanje za zdravstvo pa ćemo onda namiriti sve te troškove. Mislim da se treba učiniti napor i na rashodovnoj strani, boljem i funkcionalnijem povezivanju, boljoj organizaciji javne nabave, većoj centralizaciji, kontrolama i uštedama, na taj način bismo sigurno mogli napraviti važne iskorake", poručio je.

Cilj je da se prvom dozom cijepi 55 posto odraslog stanovništva do 1. srpnja

Upitan za procijepljivanje hrvatskog stanovništva protiv covida-19, Plenković je kao cilj istaknuo da se barem prvom dozom cijepi više od 55 posto odraslog stanovništva do 1. srpnja.

"Na taj način, uz prokuženost ljudi koji su preboljeli tu bolest, mogli bismo govoriti o značajnoj zaštiti hrvatskog stanovništva od covida-19", rekao je.

Sada je velika odgovornost na županijskim zavodima za javno zdravstvo da organiziraju cijepljenje jer u Hrvatsku dolaze dodatne doze cjepiva za procijepljivanje što većeg broja ljudi.

Hrvatska se nedavno izborila na razini EU-a da dobije dodatne doze Pfizerova cjepiva, 747.000 doza prebačenih iz četvrtog u drugo tromjesečje, a radi se na tome da se od novih 50 milijuna doza, koje je Pfizer obećao EU-u, dostavi još dodatnih doza Hrvatskoj.

"To bi, po našim izračunima, trebalo biti oko 455.000 doza. Moj je dojam da bismo sada s ubrzanim procjepljivanjem trebali dobivati nakon idućeg tjedna po 95.000 doza tjedno. Zatim krećemo prema 175.000 tjedno i nakon toga cijeli lipanj više od 200.000 doza tjedno", kazao je.

Na taj bi način ukupan broj Pfizerovih doza trebao biti oko 2,2 milijuna, a tome treba dodati cjepiva Moderne i AstraZenece, naglasio je premijer.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno