Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dagnje će analizirati čistoću zadarskog mora

Autor:

15.05.2008. 22:00
Dagnje će analizirati čistoću zadarskog mora


Svrha monitoringa je procjena utjecaja javnih i industrijskih otpadnih voda na more, a jednako testiranje programa izvršit će se na još 10 sustava u Hrvatskoj
Višegodišnji projekt pod nazivom “Jadranski projekt” kreće se u pozitivnom smjeru, a zadarski dio ovog velikog projekta odnosi se na izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.
Poznato je kako je prva faza ovog projekta započela prije više od pola godine kada je potopljen podmorski ispust, a u sklopu projekta Jadran jučer je na tom području obavljen i monitoring mora i to zbog važnosti praćenja rezultata provedenih aktivnosti.
Analiza na ispustu Centra i Borika Naime, monitoring ispusta otpadnih voda Zadar organiziran je i obavljen pod vodstvom Hrvatskog hidrografskog instituta, Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Građevinskog fakulteta u Splitu, a vršeno je ispitivanje stupca vode, sedimenta i analiza mora na temelju daganja i to na ispustu otpadnih voda Centar i Borik. Točnije, nakon nekog vremena uzorci daganja koji su jučer spušteni u more na ovim ispustima, izvadit će se da bi se njihovo stanje usporedilo s onim koje je bilo prije ispuštanja, te će se na temelju toga odrediti onečišćenost mora na ovom dijelu.
– Sudionici smo veoma važnog dijela projekta Jadran koji provodi Vlada Republike Hrvatske koja, svjesna velikog značaja mora, na ovom području ulaže golema sredstva, a svrha današnjeg monitoringa je procjena utjecaja javnih i industrijskih otpadnih voda na more, pojasnio je Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, istaknuvši kako će se jednako testiranje programa izvršiti na još 10 sustava u Hrvatskoj, odnosno Rijeci, Opatiji, Biogradu, Rogoznici, Makarskoj, Novigradu, Orebiću, Omišu, Dugom Ratu i Opuzenu, a osim u svibnju, uzorkovanje i analiza vršit će se u kolovozu i listopadu.
Kemija, biologija i fizika mora Zavod za javno zdravstvo kontinuirano provodi i ispitivanje mora na zadarskom području na temelju kojeg je utvrđeno da je Zadar jedan od rijetkih gradova koji uz same plaže ima iznimno čisto more.
– Danas se vrši ispitivanje kemije, biologije i fizike mora. Kemija se odnosi na određivanje količine hranjivih soli, a to je sve ono bitno za morske organizme. Hranjive soli konzumira fitoplankton, koji potom konzumira zooplankton, odnosno riba. Ukoliko je riječ o velikoj količini hranjivih soli njih konzumira fitoplankton koji poslije ne može konzumirati zooplankton i zbog toga nastaje takozvano cvjetanje mora. Na ovom području, točnije na srednjem Jadranu ta je pojava rijetka zbog toga jer su i morske struje jače, pojasnio je Goran Olujić, s Hrvatskog hidrografskog instituta, napomenuvši kako je prije samog monitoringa, na području ispusta bilo potrebno izmjeriti morske struje te nulto stanje.
Ekonomski opravdani radovi Potrebno je također istaknuti i specifične ciljeve ovog projekta, a oni obuhvaćaju pripremu detaljnog programa monitoringa, procjenu utjecaja izgradnje i rekonstrukcije javnih sustava odvodnje na kvalitetu mora te edukaciju stručnjaka koji će vršiti uzorkovanje, analizu i interpretaciju dobivenih rezultata.
Podsjetimo kako se svi radovi uključeni u projekt Jadran odnose na obnovu i proširenje kanalizacijske mreže, postojećih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i podmorskih ispusta. Svi radovi su tehnički racionalni, socijalno i ekonomski opravdani te prihvatljivi sa stajališta zaštite okoliša, a u realizaciju ovog projekta od samog je početka uključena Međunarodna banka za obnovu i razvoj koja je odobrila zajam Republici Hrvatskoj za financiranje unapređenja sustava prikupljanja transporta i pročišćavanja komunalnih otpadnih voda naselja duž jadranske obale i otoka.