Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Trag novca prikrivali uplaćujući ga na privatne račune?

Autor: Suzana Bandić

15.05.2009. 22:00
Trag novca prikrivali uplaćujući ga na privatne račune?

Foto: Adam VIDAS



Mikulića kao predsjednika Nadzornog odbora i vlasnika “Nove Zore” optužnica tereti da se okoristio za preko četiri milijuna kuna, a u tome su sudjelovali i njegovi “ljudi od povjerenja”


Zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorili službene isprave prilikom otkupa dionica Poljoprivredne zadruge “Nova Zora” iz Svetog Filipa i Jakova, jučer su na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru sjeli Milenko Mikulić (47), Ivica Prtenjača (52), Boja Colić (47) i Vinko Budanović (53).
Prema optužnici Mikulića se tereti da je u razdoblju od 30. listopada 2004. pa do 7. srpnja kao direktor poduzeća “Trgo Mikulić” d.o.o. Biograd na moru, sklopio ugovor o zajmu i nekoliko cesijskih ugovora između svoje tvrtke i “Nove Zore” kojoj je upravitelj bio Prtenjača, Colićeva blagajnica u toj Zadruzi te Budanović šef računovodstva. Oni su svjesno prekršili Zakon i odredbe Skupštine Udruge “s ciljem da se materijalno okoristi Milenko Mikulić”, kako stoji u optužnici.
Mikulić prevario dioničare?
Prema navodima optužnice, oni su 30. listopada 2004. godine zaključili ugovor o zajmu kojim “Trgo Mikulić” d.o.o., kojeg je zastupao direktor Mikulić, daje a PZ “Nova Zora”, čiji je zastupnik bio Prtenjača kao upravitelj, prima zajam u iznosu od deset milijuna kuna. Ugovor je sklopljen na rok od dvije godine uz kamatu od deset posto godišnje, a navodno u svrhu kreditiranja zadrugara radi nabave repromaterijala za poljoprivredne radove u sezoni 2005. godine. Prema tom ugovoru navedena sredstava trebala su se isplaćivati obročno, a Mikuliću, kao davatelju zajma, radi osiguranja dano je založno pravo nad nekretninama Zadruge.
Međutim, dio doznačenih sredstava, i to u iznosu od 4,4, umjesto u navedene svrhe Mikulić je iskoristio za otkup članskih udjela zadrugara na svoje ime, otkupom njihovih punomoći čime je ujedno njihovo članstvo u Zadruzi prestalo.
 U optužnici se dalje navodi kako su tijekom siječnja 2005. godine s žiro računa “Trgo Mikulić” d.o.o. doznačene dvije uplate u ukupnom iznosu od 800 tisuća kuna na prijelazni račun “Nove Zore” u Novoj Banci d.d. Zadar, a s ciljem prikrivanja traga novca.
Imao pomagače
Mikulić je u to vrijeme već bio dioničar Zadruge te predsjednik Nadzornog odbora “Nove Zore”. Sa svrhom stjecanja novca napravio je dva ugovora o cesiji s neistinitim podatcima od 17. i 26. siječnja 2005. godine. Navedene ugovore su potpisali Mikulić i službenica knjigovodstva u Zadruzi Mira Brzić, po nalogu Vinka Budanovića i uz suglasnost Ivica Prtenjače.
Tih 800 tisuća kuna već sljedeći dan prebacili su na privatne tekuće račune tako što je Boja Colić, blagajnica Zadruge, uz nagradu od devet tisuća i 600 kuna sastavila krivotvoreni nalog za prijenos plaća, iako je znala kako nije riječ o plaćama. Potom je ta sredstva prebacila na svoj tekući račun i to u iznosu od 550 tisuća kuna, a preostali iznos od 250 tisuća kuna na tekući račun Borisa Sinovčića, komercijalista u Zadruzi, da bi ih nakon podizanja “provukla” kroz blagajnu Zadruge te iskoristila za isplatu dionica zadrugara na ime Milenka Mikulića.
Osim toga, Mikulić je tijekom svibnja i lipnja 2005. godine sačinio još pet ugovora o cesiji s neistinitim podatcima koje su potom potpisali on i Mira Brzić po nalogu Vinka Budanovića. Upravo na temelju tih ugovora je “Trgo Mikulić”, kasnije iz novčanih sredstava zajma, na svoj račun u Splitskoj banci uplatio iznos od tri milijuna i 440 tisuća kuna da bi potom i taj novac upotrijebio za otkup dionica zadrugara na svoje ime, otkupom njihovih punomoći.
Takvim ugovorima i novčanim malverzacijama, Mikulić je u konačnici otkupom dionica od 200 zadrugara iz sredstava navedenog kredita stekao ne samo prevlast u upravljanju zadružnom imovinom što je suprotno Zakonu o zadrugarstvu, već mu je time na štetu Zadruge pribavljena značajna imovinska korist u iznosu od 4,4 milijuna kuna.
Odvjetnica kasno dobila spis
Na jučerašnjoj glavnoj raspravi, svjedočila su trojica svjedoka o okolnostima otkupa dionica i to Nedjeljko Morović, Vladimir Majica i Mira Brzić. Oni su rekli predsjedniku Sudskog vijeća Anti Aniću kako se osjećaju u potpunosti podmirenima za svoje dionice, a u svom je iskazu Mira Brzić naglasila kako smatra da su svi dioničari znali da se novac uplaćivao cesijski, jer je račun Zadruge bio blokiran, pa je stoga to bio jedini način isplate. Osim toga, dodala je kako smatra da u tome nije bilo nikakvih loših namjera.
– Imali smo dobre namjere. Svi smo u to vrijeme kada nam je firma propadala, htjeli najbolje i spas firme vidjeli u ponudi gospodina Milenka Mikulića. Bila je to borba za radno mjesto – zaključila je Brzićeva.
No, suđenje je nakon njihova svjedočenja krenulo neočekivanim tijekom.
Naime, nakon brojnih upadica Vinka Budanovića na vidjelo je izišla činjenica kako se on prvi put susreo sa svojom odvjetnicom, dodijeljenoj po službenoj dužnosti, nekoliko minuta prije početka rasprave. Osim toga, odvjetnica Gordana Šimunov spis je dobila dan ranije pa je stoga sudac Anić donio odluku o odgodi.
Suđenje se nastavlja početkom srpnja.