Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Bilo bi i bajnije da nije Opatije

15.05.2011. 22:00
Bilo bi i bajnije da nije Opatije


Jovančević: Najveći dobitak su tri naša mlada igrača koji su, nastupajući u seniorskom sastavu, napravili veliki napredak u odnosu na prošlu godinu


Od 1 do 5, koju biste ocjenu  dali sezoni i zašto?
Jovančević: Ocijenio bih je  vrlo dobrom. Bez obzira na to  što smo ove sezone premašili  naša očekivanja, imali smo dva  kiksa koja se nisu trebala dogoditi, a na kraju su se ipak  dogodila. Iz tog razloga ne mogu je ocijeniti maksimalnom  ocjenom, jer bi to značilo da je  baš sve bilo savršeno.
Kolačko: Četiri. Primarni cilj  postavljen pred početak sezone  smo ostvarili – plasirali smo se  među prva četiri kluba, ali uz  malo više koncentracije mogli  smo dogurati i do stepenice  više. Da nismo kod kuće izgubili od Opatije, mogli smo  biti i treći, no sezona je u svakom slučaju zadovoljavajuća i  stoga je moja ocjena četiri.
Najbolja/najlošija utakmica?
Kolačko: Rezultatski gledano najlošije izdanje imali smo  na gostovanju kod Galeba, no  tada smo se predstavili mahom  s mladim i nedovoljno iskusnim  sastavom. Zato bih najgorom  označio spomenuti dvoboj s  Opatijom. Vodili smo 9:5 i uspjeli prokockati stečeno. Što se  najboljih tiče, teško mi je izdvojiti jednu od tri posljednje  ovosezonske utakmice. U susretima protiv Siscije, Delfina i  Zadra dolazili smo do prednosti od 10 golova i imali igru  na zavidnoj razini.
Jovančević: Najbolja je bila  gostujuća utakmica protiv Opatije u prvom dijelu prvenstva, a  najlošija ona u kojoj smo imali  najveća očekivanja – ponovno  protiv Opatije, kada smo upisali poraz na domaćem terenu.  Nismo najbolje odradili niti gostovanje kod Zagreba,  međutim, druga utakmica protiv Opatije nam je najviše  značila, a odigrana je ispod razine koju smo tada mogli  pružiti. Jednostavno nismo ostvarili željeni rezultat.
Najveći dobitak sezone?
Jovančević: Najveći dobitak  su tri naša mlada igrača koji su,  nastupajući u seniorskom sastavu, napravili veliki napredak  u odnosu na prošlu godinu. Vidljiv je značajan pomak i kod  ostalih mladih igrača, no trojica  su iskočila. Ne bih htio posebno  ih imenovati, jer smatram da i  ostali zaslužuju čestitke.
Kolačko: To su naši mlađi  juniori, još uvijek osnovnoškolci od kojih se samo jedan nije  upisao u strijelce. Imali su veliku minutažu u seniorskom vaterpolu i stekli golemo iskustvo.
Najveći propust sezone?
Jovančević: Osim nemogućnosti treniranja zajedno, ne  vidim nekakav poseban propust. Najgore je bilo to što  momčad ove godine nije odradila niti jedan trening u kompletnom sastavu. To je ujedno i  najveći problem kada se  odlučite stvarati momčad, odnosno nastojite ostvariti što bolji rezultat.
Kolačko: Ponovno se  možemo vratiti na domaći poraz od Opatije. Tomašić je kod  rezultata 7:5 zbog ozljede morao napustiti bazen, no tada se  nismo zaustavili, već povećali  prednost, da bi je na kraju ispustili. Imali smo peterac u završnici i priliku za povratak, ali  nismo uspjeli.
Nema suradnje
Što mislite o rezultatu Zadra  (za Kolačka) i Biograda (za  Jovančevića)?
Kolačko: Zadar se ove godine pobrinuo za ugodno iznenađenje. Nakon dvogodišnje  borbe za izbjegavanje dna ljestvice, došao je u poziciju da  kroji vrh poretka. Napokon  imamo pravi županijski derbi,  do kojeg je došlo nakon što se  Zadar pojačao sa dva kvalitetna vratara, odnosno iskusnim  Hrvojem Bobanovićem. Njima  su pridružili perspektivne mlade igrače te tako stvorili  odličnu momčad, što su rezultatom i dokazali.
Jovančević: Ne poznajem  dovoljno dobro situaciju u Biogradu, tako da u ovom trenutku  nisam kompetentan da bih odgovorio na pitanje.
Međusobne utakmice Zadra  i Biograda? Poseban naboj ili  običan dan u uredu?
Jovančević: Koliko god se  mi, treneri i ljudi iz klubova,  trudili prikazati ih običnim,  moram priznati da se ne radi o  utakmicama poput drugih. No s  druge strane tenzije, također  nisu onakve kakvima ih se želi  prikazati. Cijela priča oko Zadra i Biograda najčešće je prenapuhana.
Kolačko: Između nas postoji  rivalstvo, ali normalno i sportsko. U prvoj utakmici suci su  pogubili konce, što je dovelo do  zaoštravanja tenzija. Gubili  smo 0:5 pa se vratili, no Zadar  je bolje iskoristio svoje prilike.  U drugoj smo, međutim, pokazali da smo zaista kvalitetna  momčad: do bodova smo došli  nakon uvjerljivog vodstva, ostvarenog bez oscilacija u igri.
Postoji li suradnja Zadra i  Biograda? Može li ona biti bolja?
Kolačko: Suradnju na seniorskoj razini nemamo, no trebali bismo je ostvariti u mlađim  kategorijama. Nadam se da će  se u budućnosti ona zaista dogoditi.
Jovančević: Suradnja ne postoji, što automatski znači da  može biti bolja. Zadar je središte ovog dijela Dalmacije,  središte županije u svakom pogledu, pa je neminovnost da to  bude i u vaterpolu. Trenutačno  jedini imamo zatvoreni bazen i  uvjete za normalan rad 12 mjeseci godišnje. Nastojat ćemo da  spomenuti uvjeti i naš rad budu  prepoznati u drugim sredinama, pokušati produbiti suradnju pokaže li se za to obostrana volja. Za ples, naime,  treba dvoje, a mi smo često  puta ostajali usamljeni.
Je li utopija ideja da se od  najboljih igrača Zadra i Biograda stvori momčad koja bi  pokušala napasti viši rang?
Jovančević: Smatram da jest,  jer ne znam igrače Biograda i  Zadra koji su u ovom trenutku  sposobni participirati u Jadranskoj ligi. Zadar, konkretno, još  uvijek ima premladu momčad  da bi se mogao baviti takvim  razmišljanjima.
Kolačko: Nije utopija, jer  Zadar sada ima adekvatne uvjete. A da ostvari plasman u viši  rang, vjerujem da bi povukao i  naše igrače koji bi zadovoljavali  kvalitetom. Zadar sa svojim uvjetima ima perspektivu za Jadransku ligu, a njihove nade  pokazale su da ima i budućnost.  Smatram da će Jadranska liga  biti logičan slijed za Zadar. Tako i treba biti.
Mladost budućnost
Sljedeća sezona?
Jovančević: Trenutačno smo  okrenuti završnicama natjecanja naših mlađih kategorija, pa  još ne radimo značajnije planove za sljedeću sezonu. Kada  dođe vrijeme za to, nastojat  ćemo nastaviti pratiti zacrtani  smjer: nastaviti proces stvaranja momčadi u kojoj će okosnicu činiti mlađi domaći igrači  te pritom pokušati ostvariti što  bolji rezultat. Rezultat nam nije  i neće biti imperativ.
Kolačko: Nastojat ćemo i  dalje gurati naše mlade igrače  te im eventualno pridružiti  dva-tri pojačanja koja bi igrala  na pozicijama beka i centra.  Prevelikih ambicija i dalje nemamo, posebno jer nemamo  svoj bazen, no pokušat ćemo i  dogodine zauzeti mjesto u gornjem domu ljestvice.
Treba li hrvatskim klubovima Jadranska liga?
Kolačko: Mišljenja su podijeljena. Na primjer POŠK-u,  Jadranu i Šibeniku sigurno ne  treba. U pitanju su veliki izdaci  koji ih opterećuju, a utakmice  protiv favorita gube sa desetak  ili više razlike. Mladosti, Jugu i  Primorju Jadranska liga pomaže za održavanje kontinuiteta pred natjecanja u Euroligi,  ali ne i prvom trojcu. Zato je  teško naći optimalno rješenje.  Možda, kada bi se slabiji klubovi uključili u Prvu B ligu, a  članovi Jadranske postale kvalitetne momčadi iz Mađarske i  Srbije…
Jovančević: Smatram da treba, no činjenica je da Jadranska  liga istovremeno iziskuje golemu organizaciju i financijska  sredstva, što nažalost velik broj  hrvatskih klubova još uvijek ne  može pratiti. Dobro je imati  jako, kvalitetno natjecanje, ali  pod uvjetom da klubovi mogu  pratiti nemale zahtjeve postavljene pred njih. Sada imamo  situaciju da jedan klub u sezonu  uloži primjerice dva milijuna  eura, a njegov suparnik 100.000  kuna. U takvom nerazmjeru lako je pogoditi ishod njihovog  međusobnog susreta.


Prva B HVL 2011.




Poredak: Galeb MR 39, Opatija 34, Zadar 30, Biograd 27, Delfin 15, Siscia 12, Zagreb 6, Kruna 3


 


Iz kola u kolo


1. kolo: Galeb – Zadar 1952 10:5, Biograd – Kruna 20:12
2. kolo: Zagreb – Biograd 6:10, Zadar 1952 – Delfin 20:8
3. kolo: Siscia – Zadar 1952 11:13, Biograd – Opatija 11:12
4. kolo: Biograd – Galeb 9:13, Opatija – Zadar 1952 5:7
5. kolo: Delfin – Biograd 8:11, Zadar 1952 – Kruna Osijek 16:4
6. kolo: Zagreb – Zadar 1952 7:8, Biograd  – Siscia 10:6
7. kolo: Zadar 1952 – Biograd 8:5
8. kolo: Zadar 1952 – Galeb 7:9  Kruna – Biograd 7:14
9. kolo: Biograd – Zagreb 6:3, Delfin – Zadar 1952 8:9
10. kolo: Zadar 1952 – Siscia 13:11, Opatija – Biograd 11:8
11. kolo: Galeb – Biograd 28:13, Zadar 1952 –  Opatija 10:12
12. kolo: Biograd – Delfin 19:13, Kruna – Zadar 1952 6:11
13. kolo: Zadar 1952 – Zagreb 17:7, Siscia – Biograd 13:19
14. kolo: Biograd – Zadar 12:9


Redoslijed strijelaca


1. Mislav Tomašič (Biograd)  40, 2/3. Andrej Brala (Delfin) 39  i Vlado Lalić (Galeb) 39, 4. Dino  Krnić (Galeb) 38, 5. Dominik  Ivičević-Bakulić (Siscia) 35, 6.  Vedran Deželjin (Opatija) 32,  7./8./9. Ivo Antunović (Galeb)  26, Goran Jajčinović (Siscia)  26 i Željko Ivanišević (Biograd)  26, 10. Mato Miloslavić (Galeb)  25, 11./12./13. Ivo Aličić (Biograd) 24, Sanjin Deželjin (Opatija) 24 i Hrvoje Bobanović (Zadar 1952) 24, 14. Ivan Gledec  (Zadar 1952) 23…