Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ekoproizvodi, klape i narodni običaji

15.05.2011. 22:00
Ekoproizvodi, klape i narodni običaji


Na sajmu se okupio velik broj različitih ekoproizvođača, od kojih neki proizvode med, lavandu, smokve ili rakiju. Sudjelovali su i proizvođači Međimurske čipke, koja se nalazi na listi zaštićenih kulturnih dobara , dok je iz Varaždinske županije došao i logožar koji izrađuje pletene košare


Sajmom tradicije i  eko proizvodnje, koji je  održan u subotu ujutro na zadarskom Forumu, obilježen je  zadnji dan projekta “Ritam  kulturizma”, koji su pokrenuli  Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u  Zadru. Na sajmu su svoje autohtone i eko proizvode predstavili proizvođači iz Zadarske  te drugih županija.
– Studenti Kulture i poduzetništva Sveučilišta u Zadru  organizirali su ovaj projekt  nazvan “Ritam kulturizma”.  Njime smo željeli približiti jednu kulturu ne samo stanovnicima Zadra već i turistima.  Ujedno, na taj način promoviramo i naš Odjel za kulturu i  komunikacijske znanosti, pokazujemo se kao mladi i sposobni ljudi koji znamo nešto  organizirati, rekao je u subotu  Andrej Gužvinec, student poduzetništva na Kulturi i turizmu.
 Etno kulturizam
Dodao je da je subota bila  treći i zadnji dan projekta za  koji su organizirali sajam tradicije i eko proizvodnje. Na  sajmu se okupio velik broj različitih ekoproizvođača, od kojih neki proizvode med, lavandu, smokve ili rakiju. Sudjelovali su i proizvođači  Međimurske čipke, koja se nalazi na listi zaštićenih kulturnih dobara, dok je iz Varaždinske županije došao i logožar  koji izrađuje pletene košare.
– Osim izlagača, ispred Sv.  Donata je održan program  nazvan Etno kulturizam u  sklopu kojega je nastupilo nekoliko klapa – Koporan, Barufa i Jargola te KUD Radovin. Počasni gosti iznenađenja bili su članovi KUD-a  Gorjanac iz Gorjana.
Među izlagačima našao se  obrt Dharma iz Saborskog.  Bave se organskim uzgojem  ljekovitog bilja. Pažnju prolaznika privukli su ukusnim  medenjacima od maka, papra i  lavande.
 A neobičnim i ukusnim  proizvodima od smokve  pažnju je privukao i Eugen  Novaković iz Posedarja koji  ima obiteljsko gospodarstvo  na kojem proizvodi maslinovo  ulje te suhe smokve.
 Ukusni smokvenjaci
– Danas smo predstavili naše  proizvode – smokvenjake. To  su mljevene suhe smokve od  kojih smo napravili deliciju.  Naime, kad naše smokvenjake  ponudimo na vjenčanjima uvijek se prvi pojedu, rekao je  Novaković i istaknuo da se  ponosi jer ga u obiteljkom poslu podržavaju i pomažu supruga i djeca. Tako su osvojili i  medalje za ekstra djevičansko  ulje, a za smokve također dobivaju pozitivne kritike.
Iz Lepoglave su se na sajmu  predstavili i proizvođači korpica, logožara i košara od  šiblja. Ovaj posao nalazi se u  istoj obitelji već sto godina i  njihovi su proizvodi privukli  velik broj posjetitelja.
Osim izlagača oko čijih je  štandova kroz cijelo jutro prolazio velik broj posjetitelja veliku pažnju Zadrana i turista  privukli su nastupi klapa koji  su nagrađeni pljeskom. Nastupile su klape koje su izvele  bogat repertoar dalmatinske  pjesme, ali i prepjeva američkih pjesama. Veliku pažnju  izazvali su članovi KUD-a  Gorjan iz Gorjana koji su prikazali u izvornom obliku narodni običaj Kraljica Ljelja koji je raširen na području Srijema, Slavonije i Baranje. Ovaj  je običaj proglašen kulturnim  nematerijalnim dobrom pod  zaštitom UNESCO-a, a KUD  Gorjanac čuva ga od zaborava.