Trijumf obitelji Bonja, Raljević, Filipi i Ušalj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Saljsko sportsko ribolovno društvo "Kornat" obilježilo je protekle subote bogatim programom 30. godišnjicu svoga  postojanja i uspješnog djelovanja u ovoj sredini.  

Tri decenija života ove asocijacije bila su ispunjena brojnim eko-akcijama, klupskim  natjecanjima, sudjelovanjem  članova na regionalnim,  državnim i europskim nadmetanjima, pružanjem domaćinstva natjecanjima različitog ranga od regionalnog  do državnog. Ovo društvo je  imalo dva vremenska perioda  djelovanja, i to u prvoj fazi  koja je trajala do ranih devedesetih kada je ono privremeno zamrlo i drugoj koja  je započela njegovom obnovom  prije par mjeseci u kojoj  je već ostvarilo niz događanja  i aktivnosti. U svojoj prvoj  dekadi ŠRD je sudjelovalo na  brojnim natjecanjima, kako  lokalnog tako i međunarodnog karaktera, te je i iz svojih  redova iznjedrilo i europskog  prvaka. U tom vremenu, tijekom osamdesetih godina  prošlog stoljeća, članovi  društva su uredili i posuvremenili istezalište za remont  svojih brodica u mandraću  saljskog porta.

Vaganje i bodovanje  ulova

I u ovih nekoliko mjeseci  renesanse ponovnog djelovanja upriličili su niz ekoloških  akcija čišćenja obale i podmorja u svome akvatoriju,  educiranja pomlatka, osposobljavanja novih voditelja brodica i tomu sličnih...  

Scenarij svečanosti obljetnice ŠRD-a uprizorili su na  način klupskog natjecanja  njegovih članova, seniora i juniora. Natjecalo se je u četiri  kategorije, i to: juniori U-16  sa obale, juniori U-21 iz brodice, seniori iz brodice te vankategornici falshing natjecatelji gdje su ukomponirani  nečlanovi kluba na osnovi posjedovanja neke ribolovne  dozvole: sportske, dnevne,  povlastice za mali ribolov i  slično.

U ranu zoru 59 prijavljenih  natjecatelja se sa svojim brodicama, artima i dobrom  ješkom zaputilo prema Telašćici da bi zauzeli svoje  "pošte" prethodno dobivene  "brušketom" (ždrijebom).  Varljivu ribarsku sreću su iskušavali na terenu tijekom cijelog jutra i dopodneva, te se u  rano popodne trijumfalno i s  pjesmom vratili u matičnu luku. Fascinantno je po sredini  saljske vale imponirala slika  njihovih brodica pri uplovljavanju skupljenih alaj-vezom  jedna do druge, a na palubama istih bratski zagrljaji ribiča združenih pjesmom.

Nakon pristajanja i dolaska  u porat prišlo se vaganju i  bodovanju ulova čime je ravnao sudac pristigao iz SRD  "Donat" iz Zadra. U konkurenciji juniora do 16 godina  nastupilo je 7 natjecatelja, a  najuspješniji su bili: (pojedinačno) Filip Raljević koji je  "ulovio" prvo mjesto s 1.525  bodova, pratio ga je Stipe Grbin s 800 bodova, dok je treći  u toj kategoriji Paško Dominis  sa 605 bodova; a ekipno: Filip  Raljević - Mihovil Maras s  1.775 bodova, Stipe Grbin -  Paško Dominis s 1.405 ulovljenih bodova, te Filip Bonja  - Jakov Raljević s 260 bodova.

Četiri natjecateljice

U nešto starijoj kategoriji  juniora do 21 godine bila su 4  natjecatelja, te su se po uspjehu i sportskoj sreći rasporedili ovako: (pojedinačno)  1. Frane Raljević s 395 bodova, 2. Sebastijan Jagić s 370  bodova, 3. Šime Ušalj s 350  bodova, dok je ekipni poredak  ovdje bio: najuspješniji Frane  Raljević - Šime Jagić sa 765  bodova, a iza njih Šime Ušalj -  Duje Burin s 515 bodova.

Kod seniora su najuspješniji  bili u pojedinačnoj konkurenciji Marin Kapitanović koji je  s 5.385 bodova osvojio prvo  mjesto, zatim Marin Burin s  5.535 drugi te Nikica Raljević  treći s 5.100 bodova. Ekipno  najbolji bili su Marin Kapitanović - Nikica Raljević s  10.935 bodova, Marin Burin -  Tomislav Buturić s 10.195 bodova, Siniša Krpić -Roko Finka s 3.570 bodova. I naposljetku, u falshing kategoriji  koja je prvi put primijenjena  na ovom saljskom natjecanju  najuspješniji su bili: 1. Jerko  Maras s 5.430 bodova, 2. Luka  Filipi s 4.065 bodova, 3. Šime  Filipi s 3.480 bodova. Ekipno  najbolji bili su Jerko Maras -  Paulo Kolbas (8.480 bodova)  pa Branko Filipi -Luka Filipi  (6.465) te Šime Filipi - Neda  Bonja (4.590).

Recimo i to da je najveći  ulovljeni  primjerak,kantara  od 975 grama, iz mora "digao"  Marin Kapitanović.

Svojevrsni i dražestan kuriozitet ove "ribičije" činile su  četiri pripadnice ljepšeg spola  u vrsti natjecateljica: Natalija  Šešelja, Iva Ušalj, Neda Bonja  i Neda Mihić, koje su organizatori džentlemenski u finišu darovali buketom crvenih ruža. Natalija Šešelja je  pak kao najuspješnija juniorka u U-16 kategoriji nagrađena ribičkim štapom.

Priznanja zaslužnima

Ovom prigodom je uručena  posebna nagrada nazvana  Najpothvat Goranu Jagiću i  njegovoj ekipi za neobično  plovilo, splav "Kontiki". Taj  splav, čije štofano jedro pokreće snaga vjetra, simbolizirao je i asocirao na onu  robinzonsku upornost  preživljavanja na moru usprkos svim Scilama i Haridbama  kroz koje su prolazili pučinski  ribari stoljećima. Tu svezu s  morem generacijski nadovezanu najboljim primjerom je  uobličilo to što i na ovom  natjecanju su uspjeh pobrale  različite generacije jedne obitelji. Kod mlađih juniora uspješan bio Filip Bonja, unuk  nekadašnjeg europskog prvaka Neda Bonje, zatim Filip  Raljević kod juniora, a njegov  otac Nikica kod seniora, otac i  sin Branko i Luka Filipi u  natjecateljskom paru, te Vojko Ušalj i njegova kći Iva u  različitim kategorijama...

Na prigodnom domjenku  prilikom dodjele medalja i  pehara najuspješnijim, sadašnji članovi su ujedno nastojali komemorirati prošlost  svoje asocijacije i odati priznanje zaslužnim pojedincima  za opstojnost i razvoj kluba.  Posthumno je ovom prigodom  dano priznanje dvojici prvih  predsjednika saljskog ŠRD-a,  njegovom utemeljitelju, kap.  barbi Ivi Švoriniću i Srećku  Karinja, preminulim vrijednim podupirateljima kluba  Šimi Buturiću, dugogodišnjem rukovoditelju tvornice Mardešić, Mariju Marasu,  prvom i najuspješnijem načelniku Općine Sali i ravnatelju  PP Telašćica te istaknutim članovima kluba Slavku Dominisu i Vinku Buturiću. Za izradu kronološki sistematizirane  foto-monografije priznanje su  dobili njeni autori Ante Frka i  German Grbin, a za ukusno  izvezenu klupsku zastavu časne sestre Kažimira Lovrić i  Marijana Cvitanović iz redovničke družbe Služavki Malog  Isusa. Uručena su priznanja  institucijama i gospodarskim  subjektima za njihovu potporu, sponzorstvo i podupirateljsku aktivnost kluba tijekom svih godina postojanja.

Prava ribarska fešta i  ugođaj uslijedio je u smiraj  dana kada je od ulovljene ribe  pripremljena famozna saljska  gastro delicija od brudeta  spravljenih na živoj vatri naloženoj u "fangu" na rubu porta. A bolji tek je svojom ugodnom pjesmom začinila  šibenska klapa Romansa, dok  je sav večernji ugođaj bio dekoriran raskošnim vatrometom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno