Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mi nismo došli zbog rezultata…

15.05.2012. 22:00
Mi nismo došli zbog rezultata…


“Mi nismo došli zbog rezultata, mi smo se došli samo zaje…..” zapjevao je Tornado u trećoj četvrtini, kada je svima postalo jasno da će Zadar pod tornjem doživjeti težak poraz. Navijači su sinoć bili jedina zadarska svijetla točka. Njihova je pjesma iz zelenog sektora trajala svih četrdeset minuta, ali na parketu su pjevali samo igrači Cibone. Iako su na papiru bili veliki favoriti, mnogo lakše od očekivanog poveli su s 1-0 u polufinalnoj seriji doigravanja za prvaka Hrvatske. Zadrani su pali bez ispaljenog metka, a odnos snaga na terenu bio je takav da je zapravo cijelo vrijeme bilo samo pitanje s koliko će razlike utakmica završiti. Priliku za popravni imat će u petak, kada se igra druga utakmica Višnjiku. Zanimljivost na kraju. Tornado je unatoč teškom porazu pozvao igrače na bis: “Dođite vamo”, a potom im zapljeskao i zapjevao: “Šampioni, šampioni”, “Zadar, Zadar”…
Poluvrijeme užasa
Zadar je odigrao jedno od lošijih poluvremena u košarci ove sezone. U prvom poluvremenu postigao je svega 17 poena, od čega 12 iz igre, a primio je 22 više. Od prvog napada je sve krenulo nizbrdo. Petorka Zadnik, Vrbanc, Ramljak, Ivanov, Kuso u nekoliko je minuta potonula na 10:2 (Zubčić 7, Suton trica), a nakon zamjene Batur/Ramljak, Rozić (trica) i Wright su odveli domaće na +13, 15:2. Aleš Pipan je poslije četiri i pol minute pozvao time-out, a malo kasnije je uveo Delaša i Reeda umjesto Zadnika i Vrbanca. Ali ništa od toga nije bitno utjecalo na zadarsku igru, kao ni ulazak Vragovića umjesto Reeda, koji je vrlo brzo izgubio nekoliko lopti i promašio dva bacanja. Jedine koševe iz igre, nakon uvodnog Ivanova, postigli su Batur i Delaš, dok je situaciju mrvicu popravio Kuso četirima slobodnim bacanjima za 20:10 na kraju prve četvrtine. Druga dionica počela je revijom penala (2-6 Cibone i 1-2 Kaštropila), a centar Zadra je košem za 24:13 još koju minutu zadržao svoje na koliko toliko pristojnom minusu. No, uslijedio je novi strmoglavi pad. U sedam minuta za goste su poentirali samo Batur i Krapić (Kuso je promašio četiri bacanja, a Ivanov dva), dok su se “vukovi” potpuno razigrali. Marčinković je stavio dva penala, Wright zakucao u kontri, nakon čega je krenula revija trica. Kus pa dvije Rudež za odlazak na preko dvadeset razlike. I kao šlag na kraju stiglo je atraktivno alley-oop zakucavanje Wrighta na asistenciju El-Amina u posljednjem napadu za ogromnih 39:17 na velikom odmoru.
Dominacija Cibone
Iz statistike vrijedi izdvojiti zadarskih 0-10 za tricu, što je bila i posljedica dobre obrane domaćih, te podatak koji će vjerojatno sve reći o igri gostujuće momčadi. Abdullahi Kuso je u dvadeset minuta imao valorizaciju pet, a cijeli Zadar četiri, s tim da su po četiri indeksna boda sakupili i Kaštropil i Krapić, koji su na terenu ukupno proveli pet i pol minuta. Petorica su bila u minusu. Cibona je, pak, imala valorizaciju 47. Drugo poluvrijeme je, očekivano, bilo samo dovršavanje posla za sastav Jasmina Repeše. Zadrani su se, doduše, mrvicu popravili u napadu, što je i logično, jer gore nije moglo. Kuso i Ivanov su poentirali pod košem, Batur zabio prvu tricu, ali domaći su uvijek imali spreman odgovor. Bilo ispod koša, bilo s vanjske linije, bilo u kontranapadima, nakon poklonjenih lopti protivnika. Nako Vrbancove trice za 50:32 došlo je do potpunog raspada sistema u igri Pipanove momčadi. Do kraja treće dionice Cibona je napravila seriju 19-4, s tim da je Zadar sve poene postigao s penala. Zagrepčani su se nazabijali iz kontranapada koliko god su mogli, a prednjačili su Kovačević, Wright i Rudež. Tako je uoči posljednjih deset minuta igre na semaforu svijetlilo za goste poražavajućih -33, 69:36. Najveća razlika bila je +38, 76:38, ali su u završnici Krapić i društvo ipak uspjeli spriječiti da dvoboj završi s više od četrdeset poena razlike.


CIBONA – ZADAR 86:57


(20:10, 19:7, 30:19, 17:21)
ZAGREB – Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja: 3500. Suci: Radović (Dubrovnik), Herceg (Zabok), Radojković (Split).
CIBONA: Kus 5, Suton 12, Zubčić 15, Barbour, Rudež 18, Marčinković 2, Rozić 11, Hampl, Žižić, El-Amin, Wright 14, Kovačević 9. Trener: Jasmin Repeša.
ZADAR: Zadnik, Ivanov 7, Kaštropil 3, Delaš 2, Ramljak 3, Krapić 11, Reed, Batur 10, Vragović, Kuso 10, Vrbanc 11, Vrkić. Trener: Aleš Pipan.
Šut za dva: Cibona 25-36, 69%; Zadar 17-36, 47%.
Šut za tri: Cibona 7-22, 32% (Suton 2, Rudež 2, Kus, Zubčić, Rozić); Zadar 2-20, 10% (Vrbanc, Batur).
Slobodna bacanja: Cibona 15-21, 71%; Zadar 17-32, 53%.
Skokovi: Cibona 34 (26+8); Zadar 42 (21+21).
Osobne pogreške: Cibona 27; Zadar 20.




Polufinale doigravanja PH


Prve utakmice: Cibona – Zadar 86:57. Danas: Cedevita – Split (20 sati).
* Druge utakmice igraju se u petak (20) u Zadru i u subotu (18) u Splitu.