Obrovačke učenike zanimalo što EU nudi mladima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
eu_ucenici
Obrovački učenici u Informacijskom centru Europske Unije

U sklopu Projekta Građanin (Project Citizen), koji se provodi u Srednjoj školi Obrovac, grupa učenika ove škole predvođena ravnateljem Darkom Tokićem, ujedno i voditeljem Projekta, posjetila je proteklog vikenda Delegaciju Europske Unije u Republici Hrvatskoj.

Delegaciju su posjetili Antonio Josić, koji je inače prije dvije godine izabran u Parlament mladih EU, Katarina Žurić Kolačko, Martina Ević i Valentina Ević, svi učenici 3. razreda gimnazijskog smjera Srednje škole Obrovac.

- Konkretan projekt kojim se bavimo u školi nosi naziv 'Prednosti i izazovi ulaska RH u EU'. Cilj je potaknuti aktivno promišljanje o izazovima ulaska u EU. Podići svijest o prednostima i manama ulaska RH u Europsku Uniju i senzibilizirati stanovništvo, posebice učenike o potrebi veće informiranosti o povijesti nastanka EU i o načinu funkcioniranja danas, rekao je Darko Tokić.

Učenici su posjetili Info centar Delegacije Europske Unije gdje su dobili cijeli niz publikacija na temu EU, a ti materijali poslužit će kao osnova za informiranje zainteresiranih, prije svega samih učenika.

Bila je ovo izvanredna prilika i da se grupa obrovačkih učenika upozna s osnovnim činjenicama o Europskoj Uniji - od početaka do danas, s posebnim naglaskom na hrvatskom putu u EU.

No mladi Obrovčani nisu samo slušali o EU, već su iskoristili posjet kako bi i sami postavljali pitanja i dobili odgovore o politikama EU koje ih posebno zanimaju. A zanimalo ih je gotovo sve - od poljoprivrede i ribarstva do ekonomije. No najviše od svega htjeli su dobiti informaciju o perspektivama i mogućnostima koje se u EU nude mladima. 

Projekt Građanin, što je to?
Projekt Građanin je dio Nacionalnog programa za odgoj i obrazovanje za ljudska prava koji se provodi u školama putem odabranih akcijskih projekata koje učenici sami definiraju i provode. Provođenjem tih projekata oni uče kako koristiti različite načine i postupke u demokratskoj političkoj proceduri. Inače, Projekt Građanin je jedan od programa Centra za građanski odgoj iz Calabalasa, California, SAD. Cilj programa je poticati mlade ljude da uočavaju probleme u svojoj okolini, ali i u široj zajednici i predlažu načine i mjere za njihovo rješavanje.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno