Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Silba zlatom (ne) siva…”

15.05.2012. 22:00
“Silba zlatom (ne) siva…”


Turistička sezona je pred vratima, hoćemo li je dočekati s pijanim radnicima ispred dućana, popišanim gradskim trgovima, neurednim putevima i razbijenim bocama ili da svi malo razmislimo i dočekamo turiste kako dolikuje otoku koji slovi kao mjesto za odmor, pitaju se mještani Silbe


Dio mještana Silbe pobunio se zbog učestalog opijanja ispred mjesnih trgovina, uriniranja po putevima i tučnjava uzrokovanih alkoholom, a od nadležnih traže da se problemi što prije riješe. Kako tvrde mještani, to su problemi koji prave antireklamu otoku poznatom kao otok bez automobila i raj za turiste.
– Nekultura, nepoštovanje zakona i običaja svrstava taj divni otok na samo dno poželjnih turističkih destinacija. Lokalna vlast, mjesni odbor i turistička zajednica, na čijem su čelu Ana Lukin i Saša Predovan ili ne žele ili ne čuju probleme svojih sumještana od kojih su dobili povjerenje i mandate. Umjesto da otok, sad kad ima lokalnu vlast, napreduje, nažalost, događa se suprotno. Sliku otoka, koliko god se trudili na uređenju puteva, zelenih površina i sl. kvari ono što se događa u samom centru mjesta, govore mještani ističući da svakodnevno ometanje javnog reda i mira ispred sve tri trgovine u centru mjesta kao i povremene tučnjave koje se događaju jer ljudi učestalo konzumiraju alkoholna pića ispred lokalnih trgovina, kao i uriniranje po putevima, odaje nepoštovanje svega za što se pojedinci na otoku trude, ističu mještani.
S obzirom na to da u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira stoji da je konzumacija alkoholnih pića i uriniranje na javnim površinama prekršaj, dio mještana Silbe traži da se tome stane na kraj.
– Turistička sezona je pred vratima, hoćemo li je dočekati s pijanim radnicima ispred dućana, s popišanim gradskim trgovima, s neurednim putevima i razbijenim bocama ili da svi malo razmislimo i dočekamo turiste kako dolikuje otoku koji slovi kao mjesto za odmor, pitaju se mještani Silbe koji navode da je Silba otok za sebe, ima lokalnu vlast te da može riješiti dosta svojih problema na lokalnoj razini, ali nadležni nemaju sluha za to, smatraju mještani.
Istaknuli su i da na otoku ne postoji komunalna služba, da Pomorska policija kaže kako to nije njihov posao, a mjesni odbor i Turistička zajednica ih ne čuju i ne vide.
– Vratimo sjaj našim otocima kakav zaslužuju i nemojmo sami sebi kopati jamu i piliti granu na kojoj sjedimo. Riješimo te probleme i krenimo naprijed, a ne da stagniramo ili padamo u veću jamu iz koje se nećemo moći izvući, stoji u priopćenju u kojemu je za kraj poručeno kako je nekad bilo “Silba zlatom siva i u njoj se raj uživa”.
Priopćenje su mještani osim medijima poslali i gradonačelniku Vrančiću, Pomorskoj policiji Zadar, MUP-u te Turističkoj zajednici Grada Zadra.


Policija će poduzeti mjere




Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, kazao je kako je priopćenje mještana stiglo i do njih te da su ga poslali nadležnom odjelu i postaji Pomorske policije PU zadarske koja na Silbi ima stacioniranog službenika, a obilaze je i ophodni brodovi.
– Poduzet ćemo sve mjere da se održi javni red i mir na otoku te ako bude narušavan, počinitelji će biti sankcionirani, a novi slučajevi spriječeni, kazao je Žodan.