Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Srebrić pročitao oproštajno pismo!

15.05.2012. 22:00
Srebrić pročitao oproštajno pismo!


Izvješćujem vas da sam se odlučio povući s mjesta predsjednika HNS-a nakon EURO-a. S obzirom na proceduru, sazivam sjednicu Skupštine saveza koja će se održati 5. srpnja,” stoji u Markovićevoj ostavci koju je pročitao glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić


Vlatko Marković je na sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza potvrdio da nakon EURO-a namjerava podnijeti ostavku na dužnost predsjednika, baš kao što je i najavio na stranicama našeg lista u ponedjeljak. Njegov nasljednik trebao bi biti Davor Šuker, kojeg je već kandidirao Zagrebački nogometni savez.
No, to ne znači da će Marković napustiti Rusanovu zauvijek. Naime, članovi IO-a pokrenuli su proceduru da mu se dodijeli titula počasnog predsjednika HNS-a. Sve to trebalo bi se odigrati samo četiri dana nakon finala EURO-a na Olimpijskom stadionu u Kijevu.
“Izvješćujem vas da sam se odlučio povući s mjesta predsjednika HNS-a nakon Eura 2012. godine. S obzirom na proceduru, sazivam sjednicu Skupštine saveza koja će se održati 5. srpnja,” stoji u Markovićevoj ostavci koju je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić pročitao na konferenciji za novinare nakon sjednice IO-a.
Marković bez izjava
Još uvijek aktualni predsjednik nije osjetio potrebu za obraćanje predstavnicima medija. Njegov najbliži suradnik kroz svih trinaest i pol godina mandata u Rusanovoj objasnio je da će se i to dogoditi u vrlo bliskoj budućnosti.
– Vlatko Marković bit će predsjednik HNS-a još mjesec i pol dana. Prema tome, ima dovoljno vremena za njegovo obraćanje javnosti – istaknuo je Srebrić.
Zbog sazivanja Skupštine na kojoj će 5. srpnja biti izabran novi predsjednik i popunjena upražnjena mjesta u IO-u, skinuta je suspenzija Dubrovačko-neretvanskom županijskom nogometnom savezu. Ista stvar očekuje najizglednijeg kandidata za novog izbornika, Igora Štimca, kao i većinu njegovih saveznika iz drugog dijela 2010. godine, kada je bjesnila bitka za predsjednika HNS-a.
– Na ovoj sjednici IO-a nije bilo govora o novom izborniku. Odlazak Slavena Bilića poslije EURO-a je činjenično stanje, ali nema sumnje da će on i njegovi suradnici učiniti maksimum na pripremama i na samom natjecanju. Što se tiče spomenutih suspenzija, njih je izrekla Skupština, i samo ih ona može ukinuti. U ovom trenutku ne treba prejudicirati o tim stvarima – objasnio je glavni tajnik.
Jedinstvo HNS-a
Za sada je jedino sigurno tko će naslijediti Markovića.
– Imamo jednu legitimnu i valjanu kandidaturu za mjesto predsjednika od strane Davora Šukera. Kroz nju je izraženo jedinstvo HNS-a, u smislu ciljeva, zadataka, aktivnosti i kooperativnosti. Sve je podređeno tome da reprezentaciji stvorimo optimalne uvjete uoči priprema za EURO – dodao je prvi operativac HNS-a.
Markovićev odlazak ne mora nužno značiti kraj za Srebrića. Naime, glavni tajnik je profesionalac kojeg na osnovu provedenog javnog natječaja imenuje Izvršni odbor na četiri godine. Konkretno, Skupština ne može utjecati na Srebrićev položaj.
– Ja razmišljam o nogometu 24 sata dnevno. Čak i dok spavam – ispalio je Srebrić na pitanje o svom statusu.
U svakom slučaju, jasno je da od utorka Marković broji sitno. Baš kao i Šuker koji bi, kao novi predsjednik HNS-a, nakon 5. srpnja trebao potpisati ugovor s Bilićevim nasljednikom. A to bi trebao biti pomilovani Igor Štimac.


Jedan kandidat




Prema statutu HNS-a, na izborima za predsjednika mogu biti samo dva kandidata. Naime, svaki od njih mora biti predložen od strane matičnog ŽNS-a, a uz to mu je potrebna podrška još osam članova Saveza. Budući da HNS čini dvadeset ŽNS-ova, ZNS i Udruga prvoligaša, matematika ne dozvoljava više od dvojice kandidata. U ovom trenutku Šuker nema konkurencije, no to ne znači da se u međuvremenu neće pojaviti netko nadobudan i ambiciozan. U svakom slučaju, do 20. lipnja znat će se sve, budući da pretendenti na mjesto predsjednika moraju priložiti kandidaturu HNS-u najkasnije petnaest dana prije održavanja izborne sjednice Skupštine.


Šuker: Hvala Markoviću


Dok su članovi IO-a sjednicu privodili kraju, iz Kuće hrvatskog nogometa izašao je Davor Šuker, koji nije skrivao zadovoljstvo. Kao što je i obećao prije tri dana, budući predsjednik HNS-a izdvojio je malo vremena za medije.
– Prije svega, želim zahvaliti Vlatku Markoviću na svemu što je napravio za hrvatski nogomet. Ova sjednica IO-a protekla je u lijepom i konstruktivnom ozračju, a vjerujem da će tako biti i na Skupštini u srpnju – rekao je najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine.
Njegova planetarna prepoznatljivost trebala bi predstavljati jedan od glavnih aduta HNS-a u budućnosti.
– Vjerujem da ćemo nastaviti istim putem kojim se i do sada išlo. Hrvatska će i dalje biti među deset najboljih reprezentacija na svijetu – zaključio je Šuker.


Danas okupljanje “kockastih”


Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Slaven Bilić, okupit će danas u zagrebačkom hotelu Sheraton prvu skupinu reprezentativaca na početku priprema za predstojeće Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Biliću bi se trebali odazvati Kelava, Blažević, Vrsaljko, Vida, Ćorluka, Schildenfeld, Šimunić, Lovren, Iličević, Kranjčar, Badelj, Mandžukić, Eduardo i Kalinić. Spomenuta četrnaestorica boravit će u Čatežu do petka, u subotu iskoristiti slobodan dan, a onda u nedjelju dočekati ostatak kockaste ekspedicije i nastaviti pripreme u Rovinju.
Ma. C.