Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Zapaliti svijeću i nadati se da se neće ponoviti

15.05.2012. 22:00
Zapaliti svijeću i nadati se da se neće ponoviti


Kaotična sezona ostat će zapamćena po uhićenju Širića i Djedovića, neodigranim utakmicama, ispadanju Varaždina, besparici, sedmom uzastopnom naslovu “modrih”…


Konačno se spustio zastor na nogometno natjecanje koje se od srpnja prošle godine službeno zove MAXtv Prva liga. Hrvatski klupski nogomet na najvišoj razini u zadnjih je pola godine već prešao točku na kojoj počinje nadrealno. Nekoliko puta. Objektivno, trenutak koji je najviše uzbudio nogometne zaljubljenike s ovih prostora odigrao se daleko od stadiona licenciranih za MAXtv Prvu ligu. Početkom prosinca prošle godine USKOK-ovi agenti uhitili su dvojicu bivših nogometnih sudaca iz Osijeka, Željka Širića i Stjepana Djedovića, tereteći ih da su zlouporabili položaj i ovlasti u hijerarhiji HNS-a.
Kao što je odavno poznato, tu je ključnu rolu odigrao predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš. Prema službenoj verziji, uhićeni dvojac tražio ga je novac za pošteno suđenje, a on se zbog toga obratio nadležnim pravosudnim institucijama. Širić i Djedović, pak, i dan danas tvrde da su nevini, a domaća javnost već mjesecima čeka konačni epilog.
Rijeka profitirala
Kada su u pitanju zbivanja na terenu, sezonu su obilježile dvije neodigrane i jedna ponovljena utakmica. Sve se dogodilo prvi put u hrvatskom nogometu, a slučaj je htio da Rijeka ima sporednu ulogu u sva tri navrata. Štoviše, zahvaljujući tome, društvo s Kantride izvuklo je maksimalan profit iz kaotične sezone.
Sve je počelo 14. studenoga prošle godine, odnosno samo pet dana prije utakmica 15. kola, kada su igrači Karlovca najavili štrajk ako ne dobiju novac koji im je klub dugovao. Kombinacija šupljih priča i praznih obećanja nije bila dovoljna. Zbog praznih džepova igrači Karlovca odbili su putovati na Kantridu, a Rijeka je bez borbe uknjižila vrijedna tri boda.
Nešto više od tri mjeseca kasnije ponovila se slična priča. I ovaj put povod je bila besparica, no nije se radilo o štrajku. Suspenzija Disciplinske komisije HNS-a predstavljala je prekrupan zalogaj za Varaždin, koji je zbog toga morao propustiti domaću utakmicu 19. kola s Rijekom. I u tom slučaju su tri boda otišla put Kantride bez borbe.
Nakon toga Varaždinci su nekako skupili dovoljno novca za privremeno skidanje suspenzije. Kroz idućih mjesec dana odigrali su još četiri kola, a od MAXtv Prve lige oprostili su se 30. ožujka. Tada je, naime, bivši igrač nekadašnjeg Varteksa, Milan Pavličić, ultimativno zatražio da mu se isplati nešto više od milijun kuna dugovanja.
Prekid utakmica
Budući da klub nije imao toliki novac na raspolaganju, suspenzija je ponovo aktivirana uoči gostovanja kod Cibalije, a to je, pak, značilo da zbog dvije neodigrane utakmice Varaždin automatski ispada iz MAXtv Prve lige i leti u županijski rang natjecanja. Prvi put u povijesti hrvatskog nogometa.
U međuvremenu je Izvršni odbor HNS-a krenuo u žustro provođenje “Akcijskog plana za sprječavanje nereda na nogometnim utakmicama”, koji obuhvaća nultu točku tolerancije na korištenje pirotehnike. Nekoliko utakmica je prekidano na pet do deset minuta, ali niti jedna nije završena prije kraja.
Sve do 1. travnja i gostovanja Rijeke kod Istre 1961. Zagrebački sudac Marijo Strahonja slijepo je poštovao odredbe “Akcijskog plana” i zbog bakljade u 71. minuti prekinuo je utakmicu, pri vodstvu domaćih (1:0). Ravnajući se prema izvještajima službenih osoba, povjerenik za natjecanje Josip Brezni naložio je novo odigravanje utakmice. Prva takva “repriza” u povijesti hrvatskoga klupskog nogometa Rijeci je donijela bod (0:0).
Kaotična sezona ostat će zapamćena po sedmom uzastopnom naslovu prvaka za Dinamo. Sve ostalo treba što brže potisnuti u zaborav. Ustvari, najbolje bi bilo zapaliti svijeću za hrvatski klupski nogomet i svim srcem se nadati da se ovako nešto više nikada neće ponoviti.


Svi dobili licencije




Zadnje izdanje Središnjeg postupka licenciranja u eri Vlatka Markovića nije ponudilo nikakva iznenađenja. Pored Dinama, Lokomotive i Zagreba, koji su sve brige riješili još prije mjesec dana, licence za MAXtv Prvu ligu su dobili: Cibalia, Hajduk, Inter, Istra 1961, Osijek, Rijeka, Slaven Belupo, Split i Zadar, te Lučko i Hrvatski dragovoljac. A to, pak, znači da će u novu sezonu krenuti klubovi koji su se u netom završenom prvenstvu rasporedili od prvog do dvanaestog mjesta. UEFA licence izdane su svim članovima MAXtv Prve lige, osim Zadra.
Po ustaljenom običaju, situacija u Drugoj HNL opet je kompleksna. Po svemu sudeći, taj stupanj natjecanja ni u novoj sezoni neće biti kompletan. Naime, od aktualnih 15 drugoligaša licencije nisu dobili Marsonia 1909, Međimurje i Croatia (S). Njihova mjesta popunit će Lučko te trećeligaši s licencijom za Drugu HNL, Zelina i Primorac 1929, a to znači da nedostaje šesnaesti klub.