Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zorić: Uzmi, pope, što ti se daje

15.05.2012. 22:00
Zorić: Uzmi, pope, što ti se daje


Klijentela nam je u krizi i njihova platežna moć je limitirana. Ne možemo spajati kraj s krajem i zbog toga nema interesa za gradnju brodova za dnevne izlete, kaže Zorić koji je istaknuo da će oni koji možda planiraju graditi brod pripremiti dokumentaciju i neće dizati pompu


Uzmi, pope, što ti se daje – slikovito je prokomentirao Ivica Zorić, predsjednik Hrvatske udruge brodara i brodograditelja Adria, objavu natječaja Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za dodjelu financijskih potpora za gradnju trupa i rekonstrukciju putničkih i izletničkih brodova privatnih brodara – malih poduzetnika.
Naime, Vlada je prihvatila Program izgradnje i rekonstrukcije putničke i izletničke flote i za trogodišnje razdoblje provedbe programa u državnom proračunu osigurala 12 milijuna kuna. Programom se financira gradnja trupa i rekonstrukcija putničkih i linijskih brodova do 100 BT-a, izletničkih brodova do 50 BT-a, školskih brodova, jahti za gospodarske namjene i brodica za gospodarske namjene (izuzev ribarskih) te brodica namijenjenih unaprjeđenju, ispitivanju i zaštiti mora u hrvatskim brodogradilištima.
– Ministarstvo daje 10 posto od cijene trupa i ljudima to dobro dođe. U Krilu Jasenice izgrađena je cijela flota kružnih brodova, ali stanje je jako loše kod izletničkih. Neki su brodove gradili na ledinama, s radnom snagom na crno koja je pristigla iz Makedonije i Bugarske, a s državnim potporama i na to smo ukazali Ministarstvu, pa se sad traži da se posao obavlja u koncesioniranim brodogradilištima. U svakom slučaju, ova je potpora dobrodošla, iako je trebala biti bitno veća. U Italiji je potpora bila gotovo 40 posto i obnovili su cijelu izletničku flotu koja im je sad stara sedam do osam godina, a naša je stara 57 godina, govori Zorić, dodajući kako je za kružna putovanja napravljeno 50 brodova, a niti jedan izletnički.
– Klijentela nam je u krizi i njihova platežna moć je limitirana. Ne možemo spajati kraj s krajem i zbog toga nema interesa za gradnju brodova za dnevne izlete, kaže Zorić koji je istaknuo da će oni koji možda planiraju graditi brod pripremiti dokumentaciju i neće dizati pompu.
Iz Ministarstva su podsjetili kako je financijske potpore za gradnju trupa plovila u 2010. godini ostvarilo osam, dok su tri brodara potporu iskoristila za rekonstrukciju postojećih plovila. U 2011. godini potpore za gradnju trupa dobilo je 11 privatnih brodara. Napomenuli su i da su ciljevi programa poboljšanje sigurnosti plovidbe i zaštite okoliša, stvaranje uvjeta za podupiranje malog i srednjeg privatnog poduzetništva te jačanje hrvatskih brodara pred ulazak RH u Europsku Uniju. Stoga se zainteresirani trebaju javiti do 21. lipnja 2012., a sve informacije i upute o natječaju nalaze se na web stranici Ministarstva www.mppi.hr.