Imam programe i znam privući investitore

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Kandidat Koalicije za promjene za gradonačelnika Zadra Ivo Bilić je skoro je cijelu poslovnu karijeru bio u bankarstvu gdje je došao do vrha, bio je član uprava nekoliko banaka. Sad se želi posvetiti rješavanju problemima rodnog Zadra, doprinijeti njegovu novom razvojnom uzletu.

Kad je i zbog čega je zaustavljen razvoj Zadra?

- Zaustavljanje razvoja Zadra započelo je 90-ih godina kroz pogubnu privatizaciju. Smišljeno su se uništavala radna mjesta, tvornice, industrije, izvoz i ostale djelatnosti. Koristile su se razne metode od strane vladajuće stranke i njihovih poslušnika, najčešće pritisci i smjene direktora koji nisu željeli igrati po novonametnutim pravilima. Time je jedna, do tada najuspješnija ekonomska struktura pretvorena u kaotičnu, interesnu i netransparentnu organizaciju bez ikakve strategije razvoja. Opći interes Zadra pokleknuo je pod snažnim pritiskom i privatnim interesima nekolicine pojedinaca, koji su se preko noći obogatili i zagospodarili gradom. Zaustavljanje Zadra nastavlja se i danas. Posljednjih osam godina nije učinjeno ništa na planu proizvodnje i zapošljavanja.

 Zona Crno kasni deset godina

Od pedesetak gospodarskih zona ucrtanih u prostorne planove općina i gradova Zadarske županije samo ih je nekoliko nešto napravilo, a i tamo se tvrtke gase. Kako mislite privuću ulagače u poslovnu zonu Crno?

- Poslovna zona Crno trebala je biti napravljena prije 10-ak godina, u tome se katastrofalno kasni. Nažalost, prirez je uveden, ali nije otišao u poduzetničku zonu, nego u krpanje proračunskih rupa. Bez obzira na izvrstan geostrateški položaj Zadra i njegovu prometnu povezanost, nijedan ulagač koji drži do sebe neće ulagati na području gdje ne postoje jasna pravila poslovanja i povoljna poslovna klima. Ulagači traže poslovanje koje je transparentno, lišeno korupcije i nepotrebnih administrativnih barijera, a upravo je to pretpostavka za rast, razvoj i zapošljavanje.

Što gradska uprava može učiniti za otvaranje proizvodnih radnih mjesta? Hoćete li ulagače privući smanjenjem komunalnog doprinosa, komunalne naknade?

- Puno se može učiniti. Moj plan za ulagače je brza i efikasna gradska administracija, te brzo donošenje odluka u interesu proizvodnih tvrtki. Konkretno, to znači ubrzavanje postupka izdavanja dozvola. Sve proizvodne tvrtke koje će zapošljavati, bit će oslobođene plaćanja komunalnih naknada i ostalih gradskih nameta.

 Zaboravljena željeznička pruga

Zašto Zadar do sada nije privukao više sredstava za projekte iz EU? Koje projekte mislite kandidirati?

- Nisu znali kako napraviti dobar projekt, i nije im odgovaralo pravilo EU da poslovanje bude transparentno. Istaknut ću samo neke od projekata koji su ne samo od gradskog nego i državnog značaja, poput modernizacije željezničke pruge Zadar - Knin, rješavanje prometnog kaosa, vodovodizacije otoka, rješavanje problema kanalizacije i odvodnje, premještanje odlagališta otpada u Diklu. Mjerama EU 'Garancije za mlade' otvorit će se nova radna mjesta i stvoriti perspektiva za mlade.

Kako će dogodine izgledati život u Zadru ako se realizira preseljenje putničke luke u Gaženicu bez potpunog dovršenja pristanišne zgrade?

- Prva pozitivna promjena će biti da će nesnosne gužve i kolone automobila koje čekaju ulazak u trajekt nestati s Poluotoka. Preseljenjem putničke luke otvara se mogućnost da se prostor na Liburnskoj obali iskoristi u turističke i druge komercijalne svrhe što će oživjeti Poluotok.

Koje su prednosti Vašeg najvećeg konkurenta, a koji nedostaci?

- O prednostima i nedostacima moga protukandidata najviše govori stanje u kojem se nalazi grad - više od 5.000 nezaposlenih, BDP koji je za 17% niži od hrvatskog prosjeka, brojne afere u poslovanju Grada i nepotizam koji vlada.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika prtljug
Što ste. g.Biliću, zaboravili rat. Ili ga za vas nije ni bilo. Ali ne treba više komentara od onog štp vam je Slobodna napisala još lani: Moje ime je Bilić. Ivo Bilić. Po zanimanju sam bankar, član Uprave Hypo banke Hrvatska, i u zadnje, političar. Odlučio sam biti prvi čovjek koji će s ruba Svemira doskočiti u Zadar. (Da se zna: onaj Baumgartner je oteo moju davnu ideju!). Bit će to vrhunac moje karijere. Ovo je moja životna priča: U ranim godinama imao sam puno političkih ambicija. Mlad, lijep, obrazovan… (skraćeno zbog citiranja autorski zaštićenog teksta)