Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Imam programe i znam privući investitore

Autor: Edvard Šprljan

15.05.2013. 22:00
Imam programe i znam privući investitore

Foto: Zvonko KUCELIN



Kandidat Koalicije za promjene za gradonačelnika Zadra Ivo Bilić je skoro je cijelu poslovnu karijeru bio u bankarstvu gdje je došao do vrha, bio je član uprava nekoliko banaka. Sad se želi posvetiti rješavanju problemima rodnog Zadra, doprinijeti njegovu novom razvojnom uzletu.
Kad je i zbog čega je zaustavljen razvoj Zadra?
– Zaustavljanje razvoja Zadra započelo je 90-ih godina kroz pogubnu privatizaciju. Smišljeno su se uništavala radna mjesta, tvornice, industrije, izvoz i ostale djelatnosti. Koristile su se razne metode od strane vladajuće stranke i njihovih poslušnika, najčešće pritisci i smjene direktora koji nisu željeli igrati po novonametnutim pravilima. Time je jedna, do tada najuspješnija ekonomska struktura pretvorena u kaotičnu, interesnu i netransparentnu organizaciju bez ikakve strategije razvoja. Opći interes Zadra pokleknuo je pod snažnim pritiskom i privatnim interesima nekolicine pojedinaca, koji su se preko noći obogatili i zagospodarili gradom. Zaustavljanje Zadra nastavlja se i danas. Posljednjih osam godina nije učinjeno ništa na planu proizvodnje i zapošljavanja.
 Zona Crno kasni deset godina
Od pedesetak gospodarskih zona ucrtanih u prostorne planove općina i gradova Zadarske županije samo ih je nekoliko nešto napravilo, a i tamo se tvrtke gase. Kako mislite privuću ulagače u poslovnu zonu Crno?
– Poslovna zona Crno trebala je biti napravljena prije 10-ak godina, u tome se katastrofalno kasni. Nažalost, prirez je uveden, ali nije otišao u poduzetničku zonu, nego u krpanje proračunskih rupa. Bez obzira na izvrstan geostrateški položaj Zadra i njegovu prometnu povezanost, nijedan ulagač koji drži do sebe neće ulagati na području gdje ne postoje jasna pravila poslovanja i povoljna poslovna klima. Ulagači traže poslovanje koje je transparentno, lišeno korupcije i nepotrebnih administrativnih barijera, a upravo je to pretpostavka za rast, razvoj i zapošljavanje.
Što gradska uprava može učiniti za otvaranje proizvodnih radnih mjesta? Hoćete li ulagače privući smanjenjem komunalnog doprinosa, komunalne naknade?
– Puno se može učiniti. Moj plan za ulagače je brza i efikasna gradska administracija, te brzo donošenje odluka u interesu proizvodnih tvrtki. Konkretno, to znači ubrzavanje postupka izdavanja dozvola. Sve proizvodne tvrtke koje će zapošljavati, bit će oslobođene plaćanja komunalnih naknada i ostalih gradskih nameta.
 Zaboravljena željeznička pruga
Zašto Zadar do sada nije privukao više sredstava za projekte iz EU? Koje projekte mislite kandidirati?
– Nisu znali kako napraviti dobar projekt, i nije im odgovaralo pravilo EU da poslovanje bude transparentno. Istaknut ću samo neke od projekata koji su ne samo od gradskog nego i državnog značaja, poput modernizacije željezničke pruge Zadar – Knin, rješavanje prometnog kaosa, vodovodizacije otoka, rješavanje problema kanalizacije i odvodnje, premještanje odlagališta otpada u Diklu. Mjerama EU ‘Garancije za mlade’ otvorit će se nova radna mjesta i stvoriti perspektiva za mlade.
Kako će dogodine izgledati život u Zadru ako se realizira preseljenje putničke luke u Gaženicu bez potpunog dovršenja pristanišne zgrade?
– Prva pozitivna promjena će biti da će nesnosne gužve i kolone automobila koje čekaju ulazak u trajekt nestati s Poluotoka. Preseljenjem putničke luke otvara se mogućnost da se prostor na Liburnskoj obali iskoristi u turističke i druge komercijalne svrhe što će oživjeti Poluotok.
Koje su prednosti Vašeg najvećeg konkurenta, a koji nedostaci?
– O prednostima i nedostacima moga protukandidata najviše govori stanje u kojem se nalazi grad – više od 5.000 nezaposlenih, BDP koji je za 17% niži od hrvatskog prosjeka, brojne afere u poslovanju Grada i nepotizam koji vlada.