Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadranke radije biraju mamografiju u borbi protiv raka dojke

Autor: Ivana Jurišić

15.05.2013. 22:00
Zadranke radije biraju mamografiju u borbi protiv raka dojke

Foto: FAH



Nakon što je Angelina Jolie u utorak objavila da se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji kako bi spriječila vrlo visok rizik od raka dojke i jajnika u javnosti se sve češće čuju pitanja koliko je ta operacija medicinski uopće opravdana.
Glumica u članku naslovljenom »Moj medicinski odabir«, objavljenom u New York Timesu, piše da se podvrgnula toj operaciji jer nosi defektni gen koji povećava opasnost od raka.
Po njezinim riječima, prije operacije postojao je rizik od 87% da dobije rak dojke te od 50% da se radi o raku jajnika zbog prisustva tog defektnog gena (BRCA1). Naime, majka Angeline Jolie umrla je u 56. godini od raka. O preventivnoj mastektomiji smo razgovarali s dr. Josipom Bubičićem, specijalistom torakalne kirurgije i predsjednikom Lige protiv raka koji je cijeli svoj radni vijek proveo boreći se s rakom dojke.
– Za razliku od SAD-a gdje se preventivna mastektomija provodi puno više nego što je to slučaj u Europi, kod nas je češća praksa preventivnog praćenja, što uključuje mamografiju, ultrazvuk i magnetsku rezonancu dojki, rekao nam je dr. Bubičić.
– Nažalost, rak dojke je najučestaliji tumor u žena u Hrvatskoj i drugi najučestaliji tumor uopće. Godišnje se u Hrvatskoj tako pojavi oko 2.300 novih slučajeva raka dojke, i oko 900 žena godišnje umre od ove opake bolesti. Što se tiče naše županije, situacija ni tu nije blistava. Svake godine imamo od 110 do 120 novooboljelih žena od raka dojke, s tim da 20 do 40 žena umre od te bolesti. Unatoč tim, moglo bi se reći alarmantim podacima, u Zadarskoj županiji bilježi se pad smrtnosti od raka dojke čemu je zasigurno doprinijelo rano otkrivanje te bolesti.
Zbog čega je broj žena koje se odlučuju na preventivnu mastektomiju iz godine u godinu sve veći?
– Osobe s obiteljskom sklonošću za rak imaju 50% šanse da naslijede mutirani gen od svog roditelja. To je i razlog zašto su te žene u stalnom strahu da i same ne dobiju bolest odlučuju na preventivnu mastektomiju. Važno je napomenuti da čak i kod nasljednog raka (s majke na kćer) šansa da će žena dobiti rak dojke je samo 8%.
Angelina Jolie preventivno se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji nakon što je otkrila da nosi gen BRCA1 koji povećava rizik od nastanka raka dojke. Mogu li se žene u Hrvatskoj testirati na taj gen?
– Nasljedna sklonost za rak dojke može se odrediti praćenjem mutacija u dva gena, BRCA1 i BRCA2. Određivanje ta dva gena, koji govore o visokom riziku od karcinoma dojke, u Hrvatskoj se provodi na Institutu Ruđer Bošković.
U Hrvatskoj se jako malo žena odlučuje na taj postupak, 80-ak godišnje. Jedan od razloga je visoka cijena. Dok je cijena testa u SAD-u 3.100 dolara, u Hrvatskoj test dođe 7.769 kuna + PDV, što je za naše prilike skupo, osobito s obzirom na činjenicu da se test ne može napraviti na račun HZZO-a. To je vjerojatno razlog zbog čega se malo žena odlučuje na preventivnu mastektomiju – jednostavno je malen broj onih koji sebi mogu priuštiti taj test.