Grčićevo proročanstvo

Slika korisnika admin

Saborske sjednice su, nikakvo čudo, nepresušno vrelo dovitljivih izjava, verbalno vješto upakiranih uvreda, svađa i smišljenih ignoriranja, no nedavna saborska predstava u ozračju kampanje za EU izbore i SDP-ovih afera, vrlo je znakovita, da se ne kaže i »prozirna«.

Naime, HDZ-ovci su odlučili ne dopuštati više premijeru Milanoviću da ih odgovarajući na njihova pitanja »poklapa« pa da se razmaše i onda njih proziva. Pametno. To im sada ne treba. Bliže se EU izbori pa nije dobro riskirati da se »glava« SDP-a dosjeti neke njihove velike nepodopštine i »nereda koji su ostavili«. 25. svibanj je, manje po pitanju europske, a više po pitanju vlastite kuće, vrlo važan datum.

Odlučili su tako na okupljanju stranačkog predsjedništva i uzbunjeni SDP-ovci nakon smjene Linića te će poštovati zavjet šutnje do EU izbora, jer im je draži i ovakav Milanović nego daljnji pad stranke i približavanje HDZ-a poziciji vlasti. Oštre se izjave odmah otupiše, tonovi pomiriše, poteče priča o skladu, istini, očekivanjima, rezultatima i pokunjeno se opet svi postrojiše za viši zajednički cilj - vlast.

Za ublažavanje afera SDP je izgurao u prvi plan i malo toliko čekanog optimizma o kojemu potpredsjednik Vlade Branko Grčić, opet zbori oprezno i bojažljivo. I dodatno još, da bi skinuo negativni naglasak sa sebe, SDP pokušava upravo sada šefa HDZ-a Karamarka, zbog načina nekadašnjeg zapošljavanja u SOA-i, izvući kao medijsku »glodalicu«.

Svjesni toga, u HDZ-u su napali ove stidljive Grčićeve podatke o rastu industrijske proizvodnje, izvozu i rastu osobne potrošnje te padu nezaposlenosti, što bi valjda trebalo ukazivati da se gospodarstvo počelo oporavljati. A imaju i pravo jer bi neki iskusniji političar od Grčića to zasigurno iskoristio bolje i objavio to na sva zvona nakon toliko godina krize. Umjesto toga Grčić opet sugerira kako treba čekati da se vidi što to zapravo znači, no da on ipak to vidi kao prve korake oporavka. Zato je HDZ-ovac Goran Marić i dobio prostor i inspiraciju Grčiću sasuti u lice da umjesto svoje ostavke nudi proročanstvo.

Previdio je valjda Marić kako su se sve vlasti i brojni političari uvijek pomalo ponašali kao proroci, ali lažni. Od njihovih obećanja za budućnost malo je toga ostajalo. I uvijek su imali spremno objašnjenje i prebacivanje krivnje na druge. No, ovo Grčićevo proročanstvo ipak ima veću težinu i zaslužuje pozornost jer se nakon šest godina pada gospodarstva više nego inače očekuje doista siguran i jasan odgovor je li Hrvatska krenula iz krize ili nije. Sve drugo, zapravo sugerira da Vlada i nije imala i nema pravi, strogo definiran plan izlaska iz krize, kad potpredsjednik Grčić ne može, kao pouzdan prorok, predvidjeti što će se nakon pozitivnih pokazatelja dalje događati.

Još jedan dokaz kako aktualna vlast nikad nije znala na pravi način iskomunicirati s javnošću svoje uspjehe ili, što je u politici također važno, dodatno ne pogoršavati svoje loše poteze.

Zamorne su priče o izvlačenju novca iz Europskih fondova, o silnim projektima zbog kojih bi se Hrvatskoj konačno i financijski isplatilo članstvo u EU. Na sve strane predavanja, radionice, edukacije o pisanju projekata, a europska špina kaplje kap po kap. I opet to ide na dušu potpredsjedniku Vlade Grčiću kojemu su puna usta tih europskih milijuna, dok mali ljudi nemaju što jesti.

No, na koncu, bez obzira oko čega će se političari natezati do 25. svibnja, za građane bi bilo jako važno ostvarenje i ovakvog »gospodarskog« proročanstva, koje je Grčić izrekao sebi u bradu...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno