Učili o Loži, Straži i vremenu u kojem su nastale

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Narodni trg, Gradska straža ili Gradska loža - pitanje je sad... To su bila tri glavna motiva edukativne likovne radionice „Jedna škola - jedan spomenik" održanoj jučer u prostorijama Gradske straže. No, ove godine ipak su bila tri spomenika, a i učenici osnovne škole Šime Budinića podijelili su se u tri grupe. U svakoj grupi crtalo je po 24 djece, a radionice su trajale oko sat i pol, doznali smo od voditeljice  Lucije Vuica koja je zajedno s Ivanom Dražić vodila učenike.

- Prvo smo im na Narodnom trgu objasnili spomenike Gradske straže i Gradske lože, njihov povijesni kontekst života u to vrijeme. Učenici su nakon toga prionuli na crtanje, sami odabirući jedan od motiva, kao i tehniku; ugljen, olovku, drvene boje i pastele. Omiljen motiv, iako najteži, bila im je Gradska loža, jer im je izgledom najzanimljvija pojasnila je Vuica te dodala:

- Htjeli smo im svratiti pozornost na prostore kroz koje prolaze svakodnevno, da znaju kada su nastali, zbog čega su bitni, što se sada u njima događa, što je bilo prije... Sve kako bi i učenici nastavili tradiciju očuvanja tih prostora.

Edukativna likovna radionica „Jedna škola - jedan spomenik" se održava četvrtu godinu zaredom u sklopu istoimenog muzejsko - edukativnog projekta, a povodom Međunarodnog dana muzeja. Projektom „Jedna škola - jedan spomenik" nastoji se osvijestiti najmlađe generacije o potrebi zaštite i očuvanja vrijednih kulturno-umjetničkih, povijesnih i baštinskih spomenika koji se nalaze u njihovom mjestu stanovanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno