BUDUĆNOST PRIJEVOZA Zadrani će dijeliti javne automobile, a usluga će biti jeftinija od taksija

Slika korisnika valentinam
Zadar u novom EU projektu Optitrans
Kao jedan od noviteta koje donosi ovaj projekt jest prijevoz na zahtjev, koji je noviji i napredniji sustav javnog prijevoza
PIXSELL i Marin GOSPIĆ
Usluga "car sharinga" već postoji u Zagrebu

Grad Zadar projektni je partner u projektu Optitrans, sufinanciranom iz EU projekta Interreg Europa, a koji u fokus stavlja javni prijevoz. Udio Grada je oko 150.000 eura, s tim da Europa financira 75 posto, dok Grad financira ostalih 15 posto. Projekt je prdstavljen danas u Muzeju antičkog stakla. 

 - Ovim projektom se nastoji unaprijediti sustav javnog prijevoza, jer ukoliko njega unaprijedimo, smanjit ćemo korištenje automobila, kako u centrima gradova, tako i u ruralnim djelovima, čime će se u konačnici smanjiti i emitiranje ugljičnog monoksida, rekla je Ivana Vrsaljko, projekt menadžerica.

Kao jedan od noviteta koje donosi ovaj projekt jest prijevoz na zahtjev, koji je noviji i napredniji sustav javnog prijevoza.

 - Dakle korisnici, odnosno putnici, u trenutku kad im treba prijevoz moći će nazvati određeni kontakt koji će ih prevesti od točke do točke, uz niže cijene nego taksi prijevozom. Primjeri takve prakse je Spin city iz Zagreba, koji će danas prezentirati svoj način rada. Radi se o "car sharing" usluzi koja je kombinacija rent-a-cara i taksija. Znači korisnik se doveze javnim prijevozom do neke točke, potom uzima automobil koji je najčešće električni, obavi ono što treba, te ga potom ostavi na nekoj drugoj točki, dala je primjer Ivana. Što se tiče projekta Optitrans, trenutno se radi studija stanja u prometu, nakon čega će se raditi akcijski plan unaprijeđenja javnog prijevoza.

 - Danas se u Zadru susreću stručnjaci javnog prijevoza iz Europe i s našeg područja kako bi razmijenili iskustva o javnom prijevozu te vidjeli što to europski gradovi rade po tom pitanju, kako bi se upoznali s novim sustavima, rekao je Šime Erlić, pročelnik upravniog odjela za EU fondove dodavši kako su im partneri u projektu iz Grčke, Njemačke, Estonije, Španjolske. Istaknuo je kako su ovi sustavi sve više integrirani s novim tehnologijama.

 Na konferenciji je među brojnim predavačima bio i Zadranin Stipe Stagličić, koji je osmislio i predstavio aplikaciju CityBus Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno