Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

FOTOGALERIJA: Četvorica bibinjskih ribara u Jazu uhvatili golemu tunu od 230 kilograma

16.05.2018. 08:28
FOTOGALERIJA: Četvorica bibinjskih ribara u Jazu uhvatili golemu tunu od 230 kilograma


Golema tuna, teška oko 230 kilograma i duga oko 2,20 metara, trofej je kakvim bi se svaki ribar htio podičiti, međutim to je u bibinjskom Jazu jučer predvečer uspjelo četvorici bibinjskih ribara. I to ne bilo kako već ulovljena s ostima iz dva kaića, batela.
– Najveća tuna koju su uopće dosad ulovili ribari iz Bibinja u Jaz je najvjerojatnije došla za jatom čiflova – cipala, kazao je Jere Sikirić, poznati ribar iz Bibinja.
Borba bibinjskih ribara i tune gorostasa u relativno plitkoj uvali Jaz, od Nove obale do Talina, započela je jučer oko 16 sati i trajala je puna dva sata, sve do 18 sati.
– Vratio sam se s posla, ručao i s ostima krenuo na mul na Novoj obali i plićaku, gdje je more zbog plime bilo oko metar dubine, ugledao ogromnu tunu. Bilo je to za ne povjerovati, kao da sam u 7D kinu, u virtualnom svijetu, a ne na mulu na kojem sam gotovo svaki dan, u jednom će dahu Ante Sikirić (40).
Sve potom se odigravalo kao u nekom hollywoodskom hit filmu, adrenalinski dramatično, neizvjesno i s puno nevjerojatnih obrata. Ribari ali i tuna se nisu predavali.
– Ušao sam u kaić i odmah s ostima gađao u glavu tune, ostao sam bez ostiju, a pukla je i šest metara drvena lanča, priča Ante.
Anti su se vrlo brzo priključili Frane Šimunić Gaćo, Marin Šimunić i Ante Kunce, odsad svi redom ribarski junaci Bibinja. Nisu ni pomislili odustati od tune na pladnju, uslijedila je žestoka borba, sve dok tunu nisu s ostima savladali i uz pomoć sumještana podigli na obalu Talina.
– U borbi s tunom jedne osti nam je tuna progutala i četiri lanče slomila, objašnjava slavodobitnik Marin Šimunić, bivši pomorski policajac.
Pola Bibinja došlo je na Taline vidjeti trofejnu tunu i napraviti selfi s morskom grdosijom. Veliki dio ukusnog mesa je odmah podijeljen, a dio je završio na gradelama s kojim su se oslastili i ribari i sumještani.