Likovni rad učenice Gimnazije Vladimira Nazora Lucije Čulina na temu "Europa u školi" najbolji u Hrvatskoj!

Slika korisnika valentinam
"Mir i sloboda u moderno doba"
Među deset nagrađenih hrvatskih srednjoškolaca u kategoriji likovnog izričaja, čiji su radovi u velikoj konkurenciji pristiglih ocijenjeni najboljima, Nazorova gimnazijalka Lucija Čulina, pod vodstvom mentorice i profesorice likovne umjetnosti Ivanke Radulić, osvojila je prestižno prvo mjesto
Marin GOSPIĆ
Lucija Čulina iza sebe već ima niz izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu

Učenica Lucija Čulina iz 3.d razreda zadarske Gimnazije Vladimira Nazora osvojila je 1. mjesto na ovogodišnjem nacionalnom natjecanju za učenike i mladež pod nazivom „Europa u školi“, u kategoriji likovnog izričaja. Riječ je o međunarodnom i nacionalnom natjecanju koje su u Hrvatskoj ove godine 24 put za redom organizirali Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska, a povodom proslave Dana Europe.

Okvirna tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „2018. Europska godina kulturne baštine – Razmisli što čini Europu?“, a natjecanje je provedeno u literarnom, likovnom i glazbenom izričaju.

Velika konkurencija

Među deset nagrađenih hrvatskih srednjoškolaca u kategoriji likovnog izričaja, čiji su radovi u velikoj konkurenciji pristiglih ocijenjeni najboljima, Nazorova gimnazijalka Lucija Čulina, pod vodstvom mentorice i profesorice likovne umjetnosti Ivanke Radulić, osvojila je prestižno prvo mjesto.

- Projekt „Europa u školi“, pojašnjava prof. Ivanka Radulić, uvođenjem europskih tema u školstvo ima za cilj, uz pomoć učitelja i profesora, potaknuti mlade da poboljšaju svoje znanje i razumijevanje vlastite kulture, te postanu svjesni građani Europe, ističe prof. Radulić i dodaje kako se ovaj međunarodni projekt u organizaciji Europskog doma Zagreb i Europskog pokreta Hrvatska na području Republike Hrvatske provodi od 1994. godine.

Ove se godine Gimnazija Vladimira Nazora, doznajemo dalje, prijavila na natječaj u kategoriji likovnog stvaralaštva i poslala šest likovnih radova od kojih je Lucijin rad izabran među deset nagrađenih, te je osvojio 1. mjesto.

- Podtema likovnoga izričaja za učenike srednjih škola ove godine je bila „Zidine europskih dvoraca pričaju priče iz prošlosti“, navodi još prof. Radulić koja je protekle srijede s Lucijom prisustvovala svečanoj dodjeli nagrada učenicima i njihovim mentorima na svim područjima natjecanja, koje je održano u Europskom domu u Zagrebu.

Prvu izložbu imala s četiri godine

Nagrađena učenica Lucija Čulina kaže kako ju je ovakvo veliko priznanje obradovalo, ali i iznenadilo.

- Nisam uopće očekivala da dobijem nagradu, a kamoli za prvo mjesto, kaže skromno ova nadarena zadarska gimnazijalka iz Pridrage, koja ljubav prema likovnoj umjetnosti živi od malih nogu. Lucija, naime, potječe iz umjetničke obitelji - njeni roditelji Karolina i Zvonko Čulina iza sebe imaju stotinjak izložbi likovnih radova, a svoje umjetničke početke imali su još u njemačkom Dortmundu gdje je obitelj jedno vrijeme živjela. Koliko slikarstvo obilježava Lucijin život svjedoči i činjenica da je svoju prvu izložbu slika i crteža imala sa samo četiri godine u Dortmundu, gdje je rođena. Umjesto igračaka Lucija je, prisjeća se, već s dvije godine u ruci držala kist.

- Više sam se posvetila slikarstvu u osnovnoj školi, a cvijeće je oduvijek bio moj omiljeni motiv. S cvijećem sam započela slikati, pa su tako nastali i brojni ciklusi cvijeća. Ipak, u posljednje vrijeme pokušavam malo promijeniti motive i način slikanja, kaže Lucija koja svoja apstraktna djela slika tehnikom akrila.

Njen nagrađeni rad, kaže dalje, zove se "Mir i sloboda u moderno doba", a njime je željela poslati poruku o miru i povezanosti Europe. S obzirom na podtemu likovnog izričaja „Zidine europskih dvoraca pričaju priče iz prošlosti“ Lucija je na svom radu naslikala neke od poznatih europskih građevina povezanih mostovima, te golubicu koja simbolizira mir.

Do sada je Lucija sudjelovala na više od 45 izložbi slika u Hrvatskoj i Njemačkoj, ali i u Češkoj, Bugarskoj, Švicarskoj. Od veljače 2007. do kraja 2013. sudionica je Likovne i književne radionice „LIKRE“ župe Pridraga u sklopu koje su joj tiskane i božićne karte-čestitke, te organizirano nekoliko izložbi slika. Sudjelovala je i u brojnim likovnim radionicama, te je za svoje radove dobila desetak priznanja, a među najvažnijima je i priznanje žirija u Iserlohnu u Njemačkoj, kada joj je likovni rad na temu „Anđeo“ među 600-tinjak radova izabran među 12 radova za gradski kalendar.

Početkom lipnja ova talentirana djevojka imat će u Zadru samostalnu izložbu u Kapetanovoj kuli, gdje će od 1. do 20. lipnja izložiti neke od svojih najnovijih radova, od kojih su neki još u nastajanju, čime će zadarska publika imati prilike pobliže se upoznati sa slikarskim radom Lucije Čulina, koja svojom likovnom darovitošću osvaja mnoge stručne žirije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)