Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na mostu preko Karišnice – lokoti kao zavjeti ljubavi

16.05.2018. 15:00
Na mostu  preko  Karišnice –  lokoti kao  zavjeti  ljubavi


U povodu obilježavanja Svjetskog dana ptica i nadolazeće glavne turističke sezone Udruga Karinska rivijera i OPG Aračić organizirali su čišćenje od smeća šireg područja ušća rijeke Karišnice u Karinsko more te uređenje ušća i mosta preko Karišnice.
Rijeka Karišnica nalazi se na području između Gornjeg i Donjeg Karina, sjeverno od grada Benkovca u Zadarskoj županiji i prirodna je granica između gradova Obrovca i Benkovca.


Pun kontejner smeća
– U akciju su uključeni Grad Benkovac, Turistička zajednica Grada  Benkovca, tvrtka Tehnix, Natura Jadera, turistički djelatnici iz Karina, te  učenici i učitelji Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, kazao je Tomo  Aračić, vlasnik OPG-a koji se brine o promociji i zaštiti Karišnice.
Sve se odvijalo nedaleko od Franjevačkog samostana Blažene Djevice  Marije u Karinu, na ušću rijeke Karišnice, na prostoru koji se zove Tuvina. 
Napunio se veliki kontejner sa smećem koje su u prirodi ostavili nesavjesni pojedinci. Obojili su i ogradu mosta.
Na novoobojanu željeznu ogradu bračni parovi su postavili lokote sa  svojim imenima, a učenici i učitelji iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar  su od otpadnog materijala koji je prikupljen u blizini mosta napravili lik  sove ušare.
– Akcija je više nego uspjela, sudionici su zadovoljni i ponosni.  Nećemo stati, idemo i dalje u ekološke akcije, najavio je Aračić koji razvija održivi turizam na tom području, a vlasnik je i koncesije za promatranje ptica u suradnji s udrugom Karinska rivijera i JU za upravljane  zaštićenim područjima Zadarske županije Natura Jadera.


Promatranje ptica – turistička ponuda
– Nama je glavni cilj zaštita okoliša kao i proširenje turističke ponude  promatranjem ptica, a na kraju i produljenje turističke sezone, naglasio  je Aračić.
– Ptice pripadaju među najznačajnije pokazatelje stanja prirode i vrlo  osjetljivo reagiraju na promjene u okolišu. Pod okriljem ptica zaštićujemo i veliki broj drugih vrsta životinja, biljaka i staništa, zaključio je  Aračić čije se aktivnosti osim održivog turizma prvenstveno svode na  očuvanje raznolikosti ptica u Hrvatskoj kako bi na taj način doprinio  zaštiti ptica na europskoj i globalnoj razini.
– Na našem nebu možemo vidjeti više od 400 vrsta ptica. Pola od njih  su selice koje netaknutu prirodu jako vole. Močvarne oaze su ključne za  njihov opstanak na putu dugom desetke tisuća kilometara jer se tu ptice  odmore, najedu, skupe snagu i odlete prema svom cilju, pojašnjava  Aračić.
Druženje ljubitelja čiste prirode, u kojoj rado obitavaju brojne životinjske vrste, nastavljeno je prigodnom zakuskom koju su osigurali karinski ugostitelji.