NEOVISNA REVIZIJA O RAZDOBLJU VIKTORA PRTENJAČE U Općini Polača vrtili se janjci, odojci, kupovao paški sir i pršut, pio se najbolji konjak, svećenicima naručivao Maraschino

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Na račun općinske kase
Cijelo vrijeme tvrdimo da nedostaju dokumenti koji moraju pokrivati tijek općinskog novca, a revizija je to sada dokazala. Trošeno je više nego je uprihođeno, najviše na nogometni klub, a najgore je to što se dugovi nisu vraćali, kaže Tomislav Prtenjača, načelnik
Vedran SITNICA
Viktor Prtenjača, bivši načelnik Polače

Prema izvješću neovisne revizijske kuće, na stotine kilograma janjetine, svinjetine, tuka, pršuta i paškog sira, na litre najboljih konjaka i likera potrošilo je bivše rukovodstvo Općine Polača na čelu s HDZ-ovim načelnikom Viktorom Prtenjačom.

Izvješće je osvanulo ovih dana na internetskim stranicama Općine, a ono otkriva kako je riječ o ručkovima i domjencima u najboljim zadarskim restoranima, o nabavci najfinijih pića, pa čak i najmu apartmana za 12.622,91 kuna o čemu, prema revizoru, ne piše za koga. Riječ je i o kupnji markirane sportske odjeće u vrijednosti od 8.702 kune za koju, stoji dalje u izvješću, nema nikakve popratne dokumentacije.

Za samo jedan domjenak u hotelskoj kući Ilirija tako su potrošene 33.000 kuna, piše da je organiziran za 120 ljudi, ali revizor navodi da "ne piše za koga je organiziran domjenak".

U tablicama izdataka dalje se navodi da je, primjerice, 9. srpnja 2016. godine kupljeno pršuta i paškog sira za 2.070, 97 kuna, u studenom opet pet pršuta, paškog sira, bakalara i pancete za 2.745,55 kuna, no ni ovoga puta nema narudžbenice niti piše za koga je naručeno. Pršut i paški sir naručivani su i tijekom 2015. godine, a prema navodima izvješća kod stavke "konzumacija jela i pića" opet nema specifikacije u koje svrhe i za koga je bila reprezentacija.

Dana 4. svibnja 2015. naručena su 22 kilograma pečene janjetine i pića plaćenih 7.207 kuna, ali "nema narudžbenice ni u koje je svrhe utrošeno", kao ni za 49 kilograma pečene janjetine i 17 kilograma odojka plaćenih 10.640 kuna 7. svibnja 2014., piše u izvješću. Za svećeničku reprezentaciju kupljeno je maraschina ukupno vrijednog 4.387, 50 kuna, za koje se u reviji čak navodi da "ne postoji potvrda da su primili likere". Za 1.950 kuna naručeno je i tuka, ali kojima, prema izvješću, nema traga jer "nema narudžbenice ni u koje je svrhe utrošeno".

Za više tisuća kuna naručivani su janjetina, teletina, junetina, ćevapi, tuke i tukci, ali ni za njih nema naružbenice, niti se zna svrha njihove potrošnje. Za stotinu boca vina Trebbiano toscano Općina je platila 3.750 kuna, ali kao i u prethodnim slučajevima "nema narudžbenice zašto i za koga se naručuje".

U "Izvješću načelnika općine Polača Tomislava Prtenjače o utvrđenim nepravilnostima u radu općine Polača, za razdoblje od 1. siječnja 2010. do 30. svibnja 2017." temeljenog na izvjeću neovisne revizijske kuće tako se navodi sljedeći zaključak o nepravilnostima vezanim za trošenje sredstava u skladu s proračunom: "Od 2010. do 30.5.2017. godine se često događalo da su se nakon donošenja proračuna probijale određene stavke planiranih troškova, pa bi se napravio rebalans proračuna kako bi se rebalans uskladio s ostvarenim troškovima. U pravilu se događalo da su se određeni proračunski rashodi premašivali, dok se proračunski prihodi nisu ostvarivali. Navedena praksa je uočena za sve promatrane godine".

U izvješću revizije navodi među ostalim se navodi kako je utvrđena nepravilnost vezana za isplatu sredstava temeljem vjerodostojne dokumentacije: "U velikom broju slučajeva za nabavljene robe i usluge ne postoji narudžbenica, odnosno plaćaju se robe i usluge za koje nije odrađena potrebna procedura nabave, iz koje bi bilo vidljivo za koje svrhe i potrebe je roba ili usluga nabavljena, odnosno plaćena. Navedeni način nabave može dovesti do nekontroliranog trošenja sredstava, a postoji i mogućnost zloupotreba".

Nakon nalaza revizije komentar smo zatražili i od bivšeg načelnika Polače, Viktora Prtenjače, koji se najprije želio osvrnuti na brojne stavke o utrošku općinskog novca na domjenke.

- Kada oni budu slavili Dan općine i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti neka stanu na vrata i rade popis gostiju, traže njihov OIB i sve to napišu na poleđini računa. Ja to nisam radio, niti ću jer kada nekoga gostite treba ga uvažavati, a ne diskreditirati. Za sve račune postoje živi ljudi, sudionici tih domjenaka, a što se tiče primjedbi na popis gostiju smještenih u hotel Ilirija, radi se o predstavnicima prijateljskih općina, Pitomače i Bilja, što se može provjeriti na recepciji hotela. Sve se ovo samo svodi na onu staru "tresla se brda, rodio se miš" jer su po meni uzalud potrošili onih 80.000 kuna za neovisnu reviziju, kaže bivši načelnik poručujući novom "neka objasni koga je on vodio na domjenke".

opširnije u tiskanom izdanju

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.2 (5 glasova)

Komentari

Slika korisnika Lavitasima
I jos je zaboravija navesti plan izgradnje spomenika tudjmanu, zbog toga se pojilo i popilo toliko!! Dok su se oni uspili dogovoriti di ce ga smistiti, mislim tudjmana, tribalo je tu vrimena!! Zato su prolazila lita, jeseni, zime i proljeca!! A znamo kako to kod nas biva svako godisnje doba nosi svoju degustaciju!!! Za sve je tudjman kriv, ja bi njemu sad posla taj racun pa nek ga on plati, a sto??? Sad me samo zanima jesu uspili odrzati elegantnu figuru zmijskog tjela ili su krenili na ubrzanu dijetu zbog ljeta??? E zalosti majko moja!!! Citam na sluzbenim stranicama opcine i nevirujem, nevirujen svojim ocima sto su sve radili!!! A nadam se da ce se odgovarati i za onaj zid koji je stavljan isti dan kod skole na igralistu a sve na racun opcine!! Ko zna sto zelim reci zna i ostatak price!!
Slika korisnika pupuc
Bivši načelnik Općine Polača mislo je da je ista njegova i da on može s njom vladati kao sa svojom imovinom. A ako uzmemo da mu je propala i pekara i ugostiteljski objekt u Biogradu onda je jasno da čovjek jednostavno nema kapaciteta za vođenje bilo čega. Istina čašćavanja mu idu od ruke ne može se reći drugačije. No kada treba preuzeti odgovornost onda je tu odmah Općinsko vijeće i zaposlenici Općine kao paravan i čuvena mantra:" Ja sam samo davao prijedloge". Prema tome ja nisam za ništa ni kriv ni odgovoran. Ja sam tradicionalist...Ja sam patrijahalan...Ja svećenicima kupujem likere za preko 4.000kn pa se imam pravo slikati na klupici ispred Crkve. Ma ja sam Bog i batina!