Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Od 80 milijuna kuna za lokalni i regionalni razvoj, za zadarske projekte 3,1 milijuna kuna

16.05.2018. 14:12
Od 80 milijuna kuna za lokalni i regionalni razvoj, za zadarske projekte 3,1 milijuna kuna


Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije  Gabrijela Žalac, zajedno s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, potpisala je jučer 374 ugovora o sufinanciranju projekata prema  Programu održivog razvoja lokalne zajednice i Programu podrške regionalnom razvoju ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi  nacionalne mjere za ostvarenje ravnomjernog regionalnog razvoja svih  krajeva Republike Hrvatske, a putem Programa održivog razvoja lokalne  zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju, kontinuirano pomaže slabije razvijenim jedinicama lokalne i područne samouprave u  provedbi infrastrukturnih projekata koji su prepoznati kao potreba i razvojni prioritet. Prvenstveno se to odnosi na projekte iz područja komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture za koje se procijeni da će  pridonijeti poboljšanju standarda i kvalitete života lokalnog stanovništva  te stvoriti preduvjete za gospodarski i društveni razvoj slabije razvijenih  područja. U protekle dvije godine putem ovih programa sufinancirana  su 722 projekta u ukupnom iznosu 212 milijuna kuna.
– Interes lokalne zajednice za provođenjem ovakve vrste programa jako je velik te godišnjim programima putem raznih aktivnosti želimo utjecati na održivost razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture. Jedini način na koji možemo postići rast  i razvoj je suradnja na svim razinama i osluškivanje potreba naših  građana te upravo je to osnovni temelj prema kojem planiramo buduće  projekte i novu financijsku perspektivu, rekla je prilikom potpisivanja  ministrica Žalac.
Za projekte s područja Zadarske županije ukupno je odobreno 3,1 milijuna kuna. Općina Novigrad je za izgradnju priključaka otpadnih voda  na novo izgrađeni sustav odvodnje u Novigradu- nastavak projekta iz  2017. godine odobreno  200 tisuća kuna, Općini Zemunik Donji je za rekonstrukciju nerazvrstane ceste NC ZD pripalo 8,2 milijuna kuna,  Općina  Poličnik je za izgradnju nogostupa na području Općine Poličnik  dobila 200 tisuća kuna, Općini Ražanac je za izgradnju potpornog zida i  pješačke staze u Rtini pripalo 100 tisuća kuna,  Općini Sveti Filip i Jakov je  za modernizaciju javne rasvjete općine Sveti Filip i Jakov dodijeljeno 120  tisuća kuna, Općina Posedarje je za održavanje postojeće zgrade dječjeg  vrtića u Posedarju dobila 100 tisuća kuna, a Općini Bibinje je za gradnju- rekonstrukciju, dogradnje zgrade mrtvačnice Mjesnog groblja Sasavac  odobreno 120 tisuća kuna.
Općina Vrsi je za javnu rasvjetu u ulicama: Ulica Jurja Barakovića, Zukve 1. ulica, Ulica oko Zukava, Ulica sv. Jakova i Ulica Petra Svačića  dobila  100 tisuća kuna, Općini Pakoštane je za izgradnju nogostupa u Ulici bana Josipa Jelačića pripalo 60 tisuća kuna, Općini Gračac je za modernizaciju javne rasvjete općine Gračac odobreno 350 tisuća kuna, Gradu Benkovcu je za adaptaciju dječjeg vrtića Bubamara Benkovac pripalo 300 tisuća kuna,  Općina Lišane Ostrovičke je za adaptaciju zgrade Centra okupljanja u zajednici dobila 350 tisuća kuna, Grad Obrovac je za sanaciju  nerazvrstanih cesta na području grada Obrovca pripalo 200 tisuća kuna,  Općina Polača je za projekt sanacije krova, izvedbu fasade i djelomično  unutarnje uređenje društvenog doma u Polači dobila 150 tisuća kuna,  Općini Galovac je za sanaciju zgrade Centra okupljanja u zajednici odobreno 300 tisuća kuna, a  Općini Stankovci za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta pripalo je 250 tisuća kuna.