Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

U subotu slovački folklor i gastronomija na zadarskom Forumu

17.05.2018. 09:00
U subotu slovački folklor i gastronomija na zadarskom Forumu


Ove će se subote, 19. svibnja, na zadarskom Forumu u organizaciji Udruge "Oko Jadrana" i u suradnji sa Savezom Slovaka i saborskim zastupnikom za slovačku i češku nacionalnu manjinu Vladimirom Bilekom održati velika manifestacija pod nazivom "Slovaci Zadru." O ovome jedinstvenom događaju kojim će se Zadranima prvi put s tako velikim brojem sudionika, predstaviti slovačka kultura, folklor, gastronomija i običaji, organizatori manifestacije više detalja iznijeli su na konferenciji za novinare, održanoj u Maloj županijskoj vijećnici.
Kako je naglasila Monika Sunara, predsjednica Udruge „Oko Jadrana“, jedine udruge koja okuplja Slovake i Čehe koji žive i djeluju na području Dalmacije, subotnja manifestacija okupit će čak 300-tinjak sudionika iz svih Matica Slovačke koje djeluju u Republici Hrvatskoj i okupljaju Slovake koji generacijama žive u Hrvatskoj.
– Prezentacijom slovačke kulture – prvenstveno plesom i pjesmom, te tradicionalnim slovačkim jelima, Zadrani i turisti imat će prigodu osjetiti djelić Slovačke, njenih običaja i tradicije, istaknula je, među ostalim, Monika Sunara, Slovakinja koja već godinama živi u Zadru i koja je, kako je, kazala, ponosna na svoje slovačke korijene, ali i na Zadar koji je postao njenim drugim domom.
Ovom kulturno-gastronomskom manifestacijom će također, dodala je dopredsjednica Udruge „Oko Jadrana“, Čehinja Barbora Veselić, brojni sudionici, porijeklom Slovaci, imati prilike upoznati se sa Zadrom i njegovim znamenitostima.
Cijeli događaj, čije trajanje je predviđeno od 10 do 14 sati, pratiti će uz hrvatske i slovački mediji, čime će u tu zemlju iz Zadra biti poslana i lijepa turistička razglednica. Slovački turisti, naime, u velikom broju posjećuju Hrvatsku, pa tako i zadarsko područje, te je njihov službeni broj u Hrvatskoj godišnje između 300 i 500 tisuća, a procjenjuje se da ih je 10-20 posto više. Broj čeških turista pak kreće se između 700 i 800 tisuća, pa i do milijun.