Otkriven rimski grob iz 3. stoljeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na gradilištu budućeg Centra kreativne industrije
Nedaleko groba smo pronašli nekoliko djelića keramike kakva se koristila u to doba i komadiće kostiju pa pretpostavljamo da se tu nalazi još grobova. Po samom tlu, odnosno zemlji, vjerujemo da se u ovom jednom dijelu nalaze urne, a to ćemo znati za par dana, kad radnici odrade posao, kaže arheolog Vedran Katavić, voditelj radova
Arheološka istraživanja na gradilištu Centra kreativne industrije

Nakon što je nedavno srušena školska zgrada Srtukovne  škole Vice Vlatkovića na adresi Glagoljaška 3 na Relji, djelatnici splitske  tvrtke Kaukal, koja je na natječaju za izvođenje arheoloških radova izabrana kao ekonomski najpovoljnija, izišli su na teren i započeli s radovima. Kao što je i bilo očekivano, već nakon nekoliko dana naišli su na  prvi grob za koji se procijenjuje kako potječe iz III. stoljeća. 

- Pronašli smo tipičan rimski grob u kojem je takozvana amfora i kostur okrenut zapad-jug.  Nedaleko groba smo pronašli nekoliko djelića  keramike kakva se koristila u to doba i komadiće kostiju pa pretpostavljamo da se tu nalazi još grobova. Po samom tlu, odnosno zemlji, vjerujemo da se u ovom jednom dijelu nalaze urne, a to ćemo znati za par  dana, kad radnici odrade posao, kaže arheolog Vedran Katavić, voditelj  radova dodajući kako je, prema njegovim saznanjima, cijelo područje  tog dijela Relje groblje te da su uz rimske ranije bili pronađeni i liburnski grobovi. To potkrijepljuje nalazima  kolega koji su obavljali arheološke radove na prostoru gdje se danas nalazi Trgovinski centar, a napominje kako je nekoliko grobova pronađeno i na mjestu gdje je postavljeno raspelo, uz ljekarnu na Murvičkoj cesti.   

- Za desetak dana sigurno ćemo imati više materijala i znati više, zaključuje Katavić.

Po okončanju arheoloških radova na toj će lokaciji započeti gradnja  24 milijuna kuna vrijednog Centra kreativne industrije za koji je predviđeno da će biti završen u roku od 260 dana. Partner na tom projektu  je Zadarska županija, a suradnici Sveučilište u Zadru, Prirodoslovno- grafička škola Zadar, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar,  HGK-Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije i  Hrvatski audiovizualni centar HAVC.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno