Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Tko je Titov pionir, vlada li državom mafija i hoćemo li uskoro svi plivati u g….ma?!

16.05.2019. 15:17
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Tko je Titov pionir, vlada li državom mafija i hoćemo li uskoro svi plivati u g….ma?!


Sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra danas je trajala četiri  sata iako su uz Aktualni sat na dnevnom redu bile svega dvije točke –  prvi prijedlog rebalansa proračuna ove godine i prijedlog odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u gradu Zadru. Dobar dio vremena odnijelo je prepucavanje oporbenih i vladajućih vijećnika nakon što  je predsjednik Vijeća Zvonimir Vrančić po proteku sata i 15 minuta  odlučio zaključiti Aktualni sat ostavivši pri tome dvoje SDP- ovih vijećnika i jednoga HDZ-ova bez mogućnosti da postave pitanja. Najbučnija u pobuni protiv takve odluke bila je Irena Dragić koja je svoj  stav branila izlaskom za govornicu usprkos i opomenama koje joj je radi zaposjedanja govornice i kršenja poslovnika izrekao Vrančić. Podršku  je dobila od stranačkih kolega koji su joj se pridružili za govornicom,  dok je Antun Novoselović zasjeo za stol uz Vrančića ukazujući među  ostalim kako je Dragić, kao i mnogi drugi, za jučerašnju sjednicu trebala zatražiti slobodan dan i pomaknuti poslovne obaveze te da je zaslužila priliku s obzirom na oskudan dnevni red da svoja pitanja i postavi, kao i još dvoje drugih vijećnika koji su se na početku sjednice prijavili. Nakon što je Vrančić dao riječ pročelniku za financije Ivanu Mijoloviću da iznese prijedlog rebalansa Dragić je krenula u glas s njim iznositi svoja pitanja.   
– Kad sam prije 10 godina bila u Albaniji tamo su mi rekli da kad vidim da negdje ima puno benzinskih pumpi da to znači da državom  vlada mafija. Zadar ima 22 benzinske postaje, tri puta veći Split samo  13 pa vas pitam vlada li Zadrom mafija, glasno je upitala Dragić što je  diglo na noge dio vladajućih vijećnika koji su se grupirali uz stol uz govornicu. U tom metežu ružne riječi i uvrede razmijenili su SDP-ov Novoselović i HDZ-ov Mate Marić koji je Novoseloviću  spočitao da je Titov. Ovaj mu nije ostao dužan već ga je podsjetio da je  i on polagao pionirsku zakletvu i slično, a iz lijevog dijela vijećnice čulo  se i spominjanje bivšeg premijera Ive Sanadera. U jednom trenutku  činilo se kako će verbalni sukob prerasti u fizički, no spriječilo je to nekoliko pribranih vijećnika koji su ih razdvojili. Vrančić je odredio stanku, prvo klubu SDP-a, a potom i HDZ-a i koalicije da se očituju o tome  dozvoliti ili ne još toj trojici vijećnika da postave pitanja. Unatoč odluci  da im se da prilika kao prvima na prvoj sljedećoj sjednici za koju su kazali  da će se održati u narednih 30 dana, i SDP-ov Danijel Radeta izgovorio je naglas ono što je planirao, a riječ je bila o prigovoru na lošu  turističku ponudu u smislu kulturnih i zabavnih sadržaja za koje je kazao kako su bolje osmišljeni i u daleko manjem Benkovcu.
Kad su Dragić i Radeta "ispucali" svoje, sjednica se nastavila u  uljuđenijoj atmosferi. Raspravljalo se o rebalansu proračuna za koji je  resorni pročelnik kazao kako je potrebna isključivo zbog rekonstrukcije  Područne škole na Ploči. Pojasnio je kako su prvotni natječaj poništili  jer se javio samo jedan ponuđač sa znatno većom ponudom od one  procijenjene na 3,1 milijun kuna. 
– Išli smo na drugi natječaj. Bile su tri ponude, ponovno su slični iznosi. Da li je stvar ponude, potražnje ili nečega drugoga ne znam.  Odlučili smo rebalansom osigurati 4,4 milijuna kuna kako bi radovi započeli i kako ne bi propustili rokove, pojasnio je Mijolović osvrćući se i  rast troška za plaćanje pošiljki Hrvatskoj pošti koja je značajno porasla.
SDP-ova Dragić i Antonio Baus (AM) pitali su tko je pregovarao s  Poštom oko cijene pošiljki i je li se razmišljalo kako taj trošak smanjiti.  Oboje su zaključili kako je iznos od preko 17 kuna preskup, odnosno  stavka od 1,3 milijuna za 67.000 pošiljki previsoka.
Baus je kao isplativiju verziju spomenuo i mogućnost da dostavu barem dijela pošiljki odrade komunalni redari. SDP-ova Danijela Vukoša iznijela je stav da je predloženi rebalans proračuna samo prebacivanje unaprijed rezerviranih sredstava, a zanimalo ju je i tko je radio procjenu projekta rekonstrukcije škole na Ploči, s obzirom da je razlika visokih 40 posto od procijenjenog do najnižeg ponuđenog iznosa. S obzirom da je rebalansom za potrebe rekonstrukcije škole uz 900 tisuća kuna od Inovativnoog Zadra uzeto još 400 tisuća Odvodnji, a kojoj je umanjen proračun za još 1,3 kako bi se namirio trošak za pošiljke Vukoša je izlaganje zaključila pitanjem znaci li to da ćemo svi uskoro ‘plivati u govnima’. Antonio Baus osvrnuo se i na značajan iznos koji je rebalansom skinut Inovativnom Zadru.
– Od milijun kuna koji su im osigurani za ovu godinu sada im je uzeto 900 tisuća. Ili nisu inovativni ili nisu ništa odradili! Što drugo, kazao je Baus, a pročelnik Mijolović pojasnio je kako se zapravo u oba slučaja  radi o projektima vezanima uz odvodnju, a koji prati projekt aglomeracije te da se već sada zna kako ih neće biti moguće realizirati do kraja  ove godine. Druga točka dnevnog reda koja je prije početka Sjednice  uvrštena za donošenje odnosila se na naplatu parkinga za vrijeme sezone. Pročelnik Robertino Dujela istaknuo je kako se radi o uređenju  parkirnih mjesta u dvjema ulicama na Poluotoku, odnosno Liburnskoj i  Ivana Brčića, te osiguravanju uvjeta tvrtki Obala i lučice da postavi  rampu na početku Liburnske kod Gradskog mosta. Kako se problematikom nedostatka parkirnih mjesta bavilo i nekoliko vijećnika na Aktualnom satu, Dujela je iznio i podatke kako ih je u prvoj zoni 354 te da  je osigurano dodatnih 16, dok ih je u drugoj 854 i osigurano još 12.
Što  tijekom rasprave o ovoj točki, a što za "aktualca" nekoliko oporbenih  vijećnika ukazivalo je na problematiku parkiranja na Poluotoku. Nezavisni Kristijan Kovačević upozorio je kako za razliku od ranije se na  Ravnicama već oko 10 sati ne može naći parkirno mjesto, a SDP-ovi  Erol Gaši i Danijel Radeta, te Baus iz Akcije mladih kao rješenje problema spominjali su izgradnju garaža koje mogu biti i montažne. Vukoša, Jelena Jelavić i Radeta osvrnuli su se i na povlaštene parkirne karte koje bi za stanare Poluotoka iznosile 50 kuna mjesečno, zaposlene  na Poluotoku 150, a ostale građane 200 kuna. Upozorili su kako je i to  preskupo većini građana te da bi za one što žive u centru grada parking  trebao biti besplatan jer im nitko ne garantira pronalazak slobodnog  mjesta. HDZ-ovi Ante Kolega i Damir Burčul pohvalili su način na koji  Grad rješava problem parkirnih mjesta upozoravajući ujedno i na nemogućnost učinkovitijih rješenja usprkos namjeri i želji.
Radeta kao  stanovnik Poluotoka kazao je kako oni koji ne žive na Poluotoku ne razumiju o čemu se radi te da bi on platio i 1000 kuna mjesečno kad bi to  značio i pronalazak parkirnog mjesta. Kao moguće rješenje spomenuta  je i garaža u sklopu Vrata Zadra, no ukazano je i na činjenicu da se taj  projekt ne može realizirati tako skoro.
Novoselović je prigovorio i radu pauk službe u toj gradskoj tvrtki te  zaključio kako ona "dere" građane, zarađuje znatan novac koji se onda  ne troši za potrebe građana, a Vukoša je gradonačelniku uputila i prigovor kazavši kako je jadan onaj grad koji naplaćuje parkiranje svojim  građanima ispred bolnica dok je istovremeno ta usluga ispred trgovačkih centara besplatna.
Odluka je izglasana sa 16 glasova za, sedam protiv i tri suzdržana.


Minutu šutnje žrtvama Bleiburga bojkotirali oporbeni vijećnici
Današnja sjednica Gradskog vijeća započela je inicijativom vijećnika  Mate Lukića (NHR) da se minutom šutnje oda počast žrtvama stradanja na Bleiburgu, koje se dogodilo 15. svibnja 1945. godine. Prijedlog  koji nikada ranije nije bio praksa u zadarskoj gradskoj vijećnici prihvatili su svi redom iz vladajuće koalicije predvođeni HDZ-om, dok su oni  oporbeni ostali sjediti.
Obzirom da se za svega nekoliko dana održavaju izbori za EU parlament, ovakav prijedlog, iako nema nikakve veze s imperativom rada  Gradskoga vijeća i svih koji ga čine – dobrobiti sugrađana, stoga ne  čudi.