Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

STAZA GLAGOLJAŠA Učenici pokazali umijeće pisanja uglatom glagoljicom

16.05.2019. 08:53
STAZA GLAGOLJAŠA Učenici pokazali  umijeće pisanja  uglatom  glagoljicom


U organizaciji Udruge glagoljaša Zadar i pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije središte Poluotoka jučer su preplavila glagoljska slova i poruke na ovom staroslavenskom pismu koje je  neizostavni dio hrvatskog kulturnog identiteta. Tradicionalnim projektom pod nazivom "Staza glagoljaša" učenici iz nekoliko zadarskih i  županijskih škola pokazali su Zadranima umijeće pisanja uglatom glagoljicom i svoje stečeno znanje o ovom starohrvatskom pismu koje se u  hrvatskim krajevima koristilo od sredine 9. stoljeća i opstalo sve do 19.  stoljeća.
Cilje ove manifestacije "iz učionice na ulicu" je promicanje uglate glagoljice kao izvorne i vrijedne hrvatske kulturne baštine, te je približiti Zadranima, tim više što je upravo zadarsko područje prema prikupljenoj  glagoljskoj građi jedno od najbogatijih.
Kroz igru i zabavu osnovci su na radionicama u izvannastvim aktivnostima učili o glagoljici, a onda su izrađivali brojne uratke od glinamola i  drugih materijala, koje su na jučerašnjoj Stazi glagoljaša, koja se protezala Kalelargom i šetnicom, besplatno poklanjali Zadranima. Našlo se tu  mnogo privjesaka, magneta, šalica, straničnika, ukrasnih slova glagoljice  i raznih drugih veselih suvenira.
– Naša škola ove godine prvi put sudjeluje u ovoj manifestaciji, a djeca  su oduševljena što svoje radove mogu pokazati građanima, kažu nam  vjeroučiteljica Iva Lilić Pekas i knjižničarka Marijana Jurjević iz Osnovne  škole Privlaka čiji su učenici od 5. do 8. razreda sudjelovali u ovom edukativnom i zabavnom projektu koji je pokrenula Udruga glagoljaša Zadar zajedno s Malom školom glagoljice OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Zadarski  otoci i OŠ Sv. Filip i Jakov.
Ove godine u projekt se uključilo sedam škola: OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ  Bartula Kašića – Područna škola Bokanjac, OŠ Šimuna Kožičića Benje –  PŠ Diklo, OŠ Stjepana Radića, Bibinje, OŠ Franka Lisice, Polača, OŠ Zadarski otoc, Zadar i i OŠ Privlaka.