Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U ULICI ANTE STARČEVIĆA Zaboravili postaviti elektroinstalacije potrebne za priključivanje semafora?!

16.05.2019. 11:43
U ULICI ANTE STARČEVIĆA Zaboravili  postaviti  elektroinstalacije  potrebne za  priključivanje  semafora?!


Rekonstrukcija ulica Nikole Šubića Zrinskog i Ante  Starčevića od samog početka izazivaju reakcije javnosti, prvo zbog  preuskih nogostupa, a posljednjih dana postavlja se pitanje zbog čega se  ta frekventna prometnica ne pušta u promet, s obzirom da je očito kako  je dovršena. Prema informaciji koju smo ovih dana dobili od dobro  upućenog i u radove involviranog izvora, cesta nije otvorena za promet  zbog propusta izvođača radova, odnosno zbog toga što nisu postavljene  elektroinstalacije potrebne za priključivanje semafora u  Starčevićevoj  nedaleko hotela Kolovare.
Iz Hrvatskih cesta za nogostupe su nam nedavno kazali kako će nakon  završetka svih radova njihova širina u objema ulicama biti 120 centimetara, kako je  projektirano, a što se tiče puštanja u promet tih dviju prometnica negirali su propuste.


Postavljeno više cijevi
– Nije točna informacija da se dogodio bilo kakav propust kod rekonstrukcije Ulice A. Starčevića. Naprotiv, na raskrižjima je postavljeno više  cijevi kabelske kanalizacije nego što je potrebno za semaforske instalacije. Od Elektre smo zatražili priključke za četiri  nova semaforizirana raskrižja i zajedno smo odredili pozicije priključaka na mrežu. Platili smo  sve troškove priključenja na mrežu i u tijeku je potpisivanje ugovora o  priključenju. Kada se semaforski uređaji priključe na mrežu, otvorit  ćemo obnovljeni dio Ulice A. Starčevića za promet, a planiramo da će to  biti do početka lipnja 2019. godine, naveli su u pisanom odgovoru iz Hrvatskih cesta, nositelja ovog kapitalnog cestovnog projekta za koji su angažirali građevinske tvrtke Sarađen i Vodoinstalacija.
Iz Elektre, pak, doznajemo kako će jedno raskrižje biti riješeno, odnosno semafori priključeni na elektro mrežu već do kraja dana (15. svibnja  op.a.), a drugi u narednih dan ili dva. Probleme zbog kojih se to nije realiziralo ranije nisu željeli komentirati, već su nas uputili da to pitanje postavimo Hrvatskim cestama. To je otvorilo sumnju u istinitost odgovora  Hrvatskih cesta, koji smo zaprimili prije toga, a u kojem negiraju ikakav  problem. Slična situacija bila je i kad su se odvijali radovi u gornjem dijelu Starčevićeve ulice zimus. Oni nisu dovršeni do 24. prosinca 2018. kako je to bilo predviđeno. Informacija koju smo od insajdera tada dobili  bila je da radovi kasne, odnosno da su obustavljeni zbog dospjelih, a  neisplaćenih obaveza Hrvatskih cesta prema izvođaču radova. No nositelj projekta to nam je tada demantirao. Kazali su kako radovi kasne zbog  nepogodnih vremenskih prilika.  


Kasnila isplata izvođaču radova
– Radovi na započetoj dionici Ulice Ante Starčevića nisu završeni, kako  je bilo planirano do 24. prosinca, isključivo zbog vremenskih uvjeta. Naime, hladnu reciklažu se ne može izvoditi kada pada kiša ili kada je temperatura zraka ispod 10°C. Izvođač će radove na započetoj dionici izvoditi od 15. siječnja, a plan je pustiti u promet navedenu dionicu do 25. siječnja 2018. godine, odgovorili su nam tada iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta.
U vrijeme kad su nam taj odgovor dostavili isti izvođač radova je, usprkos istim vremenskim uvjetima i istom vremenskom periodu kad je za  očekivati temperaturu ispod 10 stupnjeva Celzijusevih, uspio dovršiti započete radove na Liburnskoj obali, kod starog autobusnog kolodvora,  udaljenoj oko 3000 metara, a pri temperaturi nižoj od 10°C i slabijoj kiši  asfaltiran je dio u Ulici bana Josipa Jelačića.
Za navedene probleme sa spajanjem semafora na elektro-mrežu upitali smo za komentar i nadležne u Gradu Zadru. Do zaključenja teksta  nismo dobili nikakav odgovor, no ukoliko Elektra spoji semafore u rokovima koje su naveli, nije niti potreban.