Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vijenac i svijeće za sve nevino stradale na Bleiburgu i križnom putu

16.05.2019. 11:48
Vijenac i  svijeće za  sve nevino stradale  na  Bleiburgu i križnom  putu


Prije odlaska na obilježavanje stradavanja hrvatskih vojnika  i civila na Bleiburgu, zadarski ogranak Udruge Hrvatski domobran, položio je vijenac i zapalio svijeće za sve nevino stradale domoljube na  Bleiburgu i križnom putu i to kod središnjeg križa na Gradskom groblju  Zadar. Predsjednik ogranka Josip Budimir, nije skrivao ogorčenost aktualnom razjedinjenošću u hrvatskom društvu. Napose među političkim  strankama.
– Svatko vuče sebi, a to nije ono što je Tuđman govorio i zašto smo se  mi borili 1991. godine. U obranu domovine došli su Hrvati iz svih dijelova Hrvatske i svijeta. Danas nitko nije dobar i po svemu se pljuje. Mi ipak  obilježavamo nevine žrtve Bleiburga i križnog puta kojih se danas nitko  ne sjeća. Ni vijesti o njima nema u medijima. Sinoć sam na jednom skupu pitao mlade ljude hoće li ići u Bleiburg s nama. Oni su odgovorili:  ”Gdje je to?”, rekao je predsjednik zadarskog ogranka Hrvatskog domobrana Josip Budimir.
Kazao je da je 1991. zajedništvo hrvatskog naroda bilo istinsko. Ono se  moglo ogledati prošlog ljeta za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu.
– No više nego ikad,  ono je potrebno danas. Nevine žrtve koje su stradale samo zato što su Hrvati ne smijemo zaboraviti, istaknuo je Budimir  dodajući kako je njihova  poruka  da opet budemo zajedno kao 91.  sjećajući se onih koji nema, ali boreći se za bolju budućnost svih u Hrvatskoj.