Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bojimo se da novac neće biti vraćen odakle je uzet

16.05.2020. 13:30


Na potez Ministarstva rada i mirovinskog sustva, koje je ožujku mjesecu povuklo 300 milijuna kuna, a prije tjedan dana još 150 milijuna kuna, zbog neispunjavanja obaveza kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, reagirala je i Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije. Naime, kako objašnjava predsjednik Udruge Željko Županović, ovim je potezom spomenuto ministarstvo zagrabilo sredstva koja su po proračunu bila predviđena za socijalu i socijalnu skrb, odnosno za zapošljavanje osoba s invaliditetom.
-Mi se kao udruga ne slažemo s takvom odlukom, jer novac koji je bio namijenjen za osobe s invaliditetom preusmjeren je u Vladin projekt potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID-19, poručio je Županović te je podsjetio kako osobe s invaliditetom ionako na tržištu rada teško pronalaze posao bez obzira na trenutačnu krizu.


Poučeni iskustvom
Nezadovoljan ovakvim postupkom resornog Ministarstva, Županović je u ime Udruge oštro reagirao te je poručio da ako već osobe s invaliditetetom moraju snositi dio troškova za spašavanje Hrvatske od koronavirusa, bilo bi korektno da se invalidima ta sredstva i vrate.
-Nije nam jasno zbog čega nije napravljena uredba kojom će se sredstva vratiti nakon što prođe COVID -19, jer se bojimo da taj oduzeti novac neće biti vraćen odakle je uzet, rekao je Županović te je naglasio kako ih iskustvo uči da kad Vlada nešto uzme da to ona to u praksi trajno oduzme.
Kako dalje pojašnjava predsjednik udruge, ova oduzeta sredstva idu ina štetu poslodavaca koji su po zakonskoj regulativi u obvezi zapošljavati osobe s invaliditetom, jer se upravo preko tog proračuna isplaćuju plaće radnicima s invaliditetom.
-Svako poduzeće koje ima 20 radnika i više obvezno je imati 3% zaposlenih osoba s invaliditetom koji dobivaju plaću iz proračuna koji je sada oštećen za skoro pola milijuna kuna i zbog toga je upitna isplata plaća osobama sa invaliditetom, objasnio je Županović.


Upitna zapošljavanja
Zadarska udruga invalida koja broji oko 800 članova neće biti direktno pogođena ovim potezom Ministarstva, jer uglavnom broji članove starije životne dobi, no ipak su ovime šanse za moguća zapošljavanja budućih članova postala upitna.
-Iako trenutačno nemamo zaposlenih članova, to ne znači da netko od mlađih ne bi htio raditi, tako da iako nismo direktno pogođeni ovom mjerom resornog ministarstva, mi se nedvosmisleno njoj protivimo jer smo trenutno u projektu sa slijepima i gluhima i vrlo lako je moguće da ćemo imati ljude koji bi se trebali zaposliti, a oduzimanjem pola milijuna namjenskih sredstva, sad je tim ljudima oduzeta šansa, poručio je Županović.