Od početka pandemije 59 kruzera otkazalo dolazak

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
KRUZERSKI TURIZAM - Lučka uprava Zadar trenutačno u gubitku do tri milijuna kuna
Autor: 
Očekivani broj putnika, s obzirom na broj ticanja i veličinu brodova, u 2020.godini bio je oko 210.000 putnika. Za sada je otkazivanjem dolazaka obuhvaćeno oko 95.000 putnika, a putnici su većinom trebali biti iz Njemačke, Italije, Španjolske, Velike Britanije i dr. Naglašavamo da je to samo trenutno stanje te se i nadalje očekuje nastavak ovih trendova. Sama Lučka uprava Zadar će po svemu sudeći, ostvariti gubitke u milijunima kuna, napominju iz Lučke uprave Zadar
Zvonko KUCELIN
Nastavlja se negativan trend otkazivanja dolazaka

»Živjeti se ne mora, ali ploviti se mora...« - reći će prekaljeni pomorci, ali ima i onih koji svoj godišnji odmor ne mogu zamisliti ne samo bez mora, već i plovidbe. Mnogima je upravo godišnji odmor iz snova onaj, kad se plovilom otisnu na neko vrijeme s obitelji ili prijateljima, a neki sanjaju i neke dalje destinacije - kruzerom.
No, panedmija je zaustavila sve, pa tako i kruzerski turizam jer prema informaciji iz Službe za odnose s javnostima Lučke uprave Zadar, od 160 ukupno najavljenih ticanja kruzera u ovoj godini, u ovom trenutku stanje je 59 otkazanih dolazaka od početka pandemije virusa COVID-19. Nažalost, iz zadarske Lučke uprave naglašavaju kako se boje da to neće biti i konačna brojka.

Golemi gubici

- Očekivani broj putnika, s obzirom na broj ticanja i veličinu brodova, u 2020. godini bio je oko 210.000 putnika. Za sada je otkazivanjem dolazaka obuhvaćeno oko 95.000 putnika, a putnici su većinom trebali biti iz Njemačke, Italije, Španjolske, Velike Britanije i dr. Naglašavamo da je to samo trenutno stanje te se i nadalje očekuje nastavak ovih trendova. Samo Lučka uprava Zadar će po svemu sudeći, ostvariti gubitke u milijunima kuna, a trenutačno je riječ o iznosu od oko 2,5 do 3 milijuna kuna. Uključujući multiplikativni efekt na cijelokupni lučki i turistički servis, koji u dobrim godinama donosi višestruke koristi, očekivani gubici bi mogli biti značajno veći, napominju iz zadarske Lučke uprave.

U travnju i svibnju trebala su stići 32 kruzera

Inače, u predsezoni, posebice tijekom travnja i svibnja, u Zadar su trebala stići 32 broda za kružna putovanja, no negativan trend otkazivanja dolazaka se nažalost, nastavlja, a niti same kompanije nemaju jasnu sliku kada bi se mogle ponovno aktivirati.
- Trenutačno nigdje u svijetu kruzerima nije moguće organizirati dolazak putnika na brodove, niti s putnicima pristajati u luke. U značajnijem obimu još uvijek nije moguće organizirati charter letove, a niti su potencijalni korisnici u ovom trenutku spremni konzumirati ovu vrstu usluge, stoga nije za očekivati značajan povratak kruzera prije rujna ili listopada. Sve u svemu, nadajući se, prema pesimističnim prognozama, kako se u jesen neće dogoditi očekivani drugi val pandemije, svejedno bi ovu godinu trebalo što prije zaboraviti i nadati se da se negativni trendovi koje uzrokuje COVID-19 pandemija, neće odraziti i na sljedeću sezonu, poručili su iz Lučke uprave Zadar.


»Trenutačno nigdje u svijetu kruzerima nije moguće organizirati dolazak putnika na brodove, niti s putnicima pristajati u luke. U značajnijem obimu još uvijek nije moguće organizirati charter letove, a niti su potencijalni korisnici u ovom trenutku spremni konzumirati ovu vrstu usluge, stoga nije za očekivati značajan povratak kruzera prije rujna ili listopada«
Lučka uprava Zadar

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)