Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Škoro i MODES ne uspijevaju dogovoriti koaliciju

16.05.2020. 16:15


Miroslav Škoro i Hrvatski suverenisti u ponedjeljak su potpisali koalicijski sporazum o izlasku na parlamentarne izbore, no u Zagrebu nije bilo zadarskog MODES-a, iako su Škoru podržali na predsjedničkim izborima te u ožujku najavili moguće koaliranje s ovom platformom.
Naime, 7. ožujka, nakon osnivanja Domovinskog pokreta Miroslava Škore, na pitanje hoće li se MODES ugasiti te s Domovinskim pokretom sudjelovati na njihovoj političkoj platformi, njegov čelnik Rudolf Dvorski odgovorio je:
– Ne, MODES se nikako ne gasi, ali podržavamo ovu priču oko Domovinskog pokreta i to bez fige u džepu, odnosno vrlo otvoreno. Smatramo da je riječ o pokretu koji može donijeti promjene na hrvatskoj političkoj sceni, a detalje toga obznanit ćemo na vrijeme. Ipak, i ovakvim izražavanjem podrške Domovinskom pokretu sve smo jasno rekli, kaže Dvorski kojega smo pak pitali kakve su im šanse da nešto ozbiljno naprave na parlamentarnim izborima:


«Sve će se saznati na vrijeme«
– Šanse su nam iznimno velike i napokon će se dogoditi trenutak u kojemu će jedna politička opcija izazvati tektonske potrese te konačno napraviti promjene kojih su zasad svima puna usta, a ništa nisu napravili. Međutim, mi ćemo odraditi isključivo onu političku priču koja će promjene zaista i donijeti, odnosno riječ provesti u djelo, u što sam sasvim siguran upravo iz dosadašnjih razgovora s gospodinom Škorom i iskustava s njegovim političkim potezima. Dogodit će se trenutak promjena kada će se prijeći s riječi na djela jer je u povijesti bilo previše onih koji su puno pričali o promjenama, a kada su došli na pozicije, nisu ni pokušali nešto napraviti, poručio je Dvorski.
Zašto ih onda nema u Škorinoj koaliciji, odnosno znači li to da mu više nisu zanimljivi nakon što je sklopio savez sa Suverenistima? Ili je pak riječ o tome da je MODES promijenio mišljenje?
Dvorski kaže kako je riječ o tome da – još ništa ne može reći.
– Sve će se saznati na vrijeme, to je sve što vam zasad mogu reći, bio je tajanstven čelnik MODES-a, stranke koja je nekad participirala u radu gradske vlasti, no uoči zadnjih su lokalnih izbora uzišli iz koalicije s HDZ-om te danas nastoje funkcionirati u okviru političkih saveza, s obzirom da su mala stranka.
Što pak o njima kažu u Škorinom stožeru, odnosno hoće li s MODES-om sklopiti sporazum ili im nisu zanimljivi u svojoj utrci za Sabor?


Borba za mjesta na listi
Glasnogovornica Domovinskog pokreta, Marja Čolak, samo nam je kratko kazala kako su »pregovori u tijeku«. Ovo praktično znači da do njih ili uopće nije došlo ili da se ove dvije političke opcije ne mogu dogovoriti oko najvažnije stvari – pozicija na listi.
Naime, kao mala stranka MODES nema osobitu mogućnost manevriranja jer koaliciji u koju uđe ne može donijeti veći broj glasova. Riječ je o stranci koja se pokušala proširiti izvan granica Zadarske županije, ali osim Karlovca i još pokojeg grada, nisu se uspjeli formirati po ostatku Hrvatske. Moć koju su imali u koaliciji s HDZ-om, dobivši i mjesto dogradonačelnika i dožupana, splasnula je jer su na izbore izlazili sami. A oni su u konačnici pokazali njihovu stvarnu moć.
Koalicija sa Škorom stoga će ovisiti isključivo o mjestu ponuđenom im na listi za Sabor. No teško je za povjerovati da će Škoro, uz vlastite članove i Suvereniste, čije apetite po svim izbornim jedincima treba zadovoljiti, dati neko visoko mjesto stranci koja mu ne može donijeti značajan broj glasova.




»Šanse Domovinskog pokreta Miroslava Škore na izborima su iznimno velike i napokon će se dogoditi trenutak u kojemu će jedna politička opcija izazvati tektonske potrese te konačno napraviti promjene kojih su zasad svima puna usta, a ništa nisu napravili
Rudolf Dvorski, predsjednik MODES-a