Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U padu s motora poginuo svjetski poznati vinar i otac 12 djece

16.05.2020. 10:15


U prometnoj nesreći u Vrbniku na otoku Krku, u petak 15. svibnja 2020. u 19.40 sati poginuo je 47-godišnji Franjo Toljanić, svjetski poznati vinar, ugostitelj i hotelijer, otac 12 djece. Nesreća se dogodila kada je iz još nepoznatih razloga, pao sa motora.
Tužna vijest brzo je obišla ovaj kvarnerski otok i Primorsko-goransku županiju, ali i Hrvatsku. A vinari, ugostitelji, hotelijeri i prijatelji iz Zadarske županije nevjericu i tugu iskazuju i na društvenim mrežama. Opraštaju se od čovjeka koji je obilježio vinarstvo i ugostiteljstvo.
"Duša mi se grči, izgubili smo divnog čovjeka. Franjo čuvali te anđeli nebeski. Počivao u miru Božjem", napisao je jedan vinar iz benkovačkog kraja.
Opojnost žlahtine Toljanić iz PZ Gospoja i ugostiteljsko turistički objekti Hotel Vinotel Gospoja, Konoba Žlahtina, Kušaonica i Pizzeria Gospoja, čine jedinstvenu ponudu i pozivnicu obitelji Toljanić pod motom "Vrbnik nad morem".
Toljanićev primjer stasanja i rasta obiteljske proizvodnje u Hrvata, putokazi su i osvjedočenje vinogradarima, ali i svim poljodjelcima i onima koji to žele postati. Božanstveno krčko podneblje i vinogradarski položaj Vrbničko polje čini prekrasnu mješavinu voćnih mirisa žlahtine.
Toljanićevo jamstvo proizvodne kakvoće počiva na 10 ha vlastitih vinograda (otkupljuju grožđe i od 50-ak stalnih kooperanata), počiva na jakoj obiteljskoj tradiciji i istinskom ćudoređu zasnovanom na snažnoj vjeri i odvažnom trpljenju. Njegova Obiteljska zadruga Gospoja, u kojoj plaću prima trideset članova obitelji, a tijekom sezone i još tri puta toliko radnika, godišnje preradi preko respektabilnih 500 tisuća kilograma grožđa. I to uglavnom žlahtine, po čemu su uistinu prepoznatljivi.
Čuvari su to istinske kakvoće i čistoće jednog od najboljeg izvornog kultivara, kvalitetnog bijelog vina sa zemljopisnim podrijetlom u nas, vrbničke žlahtine.
U Vrbniku je i impresivan Toljanićev hotel Vinotel Gospoja sagrađen 2016. koji nudi impresivne sobe posvećene vinovoj lozi. Osnovni naglasak objekta je na vinu.
Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA 2018. godine dodijelilo mu je iznimno prestižnu nagradu za menadžera godine
Franjo Toljanić je u javnosti posljednjih godina još poznatiji kao otac dvanaestero djece. Posljednje, dvanaesto dijete Franje i njegove supruge Katarine, sestre svećenika Zlatka Sudca, došlo je na svijet u siječnju 2018. godine