Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U rujnu otvaranje vrtića u Turnju vrijednog 9 milijuna kuna

16.05.2020. 10:00


Unatoč epidemiji koronavirusa građevinski radovi se i dalje odvijaju neometano pa tako i izgradnja dječjeg vrtića Cvitić s jaslicama u centru Turnja.
– Uz poštivanje svih uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radovi na projektu »Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju« nastavljaju se svojim normalnim tijekom te bi trebali biti završeni do rujna, odnosno do početka nove školske godine, kazao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosi 9.142.633,06 kuna, a Europska unija sufinancira projekt s iznosom od 4.452.840,94 kuna, odnosno sa 48,7 posto. Općina Sv. Filip i Jakov financira veći dio u iznosu 4.689.792,12 kuna ili s 51,3 posto ukupne vrijednosti vrtića.


Za sljedećih 30 do 40 godina
– Bile su dvije javne nabave, jedna za izgradnju, a druga za opremanje vrtića, naglasio je Pelicarić.
Radove na izgradnji vrtića u iznosu od 7.682.785,56 kuna izvodi Zajednica ponuditelja Elektrocentar Petek d.o.o. i Mipek d.o.o. iz Ivanić Grada, a za njegovo opremanje vrijedno 643.722,50 kuna, tvrtka Astreja plus d.o.o. iz Zagreba.
– Novi moderni dječji vrtić s jaslicama gradi se za slijedećih 30 do 40 godina. Osobno osjećam veliku sreću jer iza ovog projekta stoji dugogodišnji rad i trud ne samo današnjih općinskih djelatnika, nego i upornost prijašnjih načelnika, vijećnika i raznih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj projekt. Hvala im svima na njihovoj kontinuiranosti u radu te što su se uopće izborili za to da se vrtić gradi na ovom zemljištu, zahvalio je Pelicarić dodajući kako će se izgraditi 372 metara četvorna bruto građevinske površine dječjeg vrtića i to rekonstruirano i opremljeno za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe.


Tri odgojne skupine
U postojeći vrtić do 16. ožujka 2020. godine i odluke o radu u uvjetima nove bolesti COVID-19 polazilo je 22 mališana. U novom vrtiću uspostavit će se sustav odgojnih jedinica za 54 djeteta, jedna jedinica za djecu jasličke dobi (12 mjeseci do tri godine) odnosno za 12 djece, jedna jedinica za djecu vrtićke dobi (4-7 godina) za 22 djeteta i jedna jedinica za djecu vrtićke dobi (3-7 god) odnosno za 20 djece.
– U područnom dječjem vrtiću u Turnju radi dvoje odgojitelja te čistačica na 0,75 posto radnog vremena, a projekt izravno doprinosi stvaranju novih radnih mjesta, istaknuo je Pelicarić.
Za potrebe upravljanja vrtićem u skladu s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i obrazovanja bit će zaposlene nove osobe odgovarajuće stručne spreme za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u skladu s važećom zakonskom regulativom.




Radna mjesta i demografska obnova
Po završetku projekta planira se dodatno zaposliti četiri odgojitelja, jedan pomoćni kuhar i postojeća spremačica na puno radno vrijeme, najavio je Pelicarić.
Ovim projektom, kaže on, poboljšat će se kvaliteta i dostupnost javne usluge te briga o djeci na području filipjanske općine, što izravno utječe na zdrav i kvalitetan razvoj od najranije životne dobi te oslobađa radne kapacitete roditelja.
– Povećanje radnih kapaciteta roditelja utječe pozitivno na mogućnosti zapošljavanja te samozapošljavanja. Ujedno, uključivanjem u programe dječjeg vrtića, djeci se osiguravaju uvjeti za osobni razvoj i učenje te daljnje obrazovanje i osposobljavanje, poručio je Pelicarić istaknuvši kako je demografska obnova jedan od glavnih ciljeva.
– Uz izgradnju vrtića tu su i drugi bitni projekti koji će osigurati bolji život općinskim žiteljima, a mladima omogućiti radna mjesta i zasnivanje obitelji, zaključio je Pelicarić.


Mjesečno sufinanciranje 1.300 kn po djetetu
U Dječji vrtić Cvit do izbijanja epidemije koronavirusa polazilo je ukupno 112 djece. U matični vrtić Cvit 90, a u područni vrtić Cvitić 22 mališana. Općina Sv. Filip i Jakov, kao osnivač i vlasnik Dječjeg vrtića Cvit i područnog vrtića Cvitić godinama aktivno prati rad ove ustanove i izdvaja značajna financijska sredstva kako bi se djeci osigurao što kvalitetniji i sigurniji boravak.
Sva djeca koja pohađaju vrtiće su s područja filipjanske općine te će Općina za DV Cvit ove godine odvojiti ukupno oko 2.240.000 kuna. Općina sufinancira boravak djece u mjesečnom iznosu od oko 1.300 kuna po djetetu, roditelji za 10-satni program 700 kuna, a za 4.30-satni program 400 kuna, kazala je Mirjana Zalović, ravnateljica DV Cvit.