Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Želimo u Treću ligu, ali ne po svaku cijenu

16.05.2020. 18:00


Osvojiti prvo mjesto, a ne biti službeni prvak nešto je što do sada u sportu nismo viđali. Ipak, koronavirus natjerao je vodstva sportskih saveza i na takve, nepopularne odluke. Kako bilo, najbolja momčad ovogodišnjeg izdanja Prve županijske nogometne lige je Hrvatski vitez iz Posedarja. Sastav koji vodi Ivan Brala službeno nije prvak, ali je prvo mjesto, na kojem su bili u trenutku prekida prvenstva, »vitezovima« donijelo mogućnost borbe za plasman u Treću HNL – jug, u kojoj su zadnji put igrali u sezoni 1999./00. I to ne samo igrali jer Posedarci su te sezone bili prvaci i tako odškrinuli čak i vrata Druge lige. Ipak, ta se vrata nikada nisu potpuno otvorila, a u posljednja dva desetljeća klub se smjestio u četvrtom ligaškom rangu u kojem je imao više ili manje uspjeha. Dakle, ide li se ove godine na Treću ligu?


Prikupljanje dokumentacije
– Sa sportske strane želja nam je ići u viši rang. U posljednje tri sezone bili smo treći, drugi i sada smo prvi te bi Treća liga bila logičan slijed. Kad smo svi, a tu mislim na stručni stožer, igrače, vodstvo kluba i navijače već uložili toliki napor koji je donio pravi rezultat na terenu, odlazak u Treću ligu bila bi zaslužena nagrada – kaže Ivica Klanac, predsjednik Posedaraca. To su želje Hrvatskog viteza, a kakva je realnost?
– Takva da do peti lipnja imamo rok za prikupljanje dokumentacije za dobivanje licence da bismo uopće mogli igrati kvalifikacije za Treću ligu. Radimo intenzivno na tome, premda je riječ o zahtjevnim kriterijima, bez obzira govorimo li o infrastrukturi ili svim ostalim uvjetima. Međutim, optimisti smo i vjerujem da ova sezona za nas još nije završila, odnosno da ćemo ili igrati kvalifikacije ili možda u nekom raspletu imati čak i izravan plasman u Treću ligu – podvukao je Klanac ističući kako bi Treća liga bila po mjeri ovog kluba s bogatom nogometnom tradicijom.
– Sredina Treće lige za naš klub je dugoročni maksimum. Naravno, dobijemo li priliku to i ostvariti.
Kad je riječ o kvalifikacijama situacija izgleda ovako. Prvaci iz četiri dalmatinske županije imaju mogućnost popuniti dva mjesta u Trećoj ligi. Dobiju li svi licencu, ždrijebom će se izvući dva para iz kojih će pobjednici u viši rang. Bude li licenca nekome uskraćena za barem dva kluba, tada se do Treće lige može i bez da se oznojite na terenu, odnosno naprijed ide onaj tko papirnato ima sve »crno na bijelo«.


Pomoćno igralište
Marko Ćirak, tajnik »nebeskoplavih«, također ovih dana radi prekovremeno. Jer borba za Treću ligu (za sada) ne vodi se na terenu, već u uredu gdje treba sakupiti sve što HNS traži.
– Za Treću ligu je potrebno i pomoćno igralište. Njega još uvijek nemamo, ali se vrlo ozbiljno radi na tom projektu. Riječ je o izgradnji sportskog centra u blizini naplatne postaje Posedarje uz autocestu. Jasno je da će trebati i povećati proračun kluba i tu nam je potrebna pomoć naše Općine. Zajednički stav je da ćemo učiniti sve za osiguranje uvjeta s kojima bismo išli u Treću ligu. Uspijemo li u tome napravili bismo veliki korak naprijed jer razlika između Prve ŽNL i Treće lige je jako velika. U praksi takav napredak traži iskorak kluba na svim razinama.
Bez obzira na optimizam Ćirak »spušta loptu na zemlju«.
– Premda imamo kvalitetnu momčad koja uz dva-tri pojačanja i naše talentirane kadete može biti konkurentna u Trećoj ligi, ići ćemo naprijed samo ako uspijemo sve postaviti na realne temelje. Znamo što možemo napraviti i ako to bude dovoljno, odlično. Ako ne, ostat ćemo u Prvoj ŽNL – zaključio je Ćirak.




MOMČAD
Trenutačni sastav Hrvatskog viteza Posedarje: Marko Ivančić, Jure Ivandić, Luka Klanac, Antonio Srzić, Bruno Crnjak, Josip Jukić, Luka Zdrilić, Anđelo Paleka, Mateo Rončević, Mario Surać, Vice Klanac, Franko Surać, Josip Ivković, Nino Jurjević-Adžić, Šimun Zdrilić, Ante Lerga, Josip Gospić, Niko Lučić, Dominik Rončević, Ivan Matek, Toma Magaš, Ivan Knežević, Ivan Galić, Patrik Knežević, Marko-Domagoj Lončar, Toni Jović, Tome Jović. Trener: Ivan Brala.


Vitez u Trećoj HNL
1996./97. 6.
1997./98. 9.
1998./99. 4.
1999./00. 1.


Vitez u Prvoj ŽNL od 2015.
2014./15. 7.
2015./16. 11.
2016./17. 5.
2017./18. 3.
2018./19. 2
2019./20. 1.


Preveliki zalogaj
Koliko je prijelaz iz Prve ŽNL u Treću HNL zahtjevan potvrđuje podatak da je, ne računajući Primorac i Zadar, posljednji trećeligaš iz Zadarske županije bio Velebit. Benkovčani, koji su godinama prije toga bili u vrhu lige, u sezoni 2012./13. završili su posljednji i više se nisu vraćali u Treću ligu. U međuvremenu kvalifikacije su bez uspjeha igrali Polača, Škabrnja i Hajduk, a lanjski prvaci Pakoštanci ostali su bez licence, pa nisu ni imali priliku natjecati se za viši rang.


Prvaci iz 2000.
Daleko najveći uspjeh od hrvatske samostalnosti Posedarci su ostvarili u sezoni 1999./00. kada su bili prvaci Treće HNL jug. Pod vodstvom trenera Mladena Vrankovića nastupili su: Gordan Demo (pomoćni trener), Edi Maričić (fizioterapeut), Radenko Šimunov (vratar), Anthony Brala (vratar), Ivica Klanac, Dragan Bolić, Damir Lerga, Marinko Paleka, Dario Đerđa, Lorenco Kajtazi, Zoran Erlić, Alen Lazanja, Leopold Burčul, Goran Burčul, Josip Vulić, Vlado Mandić, Mario Dundović, Jure Jović, Alen Vedrić. U 29 utakmica »vitezovi« su imali 19 pobjeda, šest remija i četiri poraza (gol razlika 49:22) te su sakupili 63 boda, četiri više od drugoplasirane Imotske krajine.