Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Marin Lemić podijelio svoja znanja s mladim plesačicama

16.05.2021. 12:30


Nakon kraće stanke, Zadarski plesni ansambl, najstariji ansambl suvremenog plesa u Dalmaciji, nastavio je s održavanjem edukativnih radionica namijenjenih plesačima suvremenog plesa. U petak i subotu, tj. 14. i 15. svibnja radionicu je vodio vrsni plesni umjetnik Marin Lemić, vrlo popularan i nagrađivani plesač i koreograf. Ovaj Zadranin, koji je zvijezda hrvatske plesne scene, uvijek je voljan podijeliti svoje znanje i iskustvo sa zainteresiranim plesačima kojih je u Zadru sve više i više te na taj način u svome rodnom gradu unaprijediti poimanje plesne umjetnosti.


Duga tradicija plesa
Edukativni program kojeg organizira Zadarski plesni ansambl održava se uz podršku Grada Zadra i Zaklade Kultura nova. U ansamblu su ponosni na dugogodišnju tradiciju održavanja radionica i edukativnih programa.
– Radionice i edukativni programi zadarskog plesnog ansambla postoje već dugi niz godina. Međutim, sada se možemo pohvaliti da smo od prošle godine projekte uspjeli usustaviti u cjelogodišnji program, kao i plesnu sezonu. Do sada su radionice održali Josipa Štulić, Filipa Bavćević, Kalliopi Siganou. Ovaj nam je vikend radionice održao Marin Lemić, kroz intenzivne vikend radionice. Do kraja godine ugostiti ćemo još četiri predavača, Anu Mrak, Branka Bankovića, Idu Jolić i Mateu Bilosnić, rekla nam je Natali Perić iz Plesnog ansambla Zadar.


Koordinacija tijela u prostoru i vremenu
Sadržaj radionice bio je pod utjecajem različitih stilova s kojima se Lemić kao plesač susretao s raznim koreografima i pedagozima različitih umjetničkih estetika. Iz tih iskustava obogaćuje vlastitu kreativnost koju koristi za improvizacijske tehnike koje se fokusiraju na koordinaciju i mobilizaciju kralježnice, zglobova, cijelog tijela u prostoru i vremenu. Istražuje različite ritmičke obrasce kroz razne strukturirane plesne sekvence koristeći podnu tehniku, floorwork. Fokus je također na disanju, muzikalnosti i osvještavanju cijelog tijela te pronalaženju vlastite slobode kroz autentičan plesni izraz.
– Jučerašnju smo radionicu počeli s najjednostavnijim elementima floorworka, te smo potom razvijali različite sekvence. Današnju smo radionicu također započeli zagrijavanjem, te smo potom prešli na jednostavne sekvence i koreografije i podne sekvence. Nakon toga smo prešli na elemente za gornji i donji dio tijela, te smo pokušali raditi na novim sekvencama i koreografijama, rekao je Lemić.