Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otvorena sva biračka mjesta

16.05.2021. 07:02


Sva biračka mjesta za lokalne izbore, pa i u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, otvorena su u nedjelju u 7 sati, potvrdila je članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec.
U toj su županiji otvorena sva biračka mjesta, pa i onih 25 pod šatorima, rekla je Belec izražavajući nadu da, unatoč činjenici da se radi o vrlo kvalitetnim šatorima, neće biti kiše.
Razorni potres koji je koncem prosinca pogodio Banovinu oštetio je i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, pa je dio njih morao biti izmješten u 25 šatora
Lokalnu vlast za iduće četiri godine ima pravo birati tri milijuna 660 tisuća birača, a mogu to učiniti na 6. 572 biračka mjesta.
Birači odlučuju tko će ih zastupati u 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Biraju i svoje općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.
Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.
Glasuje se od 7 do 19 sati, do kada traje i izborna šutnja.
Prve izborne rezultate DIP će objaviti u 21 sat na svojoj mrežnoj stranici, osvježavat će ih svakih 15 minuta.
Podatke o odazivu do 11, 30 sati i do 16, 30 sati DIP će objaviti u podne i u 17 sati.   
Zbog epidemije koronavirusa, maske su obvezne u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra.  Dođe li birač na biračko mjesto bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je dati mu masku.
Biračima se preporučuje da ponesu vlastitu kemijsku olovku te da se u zatvorenom zadržavaju čim kraće.  Preporučuje im se i da u nedjelju ujutro izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnja ili imaju neke druge simptome karakteristične za covid, da se jave liječniku.