Mjesec svibanj posvećen je svjesnosti o celijakiji, imunološki posredovanoj sistemskoj bolesti, koja uvjetuje netoleranciju na gluten, a 16. svibnja se obilježava Međunarodni dan celijakije.To je bolest koja nastaje kao posljedica međudjelovanja okolišnih čimbenika i genetskih predispozicija. Karakterizira ju oštećenje sluznice tankog crijeva, koju izaziva konzumacija glutena, bjelančevine koja se nalazi u pšeničnom, raženom i ječmenom brašnu. Konzumacija hrane s glutenom u oboljelih dovodi do upalnih promjena u tankom crijevu i atrofije (smanjenja) resica, što sve zajedno dovodi do poremećene apsorpcije hranjivih tvari u crijevu.
Iz udruge Celivita, kojoj je cilj što više olakšati svakodnevni život za osobe s dijagnozom celijakije, poručili su kako celijakiju treba tražiti i u rizičnim skupinama.
– Rizične su skupine srodnici u prvom koljenu oboljelih (majka, otac, braća i sestre) i osobe s bolestima koje mogu biti pridružene celijakiji; npr. Downov i Turnerov sindrom, nedostatak ukupnog IgA, autoimune bolesti štitnjače, šećerna bolesti tip 1 i druge autoimune bolesti. Žene su pogođene dvostruko češće od muškaraca, te kako bi više od 1% stanovništva (oko 1,2 milijuna) u dunavskoj regiji moglo imati celijakiju, poručuju iz Celivite.
Od celijakije boluje 1 posto svjetskog stanovništva
Celijakija predstavlja svjetski javnozdravstveni problem. Danas je, na temelju studija poznato da od celijakije boluje oko 1% stanovništva, iako većina bolesnika i dalje ostaje klinički neprepoznata.
– Smatra se da 1 od 100 osoba ili 1% ukupne populacije boluje od celijakije, no od 10 oboljelih 8 do 9 ih još nema potvrđenu dijagnozu ili ne zna da je ima. To bi značilo da u Hrvatskoj oko 40 000 ljudi boluje od celijakije. Točan broj osoba s postavljenom dijagnozom nije poznat jer u RH ne postoji registar oboljelih, međutim okvirno, iz postojećih podataka, možemo reći da u Hrvatskoj ima oko 5000 oboljelih osoba kojima je postavljena dijagnoza, kažu iz Celivite.
Najčešći simptomi kojima se ova bolest može očitovati su: kronični proljev, nenapredovanje ili slabo napredovanje na tjelesnoj masi u djece, niži rast, anemija (slabokrvnost), povraćanje, bolovi u trbuhu ili napuhnuti trbuh, kronična opstipacija (zatvor), kronični umor, ponavljajući aftozni stomatitis (afte u usnoj šupljini), herpetiformni dermatitis (kronična bolest kože obilježene ponavljanim upalnim promjenama s izbijanjem mjehurića i njihovim pucanjem), itd.
Važnost dijagnoze
Moguće komplikacije koje nastaju ne liječenjem bolseti su: poremećaji reproduktivne funkcije (nemogućnost zanošenja, česti spontani pobačaji, poremećaji menstrualnog ciklusa), poremećaji metabolizma kalcija (smanjenje gustoće kostiju – osteopenija, osteoporoza), depresija, celijakija koja ne reagira na bezglutensku prehranu (tzv. refrakterna celijakija), kao i neke maligne bolesti (u prvom redu non – Hodgkinov limfom tankog crijeva).
– Jedini lijek za celijakiju je pridržavanje striktne bezglutenske dijete. Činjenica da je doživotna i da se mora striktno provoditi čini je iznimno zahtjevnom i teškom što značajno utječe na kvalitetu života oboljele osobe, ali i cijele obitelji, pogotovo kada je dijagnoza postavljena djetetu. No, provođenjem bezglutenske prehrane nestaju simptomi bolesti, kao i rizici za nemaligne i maligne komplikacije bolesti, poručuju iz Celivite.
Pridržavanje bezglutenske prehrane
I danas se liječenje celijakije provodi strogom doživotnom bezglutenskom prehranom. To znači da je iz prehrane potrebno izostaviti pšenicu, raž i ječam te sve proizvode koje ih sadrže. Pridržavanje bezglutenske prehrane u djece dovodi do oporavka sluznice, promovira bolji rast te sprječava dugoročne komplikacije. Dok je osoba s celijakijom na bezglutenskoj prehrani, prognoza bolesti je odlična. Nepridržavanje bezglutenske prehrane može rezultirati razvojem komplikacija koje mogu biti nemaligne i maligne. Naime, poznato je da su neki tumori češće opisani u vezi s celijakijom. Važno je naglasiti da bezglutenska dijeta ima zaštitni učinak u razvoju malignih bolesti i upravo to je najjači argument za doživotno izostavljanje glutena iz prehrane bolesnika s celijakijom.
Savjeti za sigurnu bezglutensku kupovinu
Vrlo je važno detaljno čitati deklaracije na proizvodima i naučiti što na njima treba tražiti. Na deklaracijama se nalazi popis sastojaka u proizvodu i ako su u njima nalaze alergeni, oni moraju biti posebno označeni.
Treba tražiti znak prekriženog klasa žita koji označava da je proizvod bez glutena. Na deklaracijama proizvoda nalaze se sastojci proizvoda i alergene namirnice moraju biti posebno označene. Gluten je jedna od 14 alergenih namirnica koja mora biti navedena na deklaraciji.
– U okviru aktivnosti CD SKILLS projekta, u mjesecu svjesnosti o celijakiji posebnu smo pažnju usmjerili na podizanje svijesti o celijakiji, bezglutenskoj prehrani i tragovima glutena u hrani kod proizvođača hrane i ugostitelja. Ispravna i pravovremena informacija o (ne)prisutnosti glutena u hrani ključna je za oboljele, zaključuju iz udruge Celivita.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Pojačanje u uredu
Borussia Dortmund u klupskoj legendi pronašla novog glavnog direktora kluba
Zadar
PRIRODOSLOVNO-GRAFIČKA ŠKOLA
EKO DANI Drvo nade i biografija vode simboli ekoloških izazova
Scena
posebno iznenađenje
Jelena Rozga doživjela emotivan trenutak na pozornici
Zadar
ART DESIGN
Važno je da naši mladi upoznaju neke od najbitnijih dijelova zadarske umjetničke scene
Rukomet
bliži se kraj sezone
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije
Scena
VICE MARTINOVIĆ
TRAGEDIJA U ‘VEČERI ZA 5’: Natjecatelj umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se emisija prikaže
Zadar
PREDIVNO
Prvi put u Zadru zaposleni mladi s Down sindromom: ‘ Imaju predivnu voditeljicu i ekipu…’
Zadar
odjel za ginekologiju
VRIJEDNO PRIZNANJE Zadarska bolnica domaćin prvog tečaja ginekološke endoskopske kirurgije
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
'za zadar'