»Proizvodi hrvatskog seljaka« na zadarskoj tržnici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Pregledana polja OPG-ovaca kandidiranih za certifikat
Kompletnu dokumentaciju s ovih provjera poslali smo u Udrugu hrvatskih tržnica te sada čekamo obavijest o datumu kada bismo mogli organizirati svečanu dodjelu certifikata, kaže Tomislav Letinić, direktor Tržnice Zadar
Vedran SITNICA
Zadrani i turisti moći će kupiti voće i povrće uzgojeno bez korištenja pesticida

Uoči skorašnje dodjele oznaka izvornih proizvoda povjerenstvo Tržnice Zadar, županijske Agencije za ruralni razvoj i Odjela za poljoprivredu i ribarstvo obavilo je nadzor polja svih vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kandidiranih za certifikat »Proizvodi hrvatskog seljaka«. Kontrola je započela prije mjesec dana kako bi se utvrdili točni uvjeti proizvodnje onoga što su zadarski poljoprivrednici prijavili kao ekološki proizvod.

Direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić, napominje kako je ovo izuzetno važan projekt i za njih i za vlasnike OPG-ova jer će građanima i turistima omogućiti da kupuju voće i povrće uzgojeno bez korištenja pesticida. U Tržnici se već pripremaju za svečanu dodjelu certifikata, na kojoj će poljoprivrednici dobiti i posebnu odjeću koja će ih izdvajati od ostalih prodavača.

- Proveli smo sve provjere na terenu i popisali sve vrste povrća što ih kandidati za oznaku izvornog proizvoda imaju na njivama, ali svakodnevno kontroliramo ono što se prodaje na štandu kako bismo uočili nalaze li se tu proizvodi koji se ne bi smjeli nalaziti jer ih nismo ni zatekli na njivama. Kompletnu dokumentaciju s ovih provjera poslali smo u Udrugu hrvatskih tržnica te sada čekamo obavijest o datumu kada bismo mogli organizirati svečanu dodjelu certifikata. Postoji šansa da nam i predsjednik Udruge dođe na dodjelu, najavljuje Letinić.
Dodaje kako građanima oznaka domaćeg proizvoda jamči kupnju od samih proizvođača, a vlasnicima OPG-a koji imaju štand na pijaci omogućuje i vizualnu prepoznatljivost te dodatnu marketinšku vrijednost.

- Cilj ovog projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije. Oznaka »Proizvodi hrvatskog seljaka« zaštićena je oznaka u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i prvenstveno je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama, gradskim, općinskim ili u privatnom vlasništvu odnosno koncesiji, ističe Letinić, napominjući kako je svrha dodjele oznake poticanje razvoja izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, ali i podizanje konkurentnosti malih proizvođača.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)