Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VIŠNJIK “Priko mosta” život u obilju zelenila

Autor: Velimir Brkić

15.06.2007. 22:00
VIŠNJIK “Priko mosta” život u obilju zelenila


Krajem 60-ih i početkom 70-ih godina započela je izgradnja velikog broja stambenih blokova. Na zemlji koja je uglavnom bila otočna niknuo je tada popularni “Gradić Peyton”, nova četvrt nazvana po tadašnjoj tv sapunici
Ime Brodarica dolazi od broda, Voštarnica od voštane svijeće, a ime Višnjik od višnje. Kod tadašnje vojarne bilo je preko 100 stabala višnje maraske, što je JNA najprije zagradila bodljikavom žicom, a nekoliko godina potom i posjekla da djeca ne bi mogla brati slatke crvene plodove. Barem tako pričaju oni “priko mosta” za koje smo oduvijek mislili i govorili kako su s Voštarnice. Međutim, krajem 60-ih i početkom 70-ih godina započela je izgradnja velikog broja stambenih blokova. Na zemlji koja je uglavnom bila otočna niknuo je tada popularni “Gradić Peyton”, nova četvrt nazvana po tadašnjoj tv sapunici. Na dijelu nekadašnjih vinograda i maslinika sagrađena je izuzetno velika vojarna, sadašnji SRC Višnjik i gradilište košarkaške dvorane i bazena. Na razočaranje tadašnje omladine JNA preko popularnog igrališta Grbavica gradi streljanu. Okruženi su vojarnama Đuro Đaković, Ante Banine i Komandom grada. Legendarni poštar i vizionar Joso Lukić na kući Šimunova postavlja prvu košarkašku tablu i koš, sadi stablo. Na Jadranovim barakama niknuo je Kaufland. Četvrt je to dinamičnog razvoja.
Pet nebodera – zaštitni znak Kvart kojem je zaštitni znak “pet nebodera”, okružen je Voštarnicom, Maslinom i Stanovima. Administrativno je omeđen ulicom dr. Franje Tuđmana i Nikole Tesle te PU zadarskom do Studentskog doma. Osim navedenih ulica tu su između ostalih ulice: J. Bana Jeličića, Stjepana Radića, Herbangova, Grigora Viteza, Prečka, Put Šimunova i Put Murata. Tu je OŠ Šime Budinića, Dom za odgoj djece i mladeži, hotel Iž i popularna Kadinjača u kojoj je nedavno Grad obnovio prostorije Mjesnog odbora.Višnjik koji broji oko 10.000 stanovnika osim što je prepun zelenila, prepun je i mladeži. O manjem dijelu mladeži kruže svakojake neprovjerene narkomanske priče. No da bi zaustavili te priče, čelništvo Mjesnog odbora na čelu s predsjednikom Željkom Ivančevićem u neizostavnoj suradnji s gradskom upravom dodatno će osvijetliti prostor uokolo školske zgrade, hotela Iža i onoga na Putu Murata. Na košarkaškom igralištu postavljen je i drugi novi koš. Štoviše, elaborat o kompletnom uređenju tog sportsko-rekreacijskog prostora je pred realizacijom, a nalazi se u gradskoj upravi.
Programi za mlade i stare S gradskim pilot-programom pokušava se srediti parkiralište u ulici Josipa bana Jelačića. Asfaltirat će se i dosad neasfaltirana parkirališta. U akciji suzbijanja ovisnosti od mjeseca rujna prostor Mjesnog odbora otvorit će se mladeži koja će tu moći provoditi svoje slobodno vrijeme. Sponzori su zaduženi za nabavku opreme, naročito kućnih računala kako bi se mogla otvoriti web stranica koja će biti besplatni servis građanima, naročito vlasnicima obrta koji će tu moći oglašavati. Dakako, od rujna će vrata prostorija MO Višnjik biti otvorena i za umirovljenike, ali i za KK Višnjik.Kao jedan od rijetkih oporbenih mjesnih odbora od 36 gradskih MO-a, razumljivo je da je sam vrh čelništva nezadovoljan gradskom upravom i malim ovlastima koje imaju MO. – Zadovoljni smo tek pojedincima iz gradske uprave koji imaju sluha i razumijevanja za naše nadasve opravdane zahtjeve koji su na dobrobit svih građana Višnjika, od djece do umirovljenika, kaže mladi esdepeovac Željko Ivančević čiji su vijećnici Tino Festini, Pero Klanac, Zoran Dragović i Šime Vuletić (SDP-HSS), Vlatko Marušić i Duje Morić (HDZ) te Željko Gavran (DC) i Dragan Stipanićev (HSLS).