Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čeka se odluka gradonačelnika

Autor:

15.06.2009. 22:00
Čeka se odluka gradonačelnika

Foto: Adam VIDAS



U Zadru gradska vlast i gradonačelnik još uvijek razmišljaju što će učiniti. Hoće li postupiti kao turističko središte i omogućiti turistima da nesmetano troše novce i tijekom nedjelje i blagdana ili će i dalje usred sezone zatvarati trgovine


Gradonačelnici hrvatskih turističkih središta Hvara i Umaga proglasili su prošlog tjedna za blagdan Tijelova sajmene dane tijekom kojih su trgovine, koje inače nisu smjele raditi, bile otvorene od 7 do 24 sata, odnosno koliko su njihovi vlasnici procijenili da im odgovara.
Dubrovnik je uskoro nakon njih proglasio cijeli mjesec lipanj sajmenim mjesecom tijekom kojeg će sve trgovine moći nesmetano raditi i tijekom vikenda i tijekom blagdana. Naime, oni su procjenili da je tijekom blagdana Tijelova, kad niti jedna trgovina nije radila, a brojni turisti su besposleno lutali po gradu, propuštena zarada od nekoliko stotina tisuća eura.
U Zadru gradska vlast i gradonačelnik još uvijek razmišljaju što će učiniti. Hoće li postupiti kao turističko središte i omogućiti turistima da nesmetano troše novce i tijekom nedjelje i blagdana ili će i dalje usred sezone zatvarati trgovine?
Zadarski Ceh trgovaca još je prošloga petka uputio dopis gradonačelniku u kojem apelira na to da se tijekom ovog mjeseca svaka nedjelja te dva blagdana, koji su pred nama, proglase sajmenim danima, tijekom kojih će trgovine otvoriti svoja vrata brojnim turistima.
 – Svoj dopis u kojem tražimo da nam se dopusti rad nedjeljom i blagdanima poslali smo gradonačelniku i faxom i e-mailom i mislim da ga je dobio, međutim, odgovor još nismo dobili od njega niti od bilo koga iz Grada, rekao je Mladen Malta, predsjednik Ceha trgovaca Zadarske županije ističući kako imaju i usmenu podršku Turističke zajednice grada Zadra.
Malta smatra kako bi tijekom ljetne sezone sve trgovine, a posebno one koje prodaju suvenire, trebale raditi do kad njihovi vlasnici misle da bi mogli zaraditi. Dakle, mišljenja je Malta, ako netko ima trgovinu ili štand na Poluotoku neka radi do kasno u noć, jer tada su turisti u šetnji, a ne kroz jutro.
Naime, od 1. lipnja trgovci nedjeljom mogu raditi do 14 sati, kada su turisti u većini slučajeva na plaži, a poslije na ručku. Nejdjeljom navečer, kad turisti odlaze u šetnju po gradu ne smiju raditi niti trgovine niti štandovi.
 – Turisti su nam došli, a mi im ovakvim radom trgovina ne dopuštamo da potroše novce, zaključio je Malta ističući kako bi regulaciju rada trgovina trebalo prepustiti lokalnoj samoupravi.
Iz Gradske uprave nitko nam nije mogao reći kada bi mogli donijeti odluku o sajmenim danima.
Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru rekao je kako još uvijek čeka odluku susjednih gradova, kao što su Zadar i Pag pa će nakon toga i on odlučiti hoće li ili ne proglasiti sajmene dane.
 – Mislim da je u redu što se ne radi nedjeljom jer mi smo ipak većinski katolička zemlja, a nedjelja je sveti dan, ipak kad je turistička sezona u pitanju o tome bi se dalo razgovarati, kazao je Knez istaknuvši kako je u kontaktu s biogradskim trgovcima.
Dok naši gradski oci razmišljaju o tome je li bolje biti katolička zemlja u kojoj će se nedjelja štovati kao sveti dan ili ćemo biti turistička zemlja koja će u vrijeme recesije i u tri mjeseca koliko traje sezona pokušati izvući što je moguće više novaca, dotle turisti, koji su ipak odlučili doći kod nas, nedjeljom besposleno tumaraju gradom i gledaju u izloge zatvorenih trgovina.