Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Červar: Moramo biti zadovoljni pobjedom

Autor:

15.06.2009. 22:00
Červar: Moramo biti zadovoljni pobjedom

Foto: Vedran SITNICA



Najviše bih volio kad bih svoje igrače mogao sutra natankati benzinom da mogu bolje trčati, ali to ne mogu pa ću s njima sjesti i razgovorom probati izvući maksimum od njih za kraj sezone, kazao je Lino Červar
Pišem jedan, pamtim dva. To je epilog nakon utakmice s Mađarima koja je na kraju imala infarktnu završnicu. Sigurnih pet razlike polovinom drugog poluvremena se do kraja istopilo i 4000 ljudi u Krešinom domu je moralo strepjeti hoće li Hrvati uspjeti ostvariti vrijednu pobjedu. Sreća i bravurozni Mirko Alilović ipak su bili taj jezičac na vagi kontra Mađara te su se s jednim golom razlike uspjela upisati ta vrlo bitna dva boda koja su najvjerojatnije Hrvate odvela na Europsko prvenstvo u Austriju sljedeće godine. Nakon prospavane noći, izbornik Lino Červar je sumirao utakmicu sa zaključkom da je najvažnije bilo pobijediti te se sada Slovaci mogu dočekati puno mirnije.
– Mislim da moramo biti zadovoljni pobjedom, jer u ovim kvalifikacijama gdje igrači dolaze nakon teške i naporne sezone na reprezentivne akcije nije lako sve ovo izdržati. Zadovoljstvo nam i daje činjenica da smo ovom pobjedom došli na korak do plasmana na Europsko prvenstvo i za konačno ostvarenje tog cilja treba nam još samo pobjeda ili protiv Slovaka sutra ili protiv Grčke u nedjelju. Naravno da bi bilo najbolje kad bi to učinili već protiv Slovaka pa da odlazak u Grčku bude kao jedan izlet – kazao je Červar na otvaranju obraćanja medijima, a nastavio je s analizom same igre koja nije bila baš najuvjerljivija.
Moramo bolje
– Što se tiče same igre mislim da smo prvo poluvrijeme odigrali puno bolje nego drugo i u tih prvih trideset minuta me veselio pristup u obrani, što je na kraju rezultiralo sa samo devet primljenih golova. Ipak, igra u napadu je bila neodlučna i nismo imali agresiju i prodornost prema mađarskom golu. To prvo poluvrijeme je pokazalo da su Mađari, iako dosta oslabljeni (bez Eklemovicza, Nagya i Tibora Ivancsika), odlično stajali na terenu i nametnuli su nam pozicijsku igru gdje smo mi teško probijali njihovu 6-0 obranu i nismo imali raspoložene vanjske pucače koji bi mogli razbiti taj njihov obrambeni blok. Također su na crti odlično kontrolirali Vorija na kojem se najbolje vidjela ta iscrpljenost nakon naporne sezone – analizirao je Červar igru u prvom poluvremenu te prikazao drugo poluvrijeme kao ogledni primjerak kako se može izgledan rezultat pretvoriti u šokantnu završnicu.
– Kraj prvog poluvremena i prva polovina drugog je bila putokaz kako trebamo i možemo igrati. Obrana 3-2-1 je profunkcionirala i preko vanjskih pucača smo uspjeli doći do osjetnije prednosti od pet golova razlike. U tom drugom poluvremenu najčešće je na terenu bila prva šestorka Zagreba i vidjelo se koliki je danak uzela cijela sezona. Nedostajalo je koncentracije, izdržljivosti za takvu jednu utakmicu. Počeli smo mijenjati sustave obrane. S 3-2-1 smo prelazili u 5-1 pa bi išli i na 6-0 i htjeli smo tu zbuniti Mađare, ali nas je dekoncentracija koštala nekoliko lakih golova i uz promašene sedmerce narasla je nervoza koja nas je skoro stajala pobjede. Mađari su nanjušili priliku, ali je ona prvenstveno došla kao naš poklon njima i na sreću završilo je dobro. Ipak, u konačnici to drugo poluvrijeme dobija negativnu ocjenu, što ćemo pokušati ispraviti već sutra protiv Slovaka – okrenuo se Červar tako odlučujućoj utakmici u našoj skupini.
– Slovaci dolaze mobilizirani u Zadar, što govori podatak da dolaze dan prije utakmice zrakoplovom i osokoljeni velikom pobjedom nad Mađarima sigurno će htjeti u Zadru učiniti isto. Posljednja dva iskustva s njima nama idu na ruku. Pobijedili smo ih na Svjetskom prvenstvu, ali ona utakmica kod njih je bila po meni jedna od boljih naših predstava u posljednje vrijeme. Slovaci su računali da će se uspjeti s nama lakše obračunati, jer smo došli dosta oslabljeni, ali smo im tada očitali pravu rukometnu lekciju, taktički na visini zadatka i s granitnom obranom, iz čega su oni sigurno izvukli pouke i sutra sigurno neće biti tako naivni kao tada. Mislim da ćemo morati reducirati greške iz utakmice s Mađarima i Slovacima uspjeti nametnuti našu igru – kazao je Červar te najavio nekoliko izmjena u momčadi u utakmici sa Slovačkom.
Izmjene
– Najviše bih volio kada bih svoje igrače mogao sutra natankati benzinom da mogu bolje trčati, ali to ne mogu pa ću s njima sjesti i razgovorom probati izvući maksimum od njih za kraj sezone. Sigurno će netko od četvorke koji nisu konkurirali u utakmici s Mađarskom biti aktivirani i tu vidim svježinu koja bi nam mogla dobro doći – rekao je Červar koji se na kraju osvrnuo i na atmosferu u dvorani.
– Dvorana nije bila puna, ali ugođaj je bio jako, jako lijep. Zahvalio bih se svima koji su nas došli ovako lijepo bodriti. Poglavito mi je drago što sam vidio puno mladih ljudi. Nadam se da će protiv Slovaka biti još i bolje – za kraj je kazao Červar.