Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kolega: Bit ćemo gradski vijećnici kad Hrvatska uđe u Europsku uniju

Autor: Siniša Klarica

15.06.2009. 22:00
Kolega: Bit ćemo gradski vijećnici kad Hrvatska  uđe u Europsku uniju


Zadar je po mnogim indeksima grad broj jedan u Hrvatskoj. Mi ćemo biti gradski vijećnici kad Hrvatska uđe u Europsku uniju, što nas sve skupa dodatno motivira. Posebnu zahvalnost zaslužuju naši građani koji su nas birali na ove dužnosti, na kojima možemo služiti građanima i našem gradu, rekao je novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća dr. Živko Kolega
Donedavni gradonačelnik Živko Kolega novi je predsjednik Gradskog  vijeća Zadra. Kolega je jednoglasno izabran za predsjednika gradskog parlamenta, a njegovi zamjenici bit će  mu partner iz koalicije  HDZ-HSS-HSLS-HSP-HSU  HSP-ovac Rade Škarica i  SDP-ovka Omerka Šarić  Frantin iz koalicije  SDP-HNS-SHUS. Zahvaljujući na izboru, Kolega je  istaknuo da je njemu osobno,  ali i svim vijećnicima bez  obzira na početna stajališta,  cilj boljitak grada Zadra.
Zadar je po mnogim indeksima grad broj jedan u  Hrvatskoj. Mi ćemo biti  gradski vijećnici kad Hrvatska uđe u Europsku uniju što  nas sve skupa dodatno motivira. Posebnu zahvalnost  zaslužuju naši građani koji su  nas birali na ove dužnosti, na  kojima možemo služiti  građanima i našem gradu,  rekao je u kratkom  obraćanju vijećnicima i svim  onima koji su jučer nazočili  konstituirajućoj sjednici novog saziva Gradskog vijeća  Zadra.
Nakon što je sjednicu otvorio i dijelom vodio pročelnik Državne uprave u Zadru  Damir Valčić, a zatim i najstariji vijećnik, 74-godišnji  Željko Perović, uime mandatne komisije njezin predsjednik Svemir Bašić je objavio da je od 70.033 upisanih  birača, izborima za GV Zadra pristupilo njih 20.356, a  da je nevažećih listića bilo  850. Izborni pobjednik je  koalicija   HDZ-HSS-HSLS-HSP-HSU  koja je osvojila 12.584 glasa  ili 49,63 posto. To je ovoj  koaliciji donijelo izravnih 15  mandata. Nositelja liste, ministra Božidara Kalmetu,  zbog nespojivosti ministarske i vijećničke dužnosti zamijenio je u GV-u Josip  Klišmanić, a predstavnik  srpske nacionalne manjine je  Milan Drača s liste iste koalicije.
S devet mandata  najjači dio oporbe je  koalicija  SDP-HNS-SHUS koja je osvojila 7.828  glasova ili 30,87 posto. Tim rezultatom  osvojeno je 9 vijećničkih manadata.  U GV Zadra ušli su i  DSU s 1.914 glasova,  7,55 posto i dva mandata te Željko Predovan sa svoje nezavisne liste koji je  dobio 1.464 glasa i  5,77 posto. U GV  nisu prošli HČSP i Zelena  lista.
Dnevni red konstituirajuće  sjednice GV Zadra na prijedlog Danijela Telesmanića  proširen je točkom o osnivanju odbora i komisija  Gradskog vijeća Zadra.


Kolega o klimatizaciji: Sad vam gradonačelnik nije više škrtavi bodul…


Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Zadra  nije prošla bez šaljivih dosjetki. Komentirajući veliku  vrućinu u vijećnici, predsjednik GV-a Živko Kolega  dobacio je vijećnicima: “Sad vam gradonačelnik više  nije “škrtavi bodul”! Aludirajući u šali na samog sebe,  Kolega je podsjetio vijećnike da konačno izglasaju  klimatizaciju i grijanje velike gradske vijećnice. Replicirao mu je gradonačelnik Zvonimir Vrančić koji je  rekao da je prvi račun koji je potpisao kao novi  gradonačelnik bio upravo onaj za klimatizaciju vijećnice. Međutim, račun će se, kaže Vrančić, aktivirati  tek sljedeću godinu, jer za to u proračunu trenutačno  nema sredstava. Usput, složili su se i svi jučer  nazočni, u paketu opremanja nove gradske vijećnice  trebao bi biti i razglas. Naime, vijećnici su jučer, zbog  tehničkih poteškoća odslušali nekakvu “hip-hop”  inačicu države himne za koju je kriv 30 godina stari  razglas. Soltonov razglas je na generalnoj probi, kaže  šefica protokola Mirjana Sačić, funkcionirao, ali  očevidno je da ga treba zamijeniti, tim više što ga se  ponekad na sjednici jedva čulo. Međutim, kažu nam  dobro upućeni u rad gradske uprave, uvijek kad je na  redu “kresanje” gradskog proračuna, najprije “strada”  opremanje gradske vijećnice.
 




 


Sastav Gradskog vijeća Grada Zadra


Koalicija  HDZ-HSS-HSLS-HSP-HSU 
            1. Svemir Bašić
            2. Milan Drača
            4. Branko Dukić
            5. Denis Karlović
            6. Damir Kasap
            7. Josip Klišmanić
            8. Alan Kociper
            9. Živko Kolega
            10.Nediljko Pavlović
            11.Marija Pletikosa
            12.Danijel Segarić
            13.Tatjana Smith Savić
            14.Rade Škarica
            15.Petar Špika
            16.Danijel Telesmanić
            17.Duško Vuković
 
Koalicija  SDP-HNS-SHUS
            1. Ingrid Antičević-Marinović
            3. Irena Dragić
            4. Sabina Glasovac
            5. Ivo Gregov
            6. Željko Ivančević
            8. Željko Mikin
            9. Vesna Sabolić
            10.Omerka Šarić Frantin
            11.Šime Vulelija
 
DSU
            1.Josip Vlahović
            2.Željko Perović
 
Nezavisna gradska  lista Željka Predovana
            1. Željko Predovan