Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Neno Medić prebačen na Ugljan

Autor: Josip Portada

15.06.2009. 22:00
Neno Medić prebačen na Ugljan


Nakon smrti Medićeve tete, Rite Herende, na svjetlo dana isplivala je horor priča. Neno Medić prevezen je bolnicu na Ugljanu u teškom psihičkom stanju te je utvrđeno kako je blaže mentalno retardiran. Zašto je Medić više od polovice života proveo zatvoren nitko ne zna


Neobična sudbina 43-godišnjeg Pažanina Nene Medića izazvala je pozornost javnosti što nije neobično jer Medić 25 godina nije izlazio iz kuće na Trgu Petra Krešimira IV u Pagu u kojoj je živio s majkom Marijom i njenom sestrom Ritom Herenda. U svibnju je Rita Herenda umrla i tada je u kuću došao liječnik, a potom po pozivu i socijalni radnik jer je Nino Medić, kojeg su tom prilikom vidjeli, neobično izgledao. Navodno je bio izrazito blijed, mršav, imao je dugačku kosu, bradu i dugačke nokte koji su se svijali. Nakon pogreba Rite Herende počele su se širiti razne priče, neke obojene koloritom horora. Tako se navodilo kako je Nino Medić bio silom zatočen u kući i kako je bio zlostavljan. Međutim, to je njegova majka Marija Medić opovrgnula. Bolji poznavatelji obitelji Medić kažu kako bi bilo čudno da je žena slabe tjelesne konstitucije mogla prisilno zatočiti svojeg sina koji je, čak i da mu se nije dozvoljavalo, uvijek mogao izaći. No, kako kažu neki njegovi vršnjaci, čini se kako on to nije želio.
– Nakon što je završio školu, počeo se povlačiti. Primijetilo se kako manje izlazi, a ako bi izašao, to bi bilo navečer, došao bi do sredine trga i tu bi popričao s nekim tko bi naišao i odlazio bi kući. Izlazio je sve rjeđe i onda se više nije pojavljivao. Povremeno ga se moglo vidjeti kako gleda kroz prozor na katu kuće. U zadnje vrijeme nije se više pojavljivao ni na prozoru, kaže vršnjak Nene Medića.
Procijenjeno je kako je Neni Mediću potrebna medicinska pomoć te je prevezen iz Paga u bolnicu na Ugljanu. Liječnici potvrđuju kako je u trenutku dolaska u bolnicu bio u teškom psihičkom stanju, a nakon što je pregledan utvrđeno je kako je blaže mentalno retardiran. Zašto je Neno Medić više od polovice života proveo zatvoren u kući nitko ne zna. Oni što su ga poznavali kažu kako nije bio konfliktan te kako je, u vrijeme dok je izlazio, pa i u vrijeme kada se tek počeo povlačiti iz vanjskog svijeta, normalno komunicirao s okolinom. No, da nešto ipak nije u redu moglo se zamijetiti 2005. godine kada mu je postavljen socijalni skrbnik koji je s njim pokušao stupiti u kontakt, ali bez uspjeha jer se Medić nije odazivao niti je želio otvoriti vrata kuće. Vrata i prozori kuće u kojoj je živio Medić posljednjih su godina bili stalno zatvoreni. Ukoliko Neno Medić ne otkrije tajnu povlačenja iz vanjskog svijeta, ostat će nagađanja što se s njim dogodilo prije 25 godina kada je prestao izlaziti iz svoje kuće.