Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Slivnici, Ždrilu i Vinjercu voda iz hidranata

Autor: Velimir Brkić

15.06.2009. 22:00
Slivnici, Ždrilu i Vinjercu voda iz hidranata

Foto: Velimir BRKIĆ



Prema čvrstom dogovoru u Vodovodu do dobivanja uporabne dozvole za vodospremu Slivnica i kućnih priključaka za cijelo područje naselja Slivnica, odnosno Slivnica Gornja i Slivnica Gornja te u Vinjercu i Ždrilu opskrba domaćinstva uslijedit će preko hidranata


Novi direktor Vodovoda Hrvoje Patrk odmah je krenuo u brojne poslove. Naime, istodobno se radi na velikim razvojnim projektima, na zapadnom i istočnom pravcu, na podvelebitskome i na otočnom pravcu te na održavanju, modernizaciji i izgradnji vodovodnih postrojenja i mreže u samome Zadru.
Jedan od prvih radnih zadataka bio je i radni sastanak s Ivicom Juričevićem, načelnikom Općine Posedarje. Radovi na 2. fazi općinske vodovodizacije teku u predviđenom roku. Riječ je o izgradnji vodoopskrbe naselja Podgradine i vinjeračkih zaseoka Žunići, Švrakići, Magaši, Srzentići i Ćoze, ukupne vrijednosti radova oko 9,6 milijuna kuna s PDV-om. Istovremeno su mještani Slivnice, Ždrila i Vinjeca napokon odahnuli. Voda je ispred kućnog praga.
Voda do kraja godine
– Prema čvrstom dogovoru u Vodovodu do dobivanja uporabne dozvole za vodospremu Slivnica i kućnih priključaka za cijelo područje naselja Slivnica, odnosno Slivnica Gornja i Slivnica Gornja te u Vinjercu i Ždrilu opskrba domaćinstva uslijedit će preko hidranata. Općina će ubrzo organizirano započeti puniti gusterne u domaćinstvima s crijevom preko brojila što će olakšati život, ali i znatno pojeftiniti životne troškove. Naime, kubični metar vode iz hidranata naplaćivat će se po cijeni Vodovoda, naravno, bez dodatnih troškova kao što je dosad bio prijevoz autocisternom, najavio je Juričević.
Nakon desetljeća iščekivanja, gotovo 7.000 stanovnika Zadarske županije do kraja ove godine trebalo bi dobiti vodu. Najdalje je odmaknula gradnja sustava između Ražanca i Posedarja, gdje je u tijeku probni rad vodospreme i crpne stanice nedaleko od Slivnice, nakon čega slijedi tehnički pregled. Nakon izdavanja uporabne dozvole slijedi gradnja kućnih priključaka.
Ljudi uvijek kažu – važno je živjeti. Istina, važno je živjeti, ali važno je i kvalitetno živjeti. Ovaj pothvat omogućit će ljudima da žive kvalitetnije. Štoviše, vodoopskrbom će riješiti mnoge svoje probleme, životne i gospodarske, reći će Juričević, dodajući da je u tijeku tehničko ispitivanje kakvoće vode u dupkom napunjenoj vodospremi Slivnica.
Obnova vodovodnih mreža
Prije dvije-tri godine načelnik Juričević najavljivao je da će, ako bude sreće i uz puno rada, do kraja 2009. godine cjelokupno područje općine Posedarje biti opskrbljeno vodom. Plan se u velikom dijelu i ostvario te se ova općina s pravom spominje kao primjer jedinice lokalne samouprave koja ulaže velike napore te uspješno rješava ovaj važni infrastrukturni problem.
No, iako je voda već došla ili će vrlo brzo doći do gotovo svakog kućanstva u ovoj općini, nastavit će po potrebi s obnovom vodovodnih mreža i prateće infrastrukture budući da samo naselje Posedarje već četrdesetak godina ima vodovodnu mrežu. Treba sanirati dotrajale vodovodne cijevi što ćemo raditi skupa s izgradnjom kanalizacijskog sustava te izgraditi novu vodospremu zapremnine 500 metara kubičnih.
Potpora Vlade Republike Hrvatske i našeg ministra Božidara Kalmete je zaista neupitna, što se tiče vodovodizacije i kanalizaciju te zone Posedarje-Slivnica, zatim projekta Posedarje Rivijera, izgradnje dječjeg vrtića i sjevernog ulaza u Posedarju, nogometnog igrališta i spomen-obilježja u Podgradini, proširenja groblja i svih drugih većih i manjih projekata u svim općinskim naseljima, na dobrobit svakog žitelja, bez obzira na spol i životnu dob, zaključio je Ivica Juričević.