Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Što donosi budućnost?

Autor: Roman Morović

15.06.2009. 22:00
Što donosi budućnost?

Foto: Zvonko KUCELIN



Sve što piše u trogodišnjem strateškom planu razvoja KK Zadar je, mora se priznati, vrlo lijepo, no sada će netko trebati zasukati rukave i taj plan sprovesti u djelo kako on ne bi ostao samo mrtvo slovo na papiru.


Ušli smo u tjedan kada će se (petak) održati skupština KK Zadar. Za razliku od nekih prošlih godina kada je skupština bila nešto što se jednostavno trebalo odraditi, ovoga se puta ona u zadarskim košarkaškim krugovima očekuje gotovo kao da je osnivačka, odnosno kao da će se na njoj “roditi” jedan novi klub. Naravno, mišljenja Zadrana su, kao i uvijek kada je riječ o nekoj delikatnoj košarkaškoj temi, podijeljena. Jedni će tako pesimistično utvrditi da im je svejedno što će se dogoditi na skupštini kada se ionako ništa u klubu neće promijeniti na bolje, dok će drugi s optimizmom gledati na najavljene promjene, naročito iz razloga što bi one trebale biti dugoročne. A upravo je to bio najveći problem Zadra do sada, život iz sezone u sezonu, bez dugoročnog plana. Koliko je to loše najbolje se može vidjeti po trogodišnjoj utrci za Euroligu. Zadar jednostavno nije uspijevao spojiti dvije ili tri dobre sezone, odnosno bolje od Ciboninih i zato će za ulazak u to najelitnije europsko klupsko natjecanje morati sačekati barem još koju godinu.
Druga je priča što je taj trogodišnji sistem vrlo loše osmišljen o čemu svjedoči i činjenica da bi uskoro mogao doživjeti bitne promjene, kao primjerice u Srbiji. Tamo će se od sezone 2010./2011. izjednačiti važnost NLB lige i domaćeg prvenstva koji će nositi po 40 posto bodova, dok će europska natjecanja nositi 20 posto. Osim toga, neće više biti trogodišnjeg ciklusa, već će o nastupu u Euroligi odlučivati isključivo broj sakupljenih bodova u protekloj sezoni. U vrhu hrvatskog košarkaškog saveza također razmišljaju o promjeni sustava bodovanja, u koji bi se uveo čak i kup, no za sada je naglasak još uvijek na riječi “razmišljaju”, bez konkretnih poteza ili najava kada bi se određene promjene mogle dogoditi. Dakle i Zadar i Cibona i dalje će put to Eurolige tražiti po starom sistemu po kojemu Zadar za Cibonom zaostaje 10 bodova (35-25) za sezonu 2010./2011., te 21 bod (30-9) za sezonu 2011./2012. Prema strateškom planu KK Zadar koji bi trebao biti potvrđen na skupštini u petak, preduvjeti za ulazak kluba u Euroligu trebali bi se stvoriti do 2014. godine, što ne znači da se to ne može ostvariti i ranije. Dobra stvar u svemu tome je ta da klub više neće žuriti u nepromišljenje poteze i troškove samo kako bi jedne sezone ostvario taj cilj i tako zadovoljio navijače gladne uspjeha, a onda godinama grcao u dugovima, kao što je to bilo do sada. Sve što piše u trogodišnjem strateškom planu razvoja KK Zadar je, mora se priznati, vrlo lijepo, no sada će netko trebati zasukati rukave i taj plan sprovesti u djelo kako on ne bi ostao samo mrtvo slovo na papiru. U protivnom, Zadar će i dalje ostati na mrtvoj točki i nastaviti gledati u leđa vječnom rivalu Ciboni. Tko će biti taj netko, doznat ćemo u petak.