Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sutra potpisivanje peticije na Narodnom trgu

Autor: Petra Mičić

15.06.2009. 22:00
Sutra potpisivanje peticije na Narodnom trgu

Foto: Adam VIDAS



Nadamo se da ćemo dobiti što više glasova i rješenje na dobrobit ugostitelja i pušača. Mi ne tražimo ukidanje zakona, nego dodatne opcije koje će omogućiti ugostiteljima nastavak rada jer će u suprotnom mnogi izgubiti radna mjesta, kazao je Ivo Marin, tajnik Obrtničke komore Zadarske županije


Ugostitelji u Hrvatskoj ustali su protiv novog Zakona o nepušenju te su organizirali peticiju kojom traže korekciju zakona. Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore (HOK) podržao je prijedlog Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a za potpisivanje peticije koja će se potpisivati do 20. lipnja u ugostiteljskim objektima te u prostorijama udruženja obrtnika i područnim obrtničkim komorama, a osim vlasnika lokala peticiju će moći potpisati gosti i svi ostali koji podržavaju zahtjeve Ceha.
Kako doznajemo iz zadarske Obrtničke komore, potpisivanje peticije je u Biogradu i na Pagu započelo prošli vikend, a u Zadru jučer.
 – Nadamo se da ćemo dobiti što više glasova i rješenje na dobrobit ugostitelja i pušača. Mi ne tražimo ukidanje zakona nego dodatne opcije koje će omogućiti ugostiteljima nastavak rada, jer će u suprotnom mnogi ugostitelji biti primorani zatvoriti svoje ugostiteljske obrte, a mnogi bi mogli izgubiti radna mjesta, kazao je Ivo Marin, tajnik Obrtničke komore Zadarske županije.
Između ostalog ugostitelji traže da Ugostiteljski objekti do maksimalne površine od 50 m2 mogu sami izabrati žele li biti pušački ili nepušački objekti te je za lokale iznad 50 m2 predloženo da se do 30 % od ukupne površine može fizički odvojiti i namijeniti za pušače te da je u tim prostorima dopuštena konzumacija. Pri kažnjavanju vlasnika ugostiteljskog objekta uzela bi se u obzir pismena evidencija kada je i na koji način gost koji je počinio prekršaj, tj. pušio u prostoru u kojem je pušenje zabranjeno, upozoren da čini prekršaj. Inspekcija bi prilikom uvida to trebala uzeti u obzir i u tom slučaju ne bi kažnjavala vlasnika.
Osim potpisivanja peticija po kafićima i restoranima moći će se potpisati i na jednodnevnom javnom potpisivanju diljem Hrvatske sutra 17. lipnja.
U Zadru će se javno potpisivanje peticije održati na Narodnom trgu u 11 sati.
 – Javnim potpisivanjem peticije želimo pružiti mogućnost potpisivanja peticije svim građanima koji možda i ne posjećuju kafiće i restorane, a žele nam pružiti potporu, naglasio je Ivo Marin.