Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U školjci zvoni klapska pisma

Autor: Z L

15.06.2009. 22:00
U školjci zvoni klapska pisma


U petak 26. i subotu 27. lipnja u Pakoštanima će se održati drugi Festival klapa “Školjka 09”. Posebnost Festivala je akustična školjka koja i na otvorenom prostoru klapama daje osjećaj kao da pjevaju u zatvorenom akustičkom prostoru, kao “ispod volta”. Školjka je i vizualno atraktivna, a smještena je na glavnom gradskom trgu.
U cilju poticanja razvoja klapa s ovog područja prva večer zamišljena je kao natjecanje klapa Zadarske i Šibensko-kninske županije. Za natjecanje se prijavilo 20-ak klapa, a selekcijom ih je odabrano 13. Klape će procjenjivati tročlani žiri u sastavu Ljubo Stipišić-Delmata, predsjednik, Ivo Nižić i Mojmir Čačija. Sve klape koje osvoje iznad 70 bodova dobit će plaketu (brončanu, srebrnu za 80 i više te zlatnu za 90 i više), te statuu školjke. Klapa koja unutar zlatne kategorije osvoji najveći broj bodova dobit će i plaketu za Grand prix Festivala te veliku statuu školjke. U tijeku zasjedanja žirija, a prije proglašenja publici će se kraćim programom, kao posebni gosti prve večeri, predstaviti najtrofejnija klapa posljednjih godina “Šufit” (m) iz Splita.
Druga večer je revijalnog karaktera i na njoj će se predstaviti renomirane klape po izboru umjetničkog ravnatelja, a to su Klapa “Bunari” (m) iz Vodica, ujedno i dobitnici prošlogodišnjeg Grand prixa na prvom natjecanju “Školjka 08”, potom klape “Ardura” (ž)- Split, “Fjaka” (m)- Zagreb, “Neverin” (ž)- Split i “Sinj” (m) -Sinj. Direktor festivala je Milivoj Kurtov, a umjetnički ravnatelj Bojan Pogrmilović.