Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Baćo iz Sv. Filipa i Jakova

Autor: Velimir Brkić

15.06.2010. 22:00
Baćo iz Sv. Filipa i Jakova

Foto: Velimir BRKIĆ



Legenda o Anti Ružiću Baći vezana je uz njegovu neobuzdanu volju za trčanje. Prijatelji mi upravo zbog te činjenice ponekad znaju u šali reći: “Baćo uspori malo neće ti ferata pobići”, što u šali što u zbilji, govori Ivan
Proslavu stotog rođendana Hajduka iz Splita uveličat će atletičar Ivan Pikunić iz Sv. Filipa i Jakova. Potpisom ugovora s Ivanom Kraljevićem, tajnikom Organizacijskog odbora za proslavu 100. rođendana Hajduka, Pikunić je i službeno postao sastavnim dijelom sveobuhvatne proslave koja će započeti točno na Hajdukov rođendan, 13. veljače 2011. godine na splitskom Poljudu i trajat će punu godinu. Tog dana, za manje od osam mjeseci, u svečarskoj utakmici Hajduk će “ukrstiti koplja” s praškom Slavijom, češkim klubom iz grada u kojem je 1911. godine i osnovan Hajduk.
Brojnim će se događanjima proslaviti Hajdukov 100. rođendan, na Poljud stiže i španjolska Barcelona. Mladi Ivan Pikunić, 23-godišnji atletičar filipjanskog Atletskog kluba” Rogovo” je potpisom ugovora postao neposredni sudionik nesvakidašnje, stoljetne Hajdukove proslave. Mladi Filipjanac će trčati ultramaraton nazvan “150 kilometara za 100 godina”, od rodnog Sv. Filipa i Jakova do splitskog stadiona na Poljudu, u tri dionice, odnosno tri dana.
– Prvi dan, 11. veljače 2011. godine maraton ću započeti u rodnom Sv. Filipu i Jakovu i trčati prvih 45 kilometara do Šibenika. Zajedno s ekipom bit ću smješten u hotelu “Panorama”. Drugog dana pretrčat ću čak 65 kilometara, od Šibenika i Trogira gdje ćemo odsjesti u “Medeni”. Trećeg dana, na sam dan proslave trčat ću preostalih 30 kilometara, od Trogira do stadiona Poljud gdje ću 10-ak minuta pred početak utakmice i otrčati počasni krug, priča filipjanski Baćo, splitski simbol i legenda iz prve polovine 20. stoljeća kojeg je u antologijskoj TV-seriji “Velo misto” oživio Miljenko Smoje.
– Legenda o Anti Ružiću Baći vezana je uz njegovu neobuzdanu volju za trčanje. Prijatelji mi upravo zbog te činjenice ponekad znaju u šali reći: “Baćo uspori malo neće ti ferata pobići”, što u šali što u zbilji, govori Ivan.
– U poljudskoj ljepotici će me dočekati, uvjeren sam, pun stadion i po već utvrđenom protokolu na tartanu i neki od Hajdukovih igračkih legendi, ponosno će Ivan, izražavajući sreću što će kao “fetivi” navijač Hajduka realizirati i taj životni san.
– Potpisivanju ugovora sa splitskim Hajdukom u svezi ultramaratona “150 kilometara za 100 godina” prethodio je događaj prije mjesec i pol dana s druge finalne utakmice Kupa Hrvatske na šibenskom Šubićevcu u kojoj je Hajduk pobijedio Šibenik i osvojio prijelazni pokal za pobjednika Hrvatskog nogometnog Kupa, popularno nazvan “Rabuzinovo sunce”, prisjeća se Ivan koji je od malih nogu sportaš i ljubitelj sporta, a gotovo da je neizostavan na utakmicama Hajduka i NK Zadra.
Okorjeli Torcidaš, predsjednik Torcide Sv. Filip i Jakov, profesionalni vojnik IV. gardijske brigade u Kninu, prvak u krosu Zadarske županije, treći u Hrvatskoj i prije svega urođeni maratonac, medijski se proslavio kad se inkognito i uz nadasve puno snalažljivosti s novinarskom akreditacijom i trenerkom sličnoj Hajdukovoj uvukao na finale Hrvatskog nogometnoga Kupa u Šibeniku i s igračima Hajduka u slavljeničkoj euforiji podignuo pobjednički pehar, primao i davao čestitke i zajednički se s igračima Hajduka na kraju i slikao. Štoviše, dok su se navijači na tribinama Šubićevca, ali i oni ispred televizijskih ekrana, pitali tko je taj odvažan, radostan mladić, u Sv. Filipu i Jakovu je nastalo opće slavlje koje se nastavilo i po Ivanovom povratku kući.
– Zasigurno neće nedostajati motivacije, ali i sponzora da otrčim ultramaraton za svoj voljeni klub, zaključio je Ivan Pikunić koji ni trenutka nije skidao urođeni osmijeh s lica dok smo jučer razgovarali kod biogradskog hotela Ilirija gdje se “do zadnje kapi znoja” pripremao za subotnji Peti ultramaraton od Vukovara do Slavonskog Broda “108 kilometara za 108. brigadu”.
 


108 kilometara za 108 brigadu


Ivan Pikunić i Toma Eškinja iz filipjanskog AK “Rogovo” te Antonio Pintur iz biogradskog AK “Maraton” iduće subote će zajedno s još 20-25 ultramaratonaca iz Slavonskog Broda, Osijeka, Zagreba, Rijeke, Požege i Đakova trčati ultramaraton “108 kilometara za 108. brigadu” koji se održava petu godinu zaredom. Ultramaraton se trči od Ovčare do Slavonskog Broda u povodu 19. obljetnice osnutka 108. brigade Zbora narodne garde (ZNG), osnovane 28. lipnja 191. u mjestu Podckravlje kraj Slavonskog Broda. Postrojba je u Domovinskom ratu okupila više od sedam i pol tisuća pripadnika. Od toga 854 ih je doživjelo lakša ili teža ranjavanja, a čak 187 dalo je svoje živote na oltar Domovine.
– Start ultramaratona bit će s mjesta masovne grobnice na Ovčari nedaleko Vukovara, gdje su 1991. godine pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubili 200 ranjenika i civila odvedenih nakon pada Vukovara iz vukovarske bolnice, govori Pikunić kojem u treningu osim Eškinje “asistira” i Stipan Vukas te četiri maratonaca iz Slovačke – Stanislav Duriga, pobjednik 21,5 kilometara dugog polumaratona Nin – Zadar iz 2007. godine, Vladimir Stopka, Ervin Palenik i Miroslav Tomčany.




 


Sa srcem i dušom otrčati u spomen na poginule i nestale u Domovinskom ratu


U spomen na poginule i nestale u Domovinskom ratu na Ovčari će se u rano subotnje jutro u 7 sati položiti vijenac i zapaliti svijeće. Na putu prema Vukovaru ultramaratonci će zastati i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje će također položiti vijenac i zapaliti svijeće.
– Na putu dugom 108 kilometara do Slavonskog Broda u koji bi trebali stići u subotu navečer oko 19.30 sati proći ćemo kroz Vinkovce, Stare Mikanovce, Strizivojnu-Vrpolje, Garčin i Podvinje, nabrajao je Pikunić koji će zajedno s Eškinjom i Pinturom, punim plućima i nabijen emocijama, kaže, sa srcem i dušom otrčati 108 kilometara u spomen na poginule i nestale u Domovinskom ratu.